Video placeholde

Drželi rozestupy, dostali 37 gólů. Covid přinesl bizarní fotbalový zápas v Německu

V německé regionální soutěži proběhl kuriozní fotbalový zápas. Amatérský mančaft SG Ripdorf z dolnosaského města Uelzen nastoupil proti rivalovi z Holdenstedtu jen se sedmi hráči místo jedenácti. Jak už asi tušíte, hráči Ripdorfu se chtěli vyhnout nákaze covid-19.

Sedm hráčů na hřišti je podle pravidel fotbalu minimum pro odehrání zápasu. Tým SG Ripdorf jich víc nenasadil. Jeho soupeř, SV Holdenstedt, se totiž v předchozím mači utkal s týmem, kde se objevil nakažený hráč. Celý tým Holdenstedtu měl následně testy negativní, Ripdorf ale i tak žádal o odložení zápasu.

Vedení lokální soutěže klubu nevyhovělo, v případě nenastoupení k zápasu mohl Ripdorf dostat pokutu 200 eur (asi 5 300 korun). Za Holdenstedt navíc nastoupil B-tým, u něhož měla být přítomnost nákazy už zcela vyloučená. Ripdorfští se tak rozhodli svérázně protestovat a nastoupili v nejnižším možném počtu sedmi hráčů a po celý zápas dodržovali dvoumetrové hygienické rozestupy od soupeřů.

Před začátkem zápasu jeden z jejich hráčů přihrál míč soupeři a celý tým si demonstrativně stoupnul k postranním čarám. „Hráči Holdenstedtu to nepochopili. My jsme ale nechtěli nic riskovat, naši hráči nechodili do osobních soubojů a dodržovali pravidla social distancingu,“ vysvětloval pro televizi ESPN člen managementu Ripdorfu Patrick Ristow.

Zápas tím pádem dopadl tak, jak se dalo čekat. Holdenstedt vyhrál 37:0, domácí bránili jen z dvoumetrové vzdálenosti a dostávali góly po pár minutách. Trenér vítězů Florian Schierwater řekl, že nebyl žádný důvod zápas neodehrát.

Přestože je fotbal kontaktní sport, dotkla se i nejpopulárnější hry na světě opatření proti šíření covidu-19. Hráči profesionálních lig sedí na lavičkách v rozestupech, před zápasem nastupují týmy zvlášť a nepotkávají se v tunelu od šaten. Hygienici dokonce hráčům doporučují se vyhýbat hromadným oslavám gólu.