Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Veřejná doprava, naleziště pokladů. Ve švýcarském vlaku našli pytel zlata

Mobilní telefony, peněženky nebo klíče. Pracovníci veřejné dopravy se během služby pravidelně potkávají se zapomenutými předměty cestujících. V některých případech však lidská zapomnětlivost sklad ztrát a nálezů obohatí o mnohem bizarnější předměty. Švýcarské úřady například v neděli zveřejnily případ osoby, která loni v říjnu ve vlaku nechala pytel zlata v hodnotě 4,5 milionu korun.

Menší předměty cestujícím mohou vypadnout z kapsy, aniž by to zaregistrovali. Jak se ovšem stalo, že někdo zapomněl na zlaté cihly v hodnotě několika milionů, zatím není zřejmé. Švýcarské úřady už tři čtvrtě roku intenzivně pátrají po právoplatném majiteli. Protože však vyšetřování nepřineslo výsledky, rozhodly se informaci zveřejnit, a do hledání tak zapojit občany.

Tajemná osoba cestovala loni v říjnu mezi švýcarskými městy Sankt Gallen a Lucern, když si v jednom z vlaků švýcarských spolkových drah SBB patrně zapomněla své milionové zavazadlo. Švýcarská tisková agentura Keystone-SDA uvedla, že šlo o tašku s přibližně třemi a půl kilogramy zlatých cihel.

Pravý majitel má podle tamního práva omezený čas na vyzvednutí ztraceného pokladu. Zatím sice není jasné, jakým způsobem by úřady mohly ověřit totožnost jedince, který se o zlato přihlásí, ovšem musí o sobě dát vědět během následujících pěti let.

Milion ve slovenském vlaku

K podobnému případu došlo i na Slovensku. Senior z Košic si údajně kvůli vysokým poplatkům v bance vybral celoživotní úspory a jel vlakem zpět domů. Po návratu do východoslovenského města si ale uvědomil, že balík peněz v hodnotě 62 tisíc eur (přes 1,6 milionů korun) nechal ve vagónu. Okamžitě proto kontaktoval policii, která našetřený obnos vypátrala a zajistila.

Seznam zapomenutých předmětů před několika lety ukázala například britská společnost First TransPennine Express. Pasažéři na palubách jejích vlaků ztratili třeba dřevěnou krabici plnou popela, zubní protézy nebo nafukovací dinosauří kostým. Vy výčtu však kromě předmětů figurují také zvířata, jako třeba ještěrka, křeček, a dokonce i kočka.