Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se během kampaně oblékl do sportovního a vyrazil si mezi seniory zahrát petanque i tenis

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se během kampaně oblékl do sportovního a vyrazil si mezi seniory zahrát petanque i tenis Zdroj: Facebook/ Andrej Babiš

Předvolební horská dráha aneb Jak nakládat s proměnlivostí průzkumů

Nepodceňovat, ale ani nepřeceňovat. Zlaté pravidlo jakožto návod pro čtení sond do duší voličů platí i letos. A pokud něco má smysl sledovat, tak dlouhodobé trendy. Stačí se podívat na trojici volebních modelů z uplynulého týdne, byť někdy bývají odchylky ještě větší. Minulou neděli pasoval Kantar CZ na vedoucí politickou sílu koalici Pirátů a hnutí STAN, s téměř neznatelným odstupem se umístila koalice Spolu a o kousek dál hnutí ANO.

Dvojice sond zveřejněných teď v pátek – agentur Ipsos a Median – naopak vrátila na piedestal voličské popularity politický projekt Andreje Babiše. S větším či menším odstupem skončily obě opoziční koalice, stříbrnou a bronzovou příčku si prohodily.

Jsou to malé či naprosto nicotné odstupy, v řádu jednotek procentních bodů, někdy dokonce desetin. Neboli se pohybujeme v rozmezí statistické chyby. Efekt to ale může mít, a to především psychologický.

Vítěz průzkumu se jednak dostane do titulků webových zpravodajství. Což je po pátku důležité hlavně pro hnutí ANO, které v poslední době ztrácelo (viz zmíněné pravidlo „nepodceňovat“) a možná chytá druhý dech (anebo také ne, viz zásada „nepřeceňovat“).

Vedoucí pozice, byť třebas jen o desetinu procenta, je také důležitým signálem pro nemalou skupinu komfortních voličů, kteří volí předpokládaného vítěze voleb. Chtějí se prostě mí dobře a užívat si pověstného klidu na práci, řečeno trošku ošklivě. V polistopadové době se jejich podpora přelévala mezi ODS a ČSSD, v poslední době řada z nich zakotvila u ANO.

Zas ne tak špatná a někdy dokonce lepší může být ale i druhá pozice. Jednak může vést k mobilizaci voličstva takového uskupení a působit jako proti ukolébání z vidiny „jistého“ vítězství. A nyní, pokud se jako první umístí ANO, to může být zároveň i vodítko pro nerozhodnuté protibabišovské voliče, která z opozičních koalic má větší šance.

Další strany se umisťují s velkým odstupem, ale nějaký společný jmenovatel se dá vyčíst i tady. Což potvrdila i citovaná trojice průzkumů z uplynulého týdne. Vidět jsou tři trendy.

Okamurově SPD se daří v sondážích pohybovat kolem solidní desetiprocentní hranice. Šlachtova „policejní“ Přísaha se udržuje lehce nad hranicí vstupu do Sněmovny. A oba zástupci „staré levice“, vládní ČSSD i polovládní KSČM, kolem této hranice oscilují.

Ale dost analyzování, které je vzhledem k časté nepřesnosti průzkumů někdy spíš věštěním z koule. Není od věci si připomenout například poslední průzkum Medianu z přelomu září a října 2017, tedy z období těsně před minulým sněmovním kláním.

Vítězné hnutí ANO ve volbách dostalo skoro o pět procentních bodů víc (29,6 % oproti odhadovaným 25 procentům), sociální demokraté naopak podobným způsobem pohořeli (7,3 % vůči předpovídaným 12,5 %). Podhodnocena byla ODS, stejně jako Piráti a SPD, a to v řádu jednotek procentních bodů. Téměř o tři procentní body navíc oproti výsledné realitě průzkumníci dopřáli komunistům.

Už teď se můžeme těšit na porovnání současných a nadcházejících průzkumů s tím, jak to v říjnu opravdu dopadne.