Grindr, seznamovací aplikace pro gaye - ilustrační snímek

Grindr, seznamovací aplikace pro gaye - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Sdílela intimní fotky a lovila gaye. Francouzka se na seznamce pro homosexuály vydávala za muže

Jak falešné a nebezpečné mohou být online seznamky, připomněl nedávno případ Yannick Glaudinové. Francouzka se prostřednictvím aplikace Grindr vydávala za muže, tímto způsobem navazovala online vztahy. Materiál získaný od svých obětí poté používala k vydírání a obtěžování. V pondělí byla odsouzena k 21 měsícům odnětí svobody.

Glaudinová údajně svou první oběť kontaktovala na Grindru pod falešným jménem Steven St Pier. S nejmenovaným mužem si vyměnili telefonní čísla, e-mailové adresy, dostala z něj dokonce i CV. „V průběhu jejich kontaktu oběť poslala množství intimních a soukromých fotek a videí,“ uvedl prokurátor John McNamara.

Glaudinová ale postupně rušila osobní schůzky a vymýšlela si výmluvy. Muž z toho důvodu začal mít pochybnosti a online vztah v prosinci 2017 ukončil. Starosti mu tím ale ani zdaleka neskončily. Situace naopak začala eskalovat od února 2018, kdy si nejmenovaný našel partnera.

Francouzka pod dalšími falešnými profily na Facebooku a Instagramu jako Harry Wars nebo Nick Guel psala kamarádům svého „bývalého“ a šířila o něm lži. V březnu organizaci Crimestoppers někdo oznámil, že muž zneužíval mladého chlapce. Později policie údajně oznámila obdržení nepravdivé zprávy o pornografických videích mladších 16 let na mužově laptopu, která měla pocházet od šéfa oběti. Podle další „fake“ informace byla na přítelovu hlavu dokonce vypsaná odměna 1000 eur.

„Každý den jsem trpěl vytrvalým a zákeřným obtěžováním doma, v práci a na každém online kanále, kde jsem se zaregistroval, někým kompletně anonymním,“ líčil nejmenovaný muž své pocity. „Pachatelka mě obvinila z pedofilie, k mému domu posílala cizince požadující sex,“ pokračoval.

V červenci 2018 Glaudinová utekla do rodné Francie poté, co byla soudem shledána vinnou. Podle jejího právníka odjela, aby navštívila 2 smrtelně nemocné příbuzné. V lednu letošního roku ji pak Francie vydala a Metropolitní policie dopravila do vazby. „Co jsem udělala, je sprosté, kruté a stupidní a lituji toho,“ zněla výpověď Francouzky.

Soudce Silas Reid uvedl, že ženu motivovala pomsta a jejím cílem bylo oběť co možná nejvíc rozhodit a naštvat. Kromě celých 21 měsíců ve vězení má také doživotní soudní zákaz přibližování se k jejím obětem a lidem spojeným s kauzou.