Předseda ODS Petr Fiala a lídr strany v PRaze Bohuslav Svoboda

Předseda ODS Petr Fiala a lídr strany v PRaze Bohuslav Svoboda Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Politolog Balík: Hliněné nohy ANO, nezničená ČSSD a comeback ODS

Ponechme v tuto chvíli stranou povolební vývoj, který může leckde dopadnout lecjak. Zkusme se na výsledky senátních a komunálních voleb podívat „jen“ jako na exkluzivní průzkum voličských nálad – a to i při vědomí, že se komunální a celostátní rovina stále více rozpojují a že hlas v komunálních volbách nemusí mít vůbec žádnou vazbu na hlas ve volbách parlamentních.

Je zcela nezpochybnitelné, že hlavním celostátním vyzyvatelem stávající vládní garnitury je ODS. Ačkoli se bude mediální divize ANO snažit výsledky různě interpretovat, je zřejmé, že se údajně silná podpora ANO z parlamentní úrovně nedokázala přes obrovské finanční prostředky nalité do kampaně přetavit v podporu v senátních volbách.

Pouze v jednom obvodu dokázal kandidát ANO v prvním kole zvítězit, zatímco ODS hned v devíti, a je tak stranou s největším počtem prvních míst v prvním kole (k tomu ve třech dalších obvodech zvítězil kandidát touto stranou podporovaný). Kdyby takový výsledek někdo předvídal ještě v minulých senátních volbách před dvěma lety, byl by považován buď za blázna, nebo za nenapravitelného optimistu. V roce 2016 měla ODS v prvním kole jen tři vítězství, zatímco ANO hned šest.

ANO nedominuje tak jako ODS v roce 2006

Detailnější rozbory komunálních volebních výsledků ponechme na jindy, až bude skutečně vše spočítáno. Nicméně již teď si můžeme povšimnout několika trendů. Snad nejzajímavější zprávu přináší výsledek komunálních voleb o ANO. Ne, není nutno počítat, v kolika městech zvítězilo a v kolika prohrálo. Spíše vítězilo. Důležitá je ale pozice, kterou mělo ANO zabrat a nezabralo. ANO dominuje parlamentní politice podobně, jako naposledy v roce 2006 ODS.

Právě tehdy ale ODS dokázala své postavení zúročit i ve volbách komunálních, kdy velká města ovládla s 35 či 40 % hlasů, leckde mohla radu obsazovat sama či maximálně s jedním menším partnerem. Zcela tehdy ovládla městské části. A dnes? Údajně neporazitelný hegemon ANO sice ve větších městech s výjimkou Prahy vesměs zvítězil, nicméně s nějakými 22-25 % hlasů (existují i výjimky, jako je Ostrava – ale ani tam to není třetina hlasů). O jeho úspěchu v městských částech se hovořit vůbec nedá – např. v Brně ze sedmadvaceti městských částí zvítězilo ANO jen ve třech.

Praze hrozí, že bude spát další roky. Pro TOPku bude koalice s Piráty za trest >>>

Nezničená ČSSD a comeback ODS

ANO nezvítězilo v řadě okresních měst – namátkou Vyškov (ČSSD), Jeseník (nezávislí), Blansko (ODS), Znojmo (ČSSD). Naopak v některých z nich (stejně jako v řadě městských částí statutárních měst) má ČSSD pozici, kterou nezničila ani nesrozumitelná celostátní politika strany. Jinými slovy – ztráta ČSSD je citelná, nelze ale rozhodně mluvit o jejím konci.

Ukazuje se tak, že dosavadní úspěch ANO stojí na hliněných nohou. Jeho průnik do společnosti vůbec není masivní a může tak být extrémně náchylný na výkyvy společenských nálad.

Stejně tak zajímavý comeback zažívá ODS, která se – ne sice všude – dostala v řadě velkých měst do pozice druhé nejsilnější strany s násobným navýšením svého zisku z roku 2014. V mnoha městských částech, v nichž zvítězila i před čtyřmi lety, svou pozici potvrdila, v několika dalších nově zvítězila. Zdá se tak, že skutečně překonala krizová léta a již nyní opět hraje roli jednoho z pólů české politiky.

Autor je vedoucí katedry politologie na Masarykově univerzitě