Taťána Malá při tiskovce na ministerstvu spravedlnosti. V tu chvíli se ještě hájila a odstoupit nechtěla (9.7.2018)

Taťána Malá při tiskovce na ministerstvu spravedlnosti. V tu chvíli se ještě hájila a odstoupit nechtěla (9.7.2018) Zdroj: ČTK

Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou
Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou
Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou
Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)
Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)
24
Fotogalerie

Předvolební tlačenka v Babišově sektě aneb Teplé fleky v příští sněmovně se v ANO rozdávají za odměnu

V české politice to v současné době hodně vře. Do úterý 3. srpna totiž mají být na jednotlivé krajské úřady dodány konečné kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny. Vedle ČSSD zřejmě největší turbulence probíhají v hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Vedení této politické sekty zcela ignoruje složení kandidátek v podobě, v níž ho schválily krajské buňky či sněmy tohoto hnutí, a dosazuje na volitelná místa své věrné a poslušné ovečky. V mnoha krajích tak hrozí velký rozkol a odchody dalších členů, kteří „prozřeli“. 

Mezi nejvíce propírané případy v hnutí ANO patří situace na Vysočině a v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Například na Vysočině v minulých dnech celostátní výbor změnil navrženého lídra, kterým se místo Martina Kukly stal bývalý generální ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba. Za ním se objevila krajská předsedkyně ANO a poslankyně Monika Oborná. Čtvrté místo obsadil další poslanec Josef Kott. Poslední dva jmenovaní jsou přitom persony, které mají blízko k Babišově pravé ruce Jaroslavu Faltýnkovi.

Přitom ani Faltýnek neměl své budoucí angažmá jisté. Na zmiňované Vysočině ho totiž jeho spolustraníci vůbec nechtěli, a tak se nakonec skrze své dlouhé prsty prokejkloval alespoň k druhému místu na kandidátce Olomouckého kraje. V něm před čtyřmi lety ANO získalo 5 mandátů, ale i při předpokládaném nižším zisku hlasů pro ANO lze druhé místo na kandidátce považovat takřka za jistotu pro zisk poslaneckého křesla.

Turbulence postihly i Jihomoravský kraj. Zatímco se u koaliční ČSSD tamní kandidátka málem rozpadla a velká část straníků z ní odešla, u ANO došlo k menší, ale významné tlačence, díky níž poskočila na čtvrté, a tudíž volitelné místo jistá Taťána Malá. Ano, ta, která vydržela v křesle ministryně spravedlnosti necelé dva týdny, než pod tlakem médií a veřejnosti rezignovala kvůli tomu, že obšlehla svoji diplomku a nenamáhala se uvést zdroje. Nicméně Malá je oblíbenkyní Babiše i Faltýnka a to je pro kariéru v ANO rozhodující.

Aby nebylo personálních rošád poskrovnu, tak premiér Babiš oznámil záměr kandidovat v Ústeckém kraji místo Středočeského, přestože v něm bydlí. A v regionu obepínajícím Prahu se na vysokém místě na kandidátce zjevila i bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, jež proslula papalášskými manýry nejhrubšího zrna a kterou v loňských volbách voliči vyhnali z vedení kraje.

Pohled na kandidátky ANO je docela tristní, na volitelných místech jsou staré známé a protřelé tváře. A dlužno dodat všehoschopné. Přitom jestli kvůli něčemu podpora ANO trvale padá, tak to jsou i pletichy Jaroslava Faltýnka nebo manýry lidí, jako je Pokorná Jermanová. Jak vidno, tito lidé se bez napojení na státní cecík a teplý flek ve sněmovně neobejdou a mnozí z nich by se ani neuměli uživit jinak. Je otázkou, co na to voliči. Ti by měli nad kandidátkou přemýšlet a podle toho volit. Pokud to mermomocí chtějí hodit hnutí ANO, měli by hodně kroužkovat. Pokud nechtějí být za blbce i podruhé, měli by si vybrat jiný volební lístek nebo nejít volit vůbec.

Video placeholde
Ministryně Malá údajně opsala i druhou diplomku. A thajští fotbalisté možná zůstanou v jeskyni 4 měsíce • Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk