Summit evropských lídrů v Bruselu (2. 10. 2020): český premiér Andrej Babiš

Summit evropských lídrů v Bruselu (2. 10. 2020): český premiér Andrej Babiš Zdroj: Reuters

Předvolební superdebatu České televize moderovala Daniela Písařovicová.
Debata na ČT: Šéf STAN Rakušan se pustil do premiéra Babiše (1.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) v superdebatě na ČT (1.10.2020)
Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům voleb 3. října 2020 v Průhonicích.
Premiér Andrej Babiš (ANO) si během rozhovoru pro Blesk Zprávy "trhnul" (4.10.2020)
16
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Andrej Babiš je favoritem na cenu Bavič roku

Poslední předvolební „super debata“ byla hlavně díky Andreji Babišovi skutečně hodna svého jména. Vrcholem této zábavné show České televize „Kdo to tu mluví?“ bylo v závěru pořadu premiérovo vystoupení, které snese nejvyšší měřítka komiky.

Na dotaz divačky – profesionální houslistky – jak přežít za současného chaotického vládního neřízení nařízení a zákazů, měl odpovědět Andrej Babiš. Na výzvu zahájil nesouvislý několikaminutový výčet úspěchů hnutí ANO, aniž by se čímkoliv dotkl položené otázky. Když moderátorka Daniela Písařovicová během Babišova krátkého nadechnutí zmínila, že neodpovídá na otázku, zeptal se premiér bezelstně: „Kdo se co ptal?“ Evidentně si totiž položené otázky ani tazatelky vůbec nevšiml. Poté, co moderátorka otázku divačky a její profesi zopakovala, zazářil premiér podruhé, když prohlásil, že se s dotyčnou osobně setká, aniž by jí opět odpověděl! Vypadá to, že bude mít premiér docela fičák, pokud se bude chtít setkat se všemi občany republiky, kteří mají v něčem nejasnost. Pomoct by mohlo spojení těchto setkání s jím slíbeným osobním rozvozem roušek a respirátorů.

Setkání nejvyšších ústavních činitelů v Lánech se nezúčastnil druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Miloš Vystrčil, kterého Miloš Zeman vystrčil. Republika má velkou kliku, že je prezident zdravý jako řípa a také tak vychovaný. Kdyby totiž Miloše Zemana při ďábelském tempu výkonu jeho funkce někde bodlo a nemohl – byť jen na chvilku – zemi řídit a chránit, měl by jej nahradit podle ústavy právě Vystrčil. V současné době to ovšem nepřipadá v úvahu, když s ním prezident nemluví, protože se Vystrčil pokusil Česko vrazit do chřtánu válečných štváčů z Wall Streetu a sirotkům diktátora Čankajška. Schůzky se kupodivu účastnil ministr zahraničí Tomáš Petříček, kterého Zeman brzo vystrčí i z úřadu. Překvapením pro zahraniční média, která schůzku pečlivě monitorovala, byla skutečnost, že Jan Hamáček přišel bez mikiny a Miloš Zeman bez pyžama. Velký význam přikládají politologové a analytici závěrečnému textu „Deklarace připravenosti řešit s Ruskem široké spektrum vztahů, včetně nejpalčivějších problémů“. Na závěr schůzky, která otřásla světovými finančními trhy – hlavně v Somálsku a Albánii – pro svou nekompromisní otevřenost, vystoupil – jako obvykle na stole – kytarový mág Radek Vondráček, se kterým si zazpíval svůj majstrštyk „Pusť vsjegá búdět solnce“ i Miloš Zeman. Příští rok chystá skupina vystoupení na festivalu Mezi ploty v Bohnicích. Za pozitivní považují političtí komentátoři informace z jednání, podle kterých prezident Zeman všechny účastníky poznal.

Zpětné zrcátko se snaží svá ohlédnutí vylepšit sarkasmem, grimasou a karikaturou událostí i účastných osob a existencí. Níže připojený opis soudního výslechu jednoho z členů gangu Stoka, což je brněnský zájmový kroužek politiků hnutí ANO Andreje Babiše – vzniklý jako hráz korupci – jehož členové s nasazením vlastních peněženek a bankovních kont proti korupci bojují, je dokonalý sám o sobě: „Dostal jsem obálku od podnikatele Michala Unzeitiga. Až později jsem zjistil, že je uvnitř 70 tisíc, což mě velmi překvapilo. Původně jsem si chtěl peníze nechat pro vlastní potřebu, ale pak mně došlo, že je to blbost. Chtěl jsem peníze vrátit, to se mně však nepovedlo hned, ale až po delší době, když jsem měl cestu zrovna přes Židenice, kde podnikatel žil.“

Tak vypovídal u soudu bývalý místostarosta brněnské městské části Ivanovice Petr Liškutin (dříve ANO). Liškutin je jedním z jedenácti obžalovaných v kauze Stoka týkající se machinací s veřejnými zakázkami na radnici Brno-střed, ke kterým podle vyšetřovatelů docházelo od roku 2014 až do března 2019 a v nichž podle státního zástupce dosáhla výše úplatků 47 milionů korun (cit. mfDnes).

Komentář Zpětného zrcátka: Bez komentáře!

Novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta, působící v magazínu Reportér, zveřejnil 22. září 2020 na webu Seznam Zprávy, že veškeré Babišovo počínání směřuje k jeho možné hradní kandidatuře. „Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš zcela vážně uvažuje o tom, že se bude v příštích volbách ucházet o prezidentský úřad,“ tvrdí tento právem respektovaný publicista a autor. Soudí tak ze vzájemné občasné podpory Babiše a Zemana, kteří podle Kmenty „skrytě vekslují poukázky na vládní resorty za to, že Zeman předá ve finále Babišovi své voliče“. (cit.)

Při veškerém respektu ke kolegovi Kmentovi a jeho velmi pozitivnímu obrazu ve Zpětném zrcátku si jmenované dovolí nesouhlasit. Není pochyb, že Babiše křeslo mocnáře láká, ale na řadu podle Zpětného zrcátka přijde až poté, co padnou jeho veškeré šance na udržení exekutivní moci. Ta je tím, co Babiše zajímá primárně, neboť přináší příležitost kraulovat ve finančních tocích a pádlovat v divokých vodách podnikání. Není totiž pochyb ani o tom, že současné krajské volby, stejně jako parlamentní volby 2021 bezpečně vyhraje. Další příležitost ovládnout vládnutí bude v roce 2025, kterou mezitím protne prezidentská volba 2023. Prezidentská funkce by zajisté byla užitečná pro udržení imunity a nulové riziko trestního postihu v kauzách, které ještě nejsou zažehnány. Zároveň by ale vyřadila Babiše z pozice a možnosti nadále přímo ovládat hnutí ANO a zůstat u ústí penězovodů. Rozhodující pro jeho rozhodování, zda zůstat ve Strakově akademii či vystoupat po starých zámeckých schodech, tak budou výsledky současných a příštích voleb. Pokud Babišova pozice zůstane jistá a pevná, není důvod něco měnit, protože koně se během závodu nepřepřahají.

Pokud by ovšem volby 2021 nedopadly dobře, resp. nejlépe, což bohužel Zpětné zrcátko nepředpokládá, bude nejméně rok času na vyskočení za jízdy.   

S velkou kritikou médií i veřejnosti se setkalo video filmařské hodnoty domácího porna honosně nazvané „Záznam jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví České republiky, OVTV, Zámek Lány, pondělí 21. září 2020“. Dílo je nejpravděpodobněji dílem hradního Tarantina, mluvčího Jiřího Ovčáčka. Výčitky, proč nebyl k natočení záznamu pozván někdo kompetentní, se ovšem ukážou jako liché ve chvíli, kdy si tazatel uvědomí, co by v případě dokonalého záznamu bylo také dokonale vidět. Skutečně stojíme o zobrazení polosvlečeného a polopřítomného prezidenta, chvílemi pátrajícího v paměti i okolí, kde se to z ničeho nic ocitl a co je to kolem něj za cizí lidi? Skutečnost, že tuto další přesmutnou „komédii“ Zemanovi ošetřovatelé pustili do éteru, připomíná stále víc legendární projev Milouše Jakeše z Červeného hrádku: „…tak třeba ten Zeman… nic proti němu, hodnej kluk to je, ale každej rok je víc a víc mimo!“      

Zpráva 29. 9. 2020, 13:09, Dominika Jeřábková, Novinky

„Bývalý poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se v úterý stal členem SPD. Na tiskové konferenci to novinářům oznámil šéf hnutí Tomio Okamura.“

Komentář Zpětného zrcátka: „To nevadí!“

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík