Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: ČTK, Reflex.cz

Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku (19.9.2021)
Na Vítkově se uskutečnila pietní akce po dvaceti letech působení českých vojsk v Afghánistánu, promluvil premiér Babiš i ministr obrany Lubomír Metnar
Na Vítkově se uskutečnila pietní akce po dvaceti letech působení českých vojsk v Afghánistánu, promluvil premiér Babiš i ministr obrany Lubomír Metnar
Premiér Andrej Babiš zahajuje předvolební kampaň ANO
8
Fotogalerie

Bohumil Doležal: Zdá se, že do finále voleb plaveme v moři cynismu

K těmto řádkům mne inspirovaly články Davida Klimeše v Aktuálně.cz. Zvlášť ten z pondělka, jmenuje se „Krade, ale úspěšně. O lídrech nemají lidé iluze, zvítězí, kdo dokáže alespoň zaujmout“. Pan Klimeš vychází z průzkumů agentury Behavio, která se věnuje analýze podvědomého myšlení. Mne jako laika přitahuje spíš vědomé myšlení.

Podle průzkumu si jen 22 % příznivců ANO myslí, že jejich lídr je slušný a poctivý. Pánové Fiala a Bartoš se u svých blíží 50 %. Pan Babiš však dokáže využít jiných věcí: přesvědčit své voliče, že efektivně věci zařídí, je schopen se domluvit, v životě něco dokázal, je snad i krapet vzdělaný a hlavně rázný a rozhodný.

To jsou vlastnosti pro politika jistě prospěšné.

Podotýkám jen, že v minulém století tu byli významní politici, například Adolf Hitler, kteří přesvědčili své voliče, že efektivně věci zařídí, řeší problémy běžných lidí, jsou rázní a rozhodní, dokážou se ve chvíli potřeby domluvit (např. v r. 1939 se Stalinem) a jejich vzdělanost byla zhruba srovnatelná s tou pana Babiše (jinak je s ním jistě nesrovnávám). Celkové výsledky jejich aktivit byly ovšem spíš děsivé.

Nezáleží na tom, jak to zrovna teď vypadá, ale co si myslíme o svých bližních. Jsou tu např. úspěšní politici, kteří se veřejně hlásili k názoru, že třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý je debilní, dementní nebo alkoholik a zhruba polovina má podprůměrný intelekt.

Já patřím k optimistům: věřím, že velká část našich občanů se dokáže rozhodnout pro správnou a spravedlivou věc a prosazovat ji. Všichni ovšem potřebujeme, aby nám při tom tu a tam někdo pomohl. Abychom např. uměli vzdorovat svodům cynických podvodníků.

Myslím, že manko je na straně těch, co mohou a mají pomáhat. A zároveň si myslím, že obří koalice, které porazí Babiše a spol., by byly fajn, ale pro počátek by stačilo pár těch, jimž se podaří dostat do sněmovny a kteří nejenže dovedou něco zařídit a domluvit se, jsou rázní a rozhodní a v životě už něco dokázali, ale hlavně a v první řadě tam dokážou vytrvale, statečně a proti většině prosazovat správnou a spravedlivou politiku. A trochu napomohou tomu, abychom se začali vyhrabávat z marasmu, do něhož jsme vlastní vinou spadli v posledních osmi letech.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub