Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Za genderovou rovnost. Nizozemsko odstraní pohlaví z občanských průkazů

Přístup společnosti k pohlaví se pomalu, ale jistě posouvá. Pro množství lidí po celém světě je totiž dělení na muže a ženu nepříjemné, zbytečné škatulkování. A vstříc nekonfliktní budoucnosti vykročilo i Nizozemsko. Z občanských průkazů jeho obyvatel do pěti let zmizí kolonka s označením pohlaví. Dopisem pro poslaneckou sněmovnu to na začátku července oznámila ministryně školství, vědy a kultury Ingrid van Engelshoven.

„Kabinet chce pomáhat lidem, kteří se necítí jednoznačně jako muži nebo ženy,“ stojí v dopise podle RTL Nieuws. Písmena označující dvě tradiční pohlaví tak opustí řadu identifikačních údajů vypsaných na průkazech totožnosti. Nizozemsko se tedy zařadí po bok Německa jakožto státu, kde občanské průkazy neprozradí pohlaví svého držitele. K implementaci by mělo dojít buď v roce 2024, nebo 2025. Ministryně také zdůraznila, že se změna nedotkne cestovních pasů.

Vláda se tímto způsobem zbaví dvou údajných problému jedním tahem. V průběhu několika dalších let tamní úřady plánovaly hromadnou revizi občanských průkazů. Od kroku si proto slibují jak ušetření nákladů, tak utišení nespokojených hlasů, které za podobná nařízení bojují již delší dobu.

Konkrétně jde o zájmové skupiny jako COC Nederland, což je nizozemské sdružení žen a mužů v rámci LGBTQ komunity, nebo organizace NNID a TNN. „Odstranění registrace nabízí řešení pro lidi, kteří se potýkají se zbytečnými otázkami ohledně svého pohlaví například na hranicích,“ staví se k problematice výše jmenované organizace podle deníku Trouw.

Změna pohlaví v Nizozemsku

Co se týče lidí s neurčitým pohlavím, nizozemská vláda se dané menšině snažila ulehčovat životy již dříve. Loni v dubnu schválila směrnici o snazší změně pohlaví v identifikačních dokumentech. Tamní obyvatelé k tomu dříve potřebovali certifikát jako formu potvrzení od doktora či psychologa. Dnes už dospělým naproti tomu stačí pouze vyplnit formulář. Mladší 16 let pak mají právo podat stejnou žádost soudu.

Další možné kroky, které propagují instituce zastupující dané minority, představuje zrušení registrace pohlaví na cestovní pas a v případě novorozence na rodný list. První jmenovaná možnost na území Evropské unie není možná, protože uvedení genderu v něm je povinné. A kvůli nejednoznačnosti nizozemské judikatury zatím nelze zavést ani druhou z variant.