Video placeholde

Kecy & politika: Babiš jde od válu a komunisté do pekla

Jaká je interpretace letošních výsledků sněmovních voleb? Šlo o protest středostavovských vrstev proti Andreji Babišovi a jeho světu. Produktivní vrstvy společnosti prostě zatáhly za záchrannou brzdu, zmobilizovaly se a daly Andreji Babišovi stopku.

Současně platí i druhá strana mince. Satelity hnutí ANO (ČSSD, KSČM, Přísaha) udělaly několik strategických chyb, že šly do voleb roztříštěně, což přispělo k velkému propadu hlasů. Tyto hlasy však budou k dispozici v době prezidentské volby, takže budoucí vládní koalice by neměla upadnout do představy, že jejich vítězství je výhradně zásluhou jejich dobré politické nabídky. Stačila dvě procenta jinak a vládu nyní sestavoval Babiš s Okamurou. O těchto a dalších věcech mluvili Petros Michopulos a Bohumil Pečinka už v pětadvacátém pokračování podcastu Kecy a politika.

Pusťte si podcast Kecy a politika na Spotify:

 

Dalším rysem těchto voleb byla velká kroužkovací revoluce. Nejtragičtěji dopadla na koalici Piráti/Starostové a nezávislí. Jejich vlastní voliči vyjádřili Pirátům nedůvěru. Přestože kandidátka byla sestavena v poměru 2:1 ve prospěch pirátů, získali nakonec jen 4 poslanecké mandáty, zatímco STAN jich má 33. Voliči této koalice naznačili, že často radikální pirátské návrhy a jejich politický styl je pro ně nepřijatelný. Velký prospěch z koalic měly také KDU-ČSL a TOP 09, které v průzkumech atakovaly hranici 5 procent, ale nakonec z toho vyšly posíleny nad rámec preferencí.

Mezi další poražené patří Tomio Okamura, který vynaložil na volební kampaň obrovské prostředky, ale získal o procento méně než v roce 2017. Po sto letech končí také parlamentní existence komunistické strany.

Vítězná koalice těžila také z toho, že Andrej Babiš od poloviny června systematicky útočil na Ivana Bartoše a piráty. Jeho negativní kampaň proti Pirátostátu byla úspěšná, pomohla vystrašit a mobilizovat jeho voliče, ale v určité fázi nepochopil, že jeho hlavním soupeřem je koalice Spolu. Nestačil se tak reorientovat na jiného soupeře. Koalice Spolu tak byla třetím vzadu, který vyjel nahoru, když se dva hádali.

Otázkou otázek bude, jak se zachová Miloš Zeman při sestavování vlády. Autoři podcastu Kecy a politika mluvili o způsobilosti hlavy státu k výkonu funkce. Nastolili otázku, jestli hradní poradci prezidentem nemanipulují a jestli Miloš Zeman může svobodně vyjádřit svou vůli. Zda nejde ze strany dvojice Mynář-Nejedlý o pučismus proti ústavě.