Zaměstnanci připlácejí podnikatelům na důchody, tvrdí studie Akademie věd

Zaměstnanci připlácejí podnikatelům na důchody, tvrdí studie Akademie věd Zdroj: archiv Blesku

Zjistěte, na jakou státní korona-pomoc dosáhnete. V článku robot, který vám poradí

Vyznáte se ještě ve všech novinkách, úpravách a úpravách úprav, které pojednávají o různých dotačních programech, kompenzacích či úlevách souvisejících s odeznívající pandemií koronaviru? Pokud ano, gratulujeme. A pokud ne, nabízíme vám bezplatnou pomůcku, kterou vytvořila parta advokátů a IT techniků. Čtěte dále!

Prakticky denně vydávají nejrůznější státí instituce všemožné předpisy, podpůrné dokumenty a tiskové zprávy o programech, které mají pomoci lidem stojícím kvůli koronaviru na pokraji krachu. Změť je to taková, že ne každý je schopen se v ní zorientovat. A pokud živnostník či podnikatel kvůli povinně zavřené provozovně tak tak přežívá, stěží bude hledat peníze na poradu s právníkem.

Z této myšlenky vycházeli duchovní otcové aplikace Otevřené právo Josef Bátrla a Martin Loučka, oba IT advokáti. „Prakticky od začátku projevů ekonomických dopadů současné pandemie jsem chodil za Martinem s nápady, jak pomoci lidem. Nakonec jsme dospěli k názoru, že v jednoduchosti je síla a vytvořili jsme chytrého poradce, který na základě jednoduchých otázek zjistí, na co má konkrétní podnikatel nárok,“ přibližuje Bátrla.

Sama aplikace je velmi jednoduchá. Uživatel zodpovídá otázky pouhým klikáním na nabízené varianty odpovědí a postupně se mu ukazují nároky na typy podpor, u kterých splnil podmínky. Po kliknutí na konkrétní podporu je uživatel přesměrován na samostatnou stránku, kde najde důležité odpovědi a návod jak podat příslušnou žádost.

PRO VSTUP DO APLIKACE OTEVŘENÉ PRÁVO KLINĚTE ZDE >>>

Co bude s platformou dál, záleží dle Bátrly nyní na tom, jak se betaverze ujme. Aktuální plán je rozšířit ji o další data a udělat ji ještě chytřejší. Přestože už teď je aplikace funkční, její rozvoj nekončí. Tvůrci by chtěli při vytváření otázek spolupracovat rovnou s ministerstvy a zapojit i dobrovolníky z řad právnických fakult, kteří již v této době pomohli obrovskému počtu lidí prostřednictvím právních poraden. Další informace najdou zájemci zde.