Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

V restauraci Sokolovna v Průhonicích, která patří premiéru Babišovi, jsou propagační materiály hnutí ANO - včetně čepice s nápisem Sorry jako.
Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
9
Fotogalerie

Pokud v krajích nebudeme vládnout, zruším je a bude pokoj, tvrdí Babiš a nechápe, proč ho lidé nemají rádi

Ačkoliv hnutí ANO krajské volby naprosto opanovalo a vyhrálo v deseti krajích, ve spoustě z nich reálně hrozí, že půjde ANO do opozice. Ostatní strany, které se dostaly do zastupitelstva, se jednoduše spojí a budou vládnout bez ANO.

Na tuto možnost okamžitě zareagoval premiér Andrej Babiš, který stále nemůže pochopit, proč s jeho hnutím nechce nikdo spolupracovat, tím, že jestliže se v krajích bude obcházet vítěz, prostě a jednoduše kraje zruší a bude.

„Já tohle vůbec nechápu. Vždyť jsme přeci jako ANO udělali děsně moc parádních věcí. V covidu jsme byli nejprve nejlepší v Evropě, co se týče nejlépe zvládnutné pandemie, a nyní jsme opět nejlepší, co se týče počtů nakažených v poměru k počtu obyvatel. Stavíme silnice, dálnice i polní cesty. Ekonomika za nás dosahuje takových hodnot, o kterých se minulým vládám ani nesnilo. V Bruselu bojuju za své zájmy, potažmo zájmy celé republiky. Spím denně tři hodiny a někteří mí ministři spí jenom dvě hodiny, a to všechno ve prospěch vlasti. Navzdory všem těmto úspěchům tu jsou stále hlasy opozice, že jsem zlo a že se mnou nebudou kamarádit.

K tomu samozřejmě protibabišovská kampaň České televize a výsledek je takový, že ačkoliv děláme pro lidi první poslední, máme srdíčko na dlani, tak s námi nechce mít nikdo nic společného,“ rozplakal se na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, který cítí velikou křivdu.

„Proč? Ptám se, proč s námi nechce nikdo vládnout?“ zalykal se. „Vždyť se fotím se štěňátky. Tak jak je možné, že mě slepě nezbožňuje celá republika? Těch zhruba dvacet tři procent voličů je samozřejmě super, ale já nedokážu pochopit, proč mě nevolí úplně všichni? Víte, jak by se lépe vládlo, kdybych měl ústavní většinu? To by bylo pro tuhle zemi úplně to nejlepší, co by se mohlo stát, kdybych mohl své vize uplatňovat bez prodlení a protestů opozice. Vždyť já to nedělám pro sebe,“ pokleknul Andrej Babiš na zem a začal bušit pěstičkami do pódia. 

Poté, co byl Andrej Babiš ošetřen lékařem, se trochu uklidnil a vrátil se k řečnickému pultíku.

„Každopádně jsem došel k závěru, že pokud v krajích, kde jsme zvítězili, nebudeme vládnout, tyto kraje zruším. Tyto kraje si nezaslouží samosprávu, protože tam očividně nefunguje demokracie. Vládnout by měl ten, kdo vyhrál,“ pohrozil Andrej Babiš.

Jak hodlá kraje zrušit, neuvedl, ale je možné, že na ně prostě jeho lidi zakleknou a bude. Vedení vybraných krajů potom přejde na ministerstva. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že letošní krajské volby jistě nedopadly podle představ Andreje Babiše.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>