Volební štáb Pirátů - Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš

Volební štáb Pirátů - Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš Zdroj: Blesk:Martin Přibyl

Bohumil Pečinka: Co se vlastně stalo v komunálních a senátních volbách?

Výsledek komunálních a prvního kola senátních voleb jde interpretovat tak, že ti, kdo zvítězili, chtěli zvítězit víc, takže jsou nespokojeni, i když méně než ti, kteří sice až tak neprohráli, ale chtěli prohrát míň. Mezi jednoznačnými poraženými jsou tak jenom Piráti a tradiční levice (ČSSD, KSČM).

Volební výsledky opět ukázaly, jak se prohlubuje propast mezi dvěma světy, které jde schematicky označit jako Česko A (dnešní vládní koalice) a Česko B (opozice). Odhadem z osmdesáti procent tak docházelo k přerozdělování hlasů uvnitř dvou táborů. Zhruba z dvaceti procent měla na volební výsledek vliv lokálně mírně vyšší nebo nižší volební účast, což relativně vedlo k zvětšení výsledků Česka B. K přelévání hlasů mezi opozicí a koalicí prakticky nedocházelo.

Volební účast

K pořádnému volebnímu tsunami by opozice potřebovala zvýšit volební účast aspoň o deset procent, jak to udělala Paroubkova ČSSD v roce 2008, když vymetla z vedení krajů ODS. To se expremiéru Babišovi nepodařilo. Přestože absolvoval od loňského podzimu možná 250 mítinků s lidmi na ulicích, stal se toxickou osobou, která aktivizuje táborů příznivců, ale i odpůrců. Roli ve volebním výsledku hrálo i to, že v řadě měst typu Prahy nepřišli k urnám lidé obvykle hlasující pro strany Česka A.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!