Bronson Layton

Bronson Layton Zdroj: Youtube @bronsoverbrains

Bronson Layton
Bronson Layton
Bronson Layton
Bronson Layton
Bronson Layton
7
Fotogalerie

Muž trpící vzácnou formou autismu inspiruje ostatní, jak milovat sebe sama i své odlišnosti

Jak je těžké přijmout vlastní nedokonalost a odlišnost, ví nejlépe ti, kteří se za své nedostatky už nestydí. O tom, že jsme sami sobě tím nejpřísnějším soudcem i nejpodlejším nepřítelem, netřeba polemizovat. Jenže démony lze evidentně porazit za všech okolností. O tom, že se s autismem dá nejen žít, ale ještě jej začít mít rád, káže svým příznivcům dvaadvacetiletý youtuber a učitel angličtiny Bronson Layton.

Byly mu 2 roky, když si jeho rodiče začali všímat, že je jiný. Dětský psychiatr mu po sérii několika vyšetření diagnostikoval persvazivní vývojovou poruchu, tedy poruchu autistického spektra projevujícími se obtížemi úspěšně se adaptovat ve společnosti v důsledku kvalitativních abnormit osobnosti a psychosociální úrovně. Ve zkratce byl označen za vývojově nedostatečného jedince.

„Moje diagnóza byla vyřčena v roce 1999, tedy v době, kdy autismus stále ještě nebyl dostatečně prozkoumán a vysvětlen,“ uvedl Bronson ve svém nedávném příspěvku na Facebooku.

„Moji rodiče byli zpočátku šokováni... Nakonec ale tenhle zdánlivě nemilosrdný verdikt proměnil životy nás všech k lepšímu. A to navždy,“ prohlásil.

Talentovaný podivín

Když Bronson začal chodit do školy, všiml si, že ostatní děti odpovídají na otázky mnohem rychleji a dokončení domácích úkolů jim zabere také mnohem kratší dobu než jemu. Vedení školy, kterou navštěvoval, bylo ale natolik příčetné, že se mu rozhodlo přizpůsobit a poskytlo mu zázemí, kterého mohl využívat bez ohledu na rozvrh hodin.

Ačkoliv Bronson začal akademicky vzkvétat, stranil se společenských interakcí, což pro něj také nebylo nejvhodnějším řešením. Jeho matka ho nakonec přesvědčila, aby se alespoň připojil ke školní pochodové kapele. Tím nastal obrat v jeho životě. Jeho sebedůvěra se zvýšila, a začal tak víc pozorovat nejen své okolí, ale především sám sebe. Našel se v kreativním psaní a brzy začal svým spolužákům pomáhat se psaním slohových cvičení a esejů. Jeho vlastní výtvory právem patřily k nejlepším ve třídě.

Verdikt místo občanky

Samotnou pravdu o sobě a své zvláštnosti se Bronson dozvěděl teprve v patnácti letech. Při úklidu narazil na zprávu z psychiatrického vyšetření. Místo aby se cítil zrazen, pocítil velký soucit. 

„Moji rodiče to přede mnou drželi v tajnosti, protože si mysleli, že by to nějak ovlivnilo moji sebeúctu. Na tom papíru bylo v podstatě napsáno, že jsem šílený. Nemůžu se za to na ně zlobit, chtěli mě jen chránit,“ uvedl. „Pochopil jsem, že důvod, proč to přede mnou skrývají, tkví v tom, že mě hluboce milují. Chtěli, abych našel sám sebe a využil svůj talent, kterým mohu pomáhat ostatním,“ dodal.

Génius ze střední

Bronson hravě absolvoval střední školu jako premiant. Nyní dokončuje magisterský titul a rád by se stal profesorem angličtiny. Kromě toho má svůj vlastní YouTube kanál s názvem Brons Over Brains, díky němuž zvyšuje povědomí o autismu a vybízí lidi s poruchami spektra, aby se nebáli přijmout sami sebe takové jací jsou. Na jeho kanále lze najít řadu videí od vaření až po stavění lega.

„My autisti i naši rodiče jsme na správné cestě životem bez ohledu na to, jak moc se trápíme odlišností od ostatních lidí,“ napsal ve svém dojemném facebookovém příspěvku.

„Být jiný není nikdy špatná věc. Naopak! Všichni jsme jedineční svým vlastním způsobem, protože to je to pravé dobrodružství lidstva,“ dodal.