Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Zdroj: ČTK

Vpád do země EU. Turecko má podle uniklých dokumentů plán na invazi Řecka

Turecko z podstaty své geografické polohy představuje most spojující oblast Blízkého východu a Evropy. Sehrálo proto důležitou roli například při migrační krizi v roce 2015. Tou dobou na území Sýrie zuřila občanská válka a stát v čele s prezidentem Erdoganem se připravoval na možné výsledky vyostřeného konfliktu. Vedení armády z toho důvodu připravilo plány na invazi sousedního Řecka. Informoval o tom švédský web Nordic Monitor.

Tajný projekt symbolicky pojmenovaný TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi po tureckém vojenském veliteli z 11. století byl součástí prezentace vedení armády z 13. června 2014. Tedy z doby, kdy eskalovala evropská migrační krize. V rámci uniklých dokumentů se na veřejnost dostal i plán na invazi Arménie z 15. srpna 2000 pod názvem TSK Altay Harekât Planlama Direktifi.

Zásadní chyby se dopustil žalobce a údajný stoupenec stávající hlavy státu Serdar Coşkun. Při vyšetřování nepovedeného vojenského převratu, který se odehrál 15. července 2016, soudu v Ankaře předložil složku s dokumenty od generálního štábu. Zapomněl z ní ale vybrat přísně tajné plány.

Generální štáb si poté pochybení uvědomil, jenže soud žádosti o jejich zkontrolování před zahájením procesu nevyhověl. Jeho členové navíc museli poskytnout přístup k e-mailům v interní databázi z období dvou měsíců před pokusem o puč. Prostřednictvím internetové korespondence si mezi sebou však nesdělovali podrobnosti jednotlivých operací, pouze jejich názvy a data poslední aktualizace.

Řecko-turecký konflikt

Sousední země sdílejí dlouhou historii konfliktů. Ve dvacátém století proti sobě stály například při první balkánské válce, první světové válce nebo řecko-turecké válce. Období dočasného míru vystřídala turecká invaze na Kypr. Ostrov je od té doby rozdělený na dvě hlavní části.

K dalšímu vyostření neklidných vztahů došlo i letos. Přetrvávající občanská válka v Sýrii z jejího území vyhnala tisíce uprchlíků, které následně přijala turecká vláda. Velká část z nich se přitom snaží dostat do Evropy. Řecko jim však odmítá vstup umožnit. Dva z migrantů dokonce na přísně střežených hranicích přišli o život.

Symbolický název

Název tajné operace odkazuje na tureckého vojenského velitele Tzachase známého také jako Çaka Bey. Ten zpočátku sloužil jako voják v armádě Byzantské říše. Po letech se ale proti velmoci vzbouřil. V rámci své rebelie se mu podařilo dobýt území dnešní turecké provincie İzmir a oblasti na pobřeží Egejského moře. Na vrcholu své moci se pak sám prohlásil za byzantského císaře. V zemi dodnes platí za zakladatele moderního námořnictva.