Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům voleb 3. října 2020 v Průhonicích.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům voleb 3. října 2020 v Průhonicích. Zdroj: ČTK / Michaela Říhová

Sčítání výsledků 2. kola senátních voleb (10. 10. 2020)
Sčítání výsledků 2. kola senátních voleb (10. 10. 2020)
Sčítání výsledků 2. kola senátních voleb (10. 10. 2020)
Sčítání výsledků 2. kola senátních voleb (10. 10. 2020)
Sčítání výsledků 2. kola senátních voleb (10. 10. 2020)
10
Fotogalerie

Senátní fiasko vládních stran! Jediný mandát z 27 obvodů. Normálně by Babiš i Hamáček skončili

Všechny tři strany, které se ušpinily buď účastí v Babišově vládě, nebo její podporou, dostaly v senátních volbách od voličů fatální výprask. Pravdou ale je, že se tím prakticky nic moc nemění – opozice měla v senátu i doposud pohodlnou většinu, kterou teď jen výsledek voleb upevnil.

Jediný získaný mandát z 27 obvodů pro vládní kandidáty. A ještě jen díky tomu, že na Karvinsku proti sobě ve druhém kole stáli kandidát ČSSD s kandidátem ANO, takže jeden z nich vyhrát musel. Komunistům neprošel ani jeden kandidát do druhého kola, tento víkend už byl bez nich. To vše nemá v historii senátních voleb obdoby.

Takový debakl nelze vykládat jinak, než že voliči, kteří přišli k urnám, mají současné vlády plné zuby. Od Babiše jistě uslyšíme, že jich bylo jen necelých 17 procent. To je sice fakt, ale těm ostatním nestálo ANO a ČSSD ani za to, aby k volbám vůbec šli.

Pro ČSSD je výsledek o to smutnější, že v jejím dresu neuspěly takové těžké váhy, jako někdejší předseda senátu Milan Štěch, exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (společný kandidát ČSSD a ANO!), ani třeba exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. ČSSD kvůli tomu nebude mít v senátu vlastní klub, což pro ni znamená nejen dříve nepředstavitelnou ostudu, ale i ztrátu zázemí pro pohodlné fungování v horní komoře.

V normální zemi a v normálních stranách by takový volební propadák znamenal konec jejich předsedů. Jenže jsme v Česku. Představa, že by se ANO zbavilo Babiše, je absurdní – Babiš stranu vlastní, platí a stoprocentně ovládá, její ostatní politici a členové jsou jeho podřízení.

ČSSD už je v podstatě po smrti, ale ještě si to odmítá přiznat a z posledních sil se snaží odstrčit zapadající víko rakve. Jediné, co je z ní ještě aspoň trochu vidět, je červený svetr místopředsedy vlády Jana Hamáčka. Těžko proto čekat, že by bylo jeho předsednické křeslo v dohledné době nějak významněji ohroženo.

Další volební výsledky nejsou sice přímo nezajímavé, ale fakticky jde vlastně jen o přelévání mandátů mezi opozici. Vítězství STAN může stát místo předsedy senátu Miloše Vystrčila z ODS, ale na vyznění politiky horní komory parlamentu to nebude mít skoro určitě žádný zásadní vliv. Jestli ovšem pozorujeme začátek konce Babišovy éry, který se potvrdí za rok ve volbách do sněmovny, nelze v tuto chvíli v žádném případě předvídat.