Radnice v Praze-Ďáblicích

Radnice v Praze-Ďáblicích Zdroj: Mall TV

Radnice v Praze-Ďáblicích
Radnice v Praze-Ďáblicích
Radnice v Praze-Ďáblicích
Radnice v Praze-Ďáblicích
4
Fotogalerie

Takhle by měl vypadat český standard?! Pražská radnice našla inspiraci v japonské architektuře

Když se řekne radnice, asociace s ní spojená bývá poměrně jednoznačná – okázalá a nepřehlédnutelná stavba. Ta ďáblická je toho pravým opakem. Ze všeho nejvíc z dálky připomíná logistický sklad.  Jedná se o nenápadnou bezbariérovou přízemní budovu, do které je vidět ze všech stran, a jejíž primární funkcí je sloužit. Sloužit všem, kteří o to mají zájem. Chce být především instrumentem, ne monumentem. I proto upřednostňují autoři jejího návrhu označení „obecní dům“ a ve svém konceptu zohlednili nejen potřeby městského úřadu, ale i občanů, kteří jeho služeb využívají. Otevřený prostor pro komunikaci je totiž základem úspěchu pro společná jednání.

ůvodní budova ďáblické radnice stála mimo historické centrum třítisícové pražské čtvrti, což značně komplikovalo její občanskou dostupnost. Před dvěma lety byla proto jen pár metrů od místa, kde v roce 1953 vyrostl první pražský panelák, postavena nová budova. Architektonická podoba objektu vznikla na základě soutěže, kterou vyhrál jednoduchý a nenápadný návrh. Autoři ho charakterizovali jako koncept „otevřené radnice“ a kromě sídla úřadu do něj umístili společenský sál, poštu a ordinace lékařů.

Celý díl Překvapivých staveb můžete zhlédnouot zde:

„Moc bych si přál, aby veřejný sektor nastavoval měřítko kvality pro všechny ostatní. Abychom si při pohledu na zakázku za veřejné peníze uvědomili, že je zaplacená z našich společných prostředků, a dokázali ocenit její úroveň i to, že slouží a nehraje si na něco, čím není. Příkladem toho je právě Obecní dům Ďáblice. Jsme sice v Praze, ale v části, která má pouze 3 500 obyvatel a k hlavnímu městu byla připojená až v 60. letech. K takhle rostlé historické struktuře mi připadá nízký jednopodlažní dům naprosto adekvátní. Kéž bychom takových realizací za veřejné peníze našli v Česku víc. Myslím si, že je to ten správný standard,“ hodnotí citlivý přístup architekt Adam Gebrian.

Na to, co dalšího zaujalo na překvapivé stavbě tvůrce stejnojmenného pořadu a jak vypadá její interiér se podívejte na internetové televizi Mall.tv. Nebo využijte příležitost a zajděte si prohlédnout společenský sál, zasedací místnost, foyer, kanceláře a společné prostory v rámci festivalu Open House Praha první zářijovou sobotu. Od 14:00 jimi navíc bude provázet spoluautor projektu, architekt Peter Lacko.