Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku

Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku Zdroj: Profimedia.cz

Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku
Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku
Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku
Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku
Jedovatá zahrada v anglickém Alnwicku
7
Fotogalerie

V Anglii tolerují zahradu se smrtícími rostlinami: Některé z nich vám ublíží už při doteku!

Rulík zlomocný vás zabije. Oměj taky. Durman vás zase uspí: navždy. Každá z rostlin v anglické The Poison Garden of Alnwick má schopnost vás sprovodit ze světa. Roste jich tam kolem 100 druhů a nejnebezpečnější z nich jsou umístěné v obrovských klecích.

Rizikové pracoviště: zahradníci v ochranných oblecích

Při pohledu na bolševník velkolepý vám spadne čelist. Tahle „kytička“ dorůstá až pěti metrů a její květenství může mít až půl metru v průměru. Ale tyto parametry nejsou tím, z čeho by se vám měly sevřít útroby. Stačí se bolševníku jen dotknout a máte po srandě: spálí vaši pokožku a puchýřů se zbavíte klidně až za 7 let… Nepřekvapí proto, že tady zahradníky potkáte navlečené v ochranných pomůckách, které jinak vídáte u zdravotníků zasahujících v první linii koronavirové pandemie. Koho vlastně napadlo, že Anglie potřebuje zahradu plnou zelených zabijáků?


Preferujete raději zahrady, které neohrožuji vás a vaše blízké? Čtěte trendy v zahradách pro rok 2020 zde >>>


The Poison Garden of Alnwick: plotem obehnaný pavilon s vražednou zelení

V zahradách anglického hradu Northumberland narazíte na černou kovanou bránu s výmluvnými lebkami se zkříženými hnáty a nápisem Tyto rostliny vás můžou zabít. Láká vás pavilon The Poison Garden of Alnwick i přes toto hrůzostrašné upozornění? Prohlídky jsou skutečně možné, ale pouze s průvodcem. Návštěvníkům je přísně zakázáno, aby tamější „problematickou“ zeleň očichávali, ohmatávali či… ochutnávali. Někteří citlivější jedinci ovšem mohou omdlít kvůli toxickým výparům.

Komplex zahrad se u hradu objevil už v osmnáctém století. Během Druhé světové války se pozemky v rámci programu Vítězné zahrady přeměnily na sady a pole. V druhé půlce dvacátého století začaly pozemky chátrat. Až v roce 1997 se vévodkyně z Northumberlandu, Jane Pyrcyová, rozhodla místo znovuobnovit: stálo to 42 mil. liber. Pavilon s jedovatými rostlinami nechala vybudovat v roce 2005. Vedle šíření osvěty (řadu jedovatých rostlin běžně potkáváte) ji k tomu vedl prostý kalkul: nebezpečné rostliny turisty fascinují.

Zeleň, která zabíjí

Oměj šalamounek: prudce jedovatý takříkajíc od hlavy k patě. Smrtelně nebezpečný je od líbezně modrých květů až po kořeny.

Rulík zlomocný: pro dítě je fatální požití čtyř bobulí.