Uprchlí trestanci Jose Rodriguez a Raul Guzman

Uprchlí trestanci Jose Rodriguez a Raul Guzman Zdroj: Twitter

Mexická svoboda? Američtí vězni se vydávali za ilegální imigranty, požadovali vyvezení za hranice

Táhlá hranice mezi Spojenými státy a Mexikem je vytrvalým rodištěm zdánlivě nekončících problémů. Kromě drog se přes ně pašují také lidé, a to dokonce z obou sousedících zemí. O podobný kousek se tento týden pokusila dvojice uprchlých vězňů z nápravného zařízení ve městě Florence ležícím ve státě Colorado. Na hraničním přechodu vedoucím na jih od USA se vydávali za imigranty a dožadovali se deportace.

Plán útěku za svobodou společně vymysleli 35letý Jose Rodriguez a o 7 let starší Raul Guzman, k realizaci pak došlo na začátku týdne. Dozorci zaměstnaní v nápravném zařízení s minimální ostrahou si zmizení dvou trestanců odsouzených na základě drogových obvinění všimli až ve středu při počítání vězňů.

Další kroky utečenců směřovaly na jih od Colorada, kde je před zákonem Spojených států mělo ochránit překročení hranic s Mexikem. V riskantním podniku se jim dokonce dostalo pomoci. Americká pohraniční stráž po zadržení dvou podezřelých jedinců zatkla a poté obvinila z napomáhání 30letou ženu, jejíž totožnost úřady nezveřejnily. Z obžaloby ale nakonec kvůli probíhající koronavirové epidemii sešlo.

Dvojice strážcům zákona měla tvrdit, že patří k vlně takzvaných nelegálních imigrantů z Mexika, a proto požadovala vyvezení za hranice. Podobné uprchlické případy tamní bezpečnostní složky údajně zaznamenávají poměrně pravidelně, vyšetřovatelé jim však vymyšlený příběh neuvěřili.

Rodriguez a Guzman se tedy za hranice Spojených států tentokrát nepodívali. Případu se již chopila federální policejní služba USA United States Marshals Servicea vězně nyní podle amerického práva čeká další obvinění a s tím spojené možné prodloužení trestu.

Svoboda v Mexiku

Pár trestanců z Colorada se tak připsal k řadě dalších, kteří se po útěku z amerického vězení vydali hledat svobodu k jižnímu sousedovi. Například minulý rok na začátku listopadu Pohraniční stráž Spojených států dopadla tandem Jonathana Salazara a Samuela Fonsecy, jejichž první destinací po úniku z nápravného zařízení v Kalifornii bylo právě Mexiko.

O dva roky dříve na konci října 2017 bezpečnostní složky zadržely tehdy 44letého Todda Waynea Boyese. Utečenec z vězení v Západní Virginii se rozhodl zkusit štěstí a překročit hraniční řeku Rio Grande ve městě Loredo.