Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Karel Steigerwald: Pozor na prezidenta, aby nám zas nepodstrčil vládu bez důvěry

Prezident bude jmenovat premiérem toho, kdo vyhraje volby a pokud nebude mít sám 51 procent, bude schopen sestavit takovou koalici. To vypadá seriózně a obvykle to tak bývá. Jenže u Zemana není nic obvyklého.

Čertovo kopýtko je v tom, že takové podmínky neumožňují menšinovou vládu s tichou podporou někoho, kdo při hlasování odejde ze sněmovny. Takovou menšinovou vládu máme dnes. Babiše tiše podporují či tolerují komunisti a on jim za to půjčil, také tiše, kus vládní moci. Dnes by takovou vládu prezident nedovolil, nesplňuje jeho dvojparametr. Může se stát, že ani koalice vítěze voleb podporu sněmovny nezíská. Získá ji koalice bez vítěze voleb. Dva prezidentovy parametry nesplní nikdo. Co pak?

Zeman použije trik Rusnok. Jmenuje premiérem Babiše, pardon vítěze voleb. Ten bude předstírat, že má ve sněmovně domluvenou většinu. Blafák vyjde najevo, vítěz voleb důvěru nezíská. Ale zůstane už premiérem bez důvěry ve sněmovně, kde bude většina pro jinou koalici bez Babiše.  Pak bude záležet jen na nervech prezidenta, jak dlouho tuto neústavní situaci vydrží. A také na nervech voličů, jak dlouho by vydrželi poslouchat vládu bez mandátu. Její řízení státu by bylo zjevně neplatné.

Zvyk a ústava jsou prostě veličiny moudřejší než prezident. Zvyk říká, první v pořadí je vítěz a ústava to upřesňuje: premiérem je ten, kdo získá ve sněmovně 101 hlasů. Není žádný důvod bombastickým vyhlašováním to měnit a vytvářet tak terén podezřelých pletich.