Jaroslav Kubera je novým předsedou Senátu

Jaroslav Kubera je novým předsedou Senátu Zdroj: Michael Tomeš, E15

Trojice, z které nejspíš vyjde nový předseda Senátu: zleva Václav Hampl, Jaroslav Kubera, Jan Horník.
Jaroslav Kubera
Očima Nguyen Phuong Thao: Jaroslav Kubera má ze svého zvolení a prý už opravdu poslední kampaně velkou radost. Objímá mluvčí ODS Janu Havelkovou
Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera
7
Fotogalerie

Jaroslav Kubera z ODS je novým předsedou Senátu. Získal skoro dvakrát víc hlasů než jeho konkurent

Ve druhém kole volby získal Kubera (71), který je senátorem už 18 let, 46 hlasů, zatímco kandidát KDU-ČSL Václav Hampl dostal v tajné volbě jen 24. Celkem bylo odvezdáno 80 hlasů. Kubera měl nejvíce hlasů i v prvním kole, konkrétně 35. V prvním kole vypadl kandidát STAN Jan Horník.

Jaroslav Kubera byl dosud místopředsedou horní komora parlementu, před tím také předseda senátorského klubu své strany. Od roku 1994 starosta, později dlouholetý primátor Teplic letos po komunálních volbách v čele města skončil, byť volby vyhrál.

Kubera se narodil v Lounech, absolvoval gymnázium, vysokou školu nedokončil. Členem ODS je od roku 1992, během minulého režimu byl v období uvolňování poměrů (1967 až 1968) členem KSČ. Pracoval tehdy v podniku Sklo Union Teplice, v letech 1969–1990 v podniku Elektrosvit Teplice, poté čtyři roky jako tajemník Městského úřadu v Teplicích, pak už stanul v čele Teplic.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jaroslavem Kuberou • Reflex.cz

Nový předseda Senátu nedávno oslavil 50 let manželství, má dvě dospělé dcery. Loni si pohrával s možností kandidovat na prezidenta republiky. 

Jeho konkurent ve volbě Václav Hampl je senátorem 4 roky, je nestraník zvolený za lidovce. Před tím byl rektorem Univerzity Karlovy. Pražský rodák Hampl vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK, je profesorem lékařské fyziologie. Ve svém výzkumu se zaměřil na plicní cirkulaci a plicní hypertenzi.

Pět místopředsedů

Po volbě předsedy následovala volba místopředsedů. Kvůli poměru zastoupení jednotlivých klubů s oheldem na rozložení sil v Senátu byl počet místopředsedů zvýšen na pět. Zvoleni byli Jan Horník (56 hlasů) a Jiří Růžička (63) z klubu Starostů, Jiří Oberfalzer (71) z ODS, dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (74) z ČSSD a Miluše Horská (66) za KDU-ČSL. Neměli protikandidáty.