Ihned po uzavření volební místnosti zahájily 3. října 2020 členky volební komise sčítání hlasovacích lístků

Ihned po uzavření volební místnosti zahájily 3. října 2020 členky volební komise sčítání hlasovacích lístků Zdroj: ČTK / Pavlíček Luboš

Praha už zná postupující do druhého kola senátních voleb. Zafungovaly koalice a odkaz Václava Havla

Volby 2020 do krajských zastupitelstev a Senátu dnes ve 14:00 skončily. Lidé rozhodli především o tom, kdo bude vládnout v jejich regionech. Na třetině území republiky si pak vybrali senátory nebo alespoň finalisty souboje o 27 míst v horní komoře parlamentu. V pražských volebních obvodech už je sečteno téměř sto procent hlasů a je tedy jasné, kdo se s kým utká v druhém kole voleb .

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 5 postoupili Michael Žantovský (za TOP 09) a senátor Václav Láska (SEN 21). Žantovský má nyní 39,67 procenta hlasů, druhý Láska má 37,19 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 38,46 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Výsledky voleb do Senátu >>>

Poslankyně ODS Miroslava Němcová je z dosavadních výsledků senátních voleb v Praze 1, podle kterých získala po sečtení více než 60 procent hlasů zhruba 48 procent, nadšená. Podle ní výsledek ukazuje, že voliči ocenili to, že se na její podpoře dohodlo více stran. Na druhém místě je senátor Václav Hampl (KDU-ČSL) s asi 20 procenty hlasů.

Online komentované výsledky voleb 2020>>>

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 9 postoupili senátor David Smoljak (STAN) a Eduard Stehlík (za ODS). Smoljak má nyní 42,7 procenta hlasů, druhý Stehlík má 30,23 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 33,36 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

Volby 2020 byly po sečtení desetiny okrsků nejúspěšnější pro kandidáty ANO. Postupovali do finále z prvního či druhého místa v 11 z 27 obvodů. Kandidáti ODS byli podobně úspěšní v devíti obvodech, KDU-ČSL v osmi, STAN v šesti a ČSSD v pěti. Výsledky z Brna a Frýdecko-Místecka zatím nebyly zveřejněny.