Video placeholde

Kecy & politika 24: Volební finále a nezdaněné kabelky Andreje Babiše

Až budeme jednou hodnotit výsledky voleb, možná se ukáže jako zlomová neděle 3. října. Nejdříve Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo tzv. Pandora Papers. Vyplývá z nich, že Andrej Babiš přeposílal 400 miliónů do daňových rájů, proti nimž kdysi vehementně bojoval. Následně si za ně koupil zámek ve Francii a další nemovitosti.

Autoři podcastu Kecy a politika se zabývají nejen dopady této kauzy na výsledky voleb, ale i podstatou Babišových finančních operací. Na první pohled to vypadá, že premiér buďto přelil do daňových rájů nezdaněné stovky miliónů korun, anebo šlo o zdaněné peníze a on jen nechtěl, aby bylo známo jméno vlastníka francouzských nemovitostí.

Poslechněte si podcast Kecy & politika na Spotify:

Jeden z autorů podcastu, Petros Michopulos, druhou možnost vylučuje. V roce 2009 za prvé ještě nebyl v politice a neměl důvod zatajovat svůj majetek. Současně se několikrát na Facebook nechal fotit z prostředí francouzského zámečku. Jsou to známé fotky, jak se brouzdá na nafukovačce v bazénku. Michopulos spíš soudí, že šlo o způsob, jak obejít velmi vysokou francouzskou daň z tohoto typu nemovitostí. Vytvořila se přitom konstrukce, že firmy původem ze Spojených států půjčují jiným firmám peníze, za něž si následně koupil několik domů ve Francii a obešel vysoké zdanění. Pokud to tak skutečně je, znamenalo by to, že Andrej Babiš bude vyšetřován nejen francouzskou finanční prokuraturou, ale i americkou FBI, která na něj může vydat kdykoli zatykač, když překročí hranice Česka.

To všechno se pochopitelně nestane do voleb. Podle Bohumila Pečinky může dojít k tomu, že malá část voličů ANO se přesune k „B-týmům“ Andreje Babiše, ať už se jmenují KSČM, Přísaha, nebo ČSSD, a může je to dostat do Poslanecké sněmovny. ANO by tak získalo nové koaliční partnery, čímž by se mu zjednodušilo vytváření nové vlády. Pandora Papers by tak paradoxně umetly cestu Andreje Babiše k moci.

Na druhou stranu je jasné, že pozice Andreje Babiše je v horizontu let oslabena, ať už volby dopadnou jakkoli. Mezinárodní vyšetřování nejde obcházet a oddalovat jako vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Potenciální koaliční strany současně získávají silný vyděračský potenciál, jak na Babiše zatlačit při vytváření společného programového prohlášení.

Oba autoři podcastu Kecy a politika se domnívají, že tentokrát mohou rozhodovat desetiny procenta hlasů. I proto budou tak důležité dvě předvolební debaty lídrů stran. Nejdříve ve středu večer v České televizi, a hlavně o den později na TV Nova, které se odehrají v předvečer otevření volebních místností. Volební kostky jsou vrženy.