Volodymyr Zelenskyj ovládl první kolo prezidentských voleb na Ukrajině

Volodymyr Zelenskyj ovládl první kolo prezidentských voleb na Ukrajině Zdroj: ČTK

Svůj mandát se snaží obhájit stávající prezident Petro Porošenko, postoupil do druhého kola
Julija Tymošenková do finále prezidentského klání nepostoupila
Volodymyr Zelenskyj ovládl první kolo prezidentských voleb na Ukrajině
Julija Tymošenková do finále prezidentského klání nepostoupila
Herec Volodymyr Zelenskyj se raduje po zveřejnění prvních odhadů, podle kterých vyhrál první kolo prezidentských voleb. (31.3.2019)
7
Fotogalerie

Ukrajinské volby: Zelenskyj vyhrál, Porošenko ještě není odepsaný. Co se musí stát, aby ve druhém kole uspěl?

Do druhého kola ukrajinských prezidentských voleb postoupili dvě úplně odlišné osobnosti: nepolitický kandidát a symbol protestu Volodymyr Zelenskyj (dle průběžných výsledků zhruba 30 %) na jedné straně a současný prezident a reprezentant establishmentu Petro Porošenko (dle průběžných výsledků přibližně 16 %) na straně druhé. 

Politicky nepopsaný list Volodomyr Zelenskyj zaujal v ukrajinských prezidentských volbách voliče, protože kápl přesně do noty velké části občanů v této aktuálně velmi zkoušené zemi. Ukrajina je už pět let ve válce s proruskými povstalci, klesla na pozici nejchudší Evropské země, nesnížila vysokou míru korupce, a Ukrajinci i proto věří vlastní vládě nejméně ze všech států světa.

To je prostředí, v němž protestní kandidát bez politické minulosti musel zabrat. Stal se jím herec a bavič židovského původu Volodymyr Zelenskyj. Jeho vedení z předvolebních průzkumů nenarušila u volebních uren ani silná antikampaň, která ho (možná oprávněně) líčila jako loutku v rukou oligarchy Ilhora Kolomojského. Ten je v dlouhodobém střetu s prezidentem Porošenkem a ovládá televizní kanál, na němž běží oblíbené pořady komika Zelenského, včetně dnes už kultovního satirického seriálu Sluha lidu, ve kterém tento herec hraje postavu učitele zvoleného náhodou prezidentem.

Zelenskyj: Politika referend

Třicet procent Ukrajinců v prvním kole uvěřilo, že Zelenskyj se bude v Marijinském paláci, kde hlava státu sídlí, chovat stejně jako v tomto seriálu, kde se brzo vzpamatuje z šoku, rozkouká se a začne „zatápět“ zkušeným politikům, rozhádaným poslancům i oligarchům – nejbohatším Ukrajincům v pozadí politiky.

Zelenskyj vystupuje jako ukrajinský vlastenec, ale sám mluví a natáčí většinou rusky. Právě ve více ruskojazyčných oblastech v prvním kole nasbíral rodák z Kryvého Rihu nedaleko Oděsy nejvíce hlasů. Tam lidem dost vadí umenšená role ruštiny v době po Majdanu, kterou prozápadní Zelenskyj ve své kampani také kritizoval. To bude bezpochyby před druhým kolem klíčovým obsahem kampaně vůči němu ze strany jeho rivala v rozhodující volbě – stávajícího prezidenta Petra Porošenka. Zelenskyj souhlasí se vstupem země do EU a NATO, ale chce toto rozhodnutí podrobit referendu, které by se mělo stát za jeho vlády důležitým nástrojem ukrajinské politiky.

Prezident v nesnázích

Obhajující prezident dokázal nakonec odrazit tvrdý opoziční útok ze strany bývalé premiérky Julije Tymošenkové (podle průběžných výsledků přes 13 procent), která také patří k širšímu prozápadnímu táboru, ale Porošenka v kampani neváhala vykreslovat jako velkého korupčníka. Porošenkova sázka na „ukrajinský jazyk, víru a armádu,“ stejně jako úspěchy v podobě bezvízového cestování do EU mu ale stačily jen na druhé místo, a to s výraznou ztrátou na vedoucího komika Zelenského.

Těšit Porošenka může snad jedině fakt, že si udržel pozici hlavního kandidáta národně orientovaných Ukrajinců, kteří přes všechny problémy věří v Ukrajinu, jak vypadá po Majdanu a nechtějí v konfliktu na východě země ustoupit Rusku. To mu umožní na národní vlně rozehrát kampaň před druhým kolem a pokusit se stáhnout náskok více než deseti procentních bodů na svého soupeře. Z odpadlých kandidátů ho asi nikdo nepodpoří, ale má určitou šanci získat voliče těch z nich, kteří chtějí prozápadního prezidenta.

Okoukaná Julija

Ve volbách nakonec propadla Julije Tymošenková, která se ani napotřetí prezidentkou nestane. Hlasy zejména ze západoukrajinského venkova jí nestačily více než na třetí místo. Chyběl jí bonus funkce, ale zároveň byla stejně okoukaná jako prezident Porošenko. Tymošenková o pouhé třetí místo nakonec dokonce musela bojovat s překvapením voleb, proruským kandidátem Jurijem Bojkem. Ten vyhrál volby v oblastech, které hraničí s územím kontrolovaným separatisty a dokázal, že starý Janukovyčův otevřeně „východní“ tábor není politicky úplně mrtvý.

Celkem jeho kandidáti nasbírali zhruba 15 procent hlasů, které budou mít v druhém kole jistě blíže k ruskojazyčnému Zelenskému než k Porošenkovi, kterého na samém východě země často považují za symbol ukrajinského nacionalismu.

Řežba před druhým kolem

I proto před druhým kolem zůstává jasným favoritem komik, který si chce zahrát svou nejznámější roli i v reálném životě. Porošenko bude jistě strašit tím, že v osobě Zelenského si Ukrajinci zvolí prezidentem spíše kontroverzního oligarchu Kolomojského, a argumentovat tím, že druhé kolo není legrace, ale výběr vrchního velitele ozbrojených sil země, která je ve válečném konfliktu.

Zelenskyj naopak ještě zintenzivní poukazování na korupční skandály, které se v poslední době odehrály v prezidentově okolí. Díky relativně velkému náskoku by musel Zelenskyj udělat nějaké výrazné chyby, aby ho Porošenko ještě dohonil. Prezident proti němu totiž všechny propadlé „neruské“ hlasy z prvního kola zřejmě slepit nedokáže.

Zelenského navíc bude posilovat i to, že jeho protestní apel zabral i u značné části ukrajinsky mluvících voličů a úplně ho nepůjde líčit jako „Putinova agenta.“