V Česku začaly volby do třetiny Senátu a krajských zastupitelstev

V Česku začaly volby do třetiny Senátu a krajských zastupitelstev Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Kde sledovat sčítání hlasů? Devět nejzajímavější soubojů dnešních senátních voleb

Z dvaceti sedmi senátních obvodů, kde se za chvilku zavřou volební místnosti po prvním kole, vybral Reflex devět nejzajímavějších klání, které si určitě zaslouží sledovat. Volby 2020 jsou v řadě volebních obvodů jedinečné.

V hlavním městě se nevolí do krajského zastupitelstva, takže se zde konají právě jen senátní souboje. Ve všech třech pražských obvodech jde v první řadě o souboj různých odstínů parlamentní opozice. V obvodě, kde samotná horní komora sídlí, tedy na Praze 1 a 7, je s napětím sledován souboj mezi současným senátorem Václavem Hamplem, který kandiduje za lidovce, zelené a lokální hnutí Praha sobě bratrů Čižinskými, a bývalou předsedkyní Sněmovny za ODS Miroslavou Němcovou, za níž se sešikovala i TOP 09 a STAN. Bývalý rektor Karlovy univerzity Hampl se během kampaně zřejmě zalekl silné protikandidátky a nechal vylepit útočný billboard o tom, že „vysoká škola života nestačí.“ Teď se proto musí obávat, zda ho voliči za tento negentlemanský pokus zdůraznit, že Miroslava Němcová nemá vysokou školu, u uren potrestají. „Hvězdnou“ pěchotu v prvním pražském volebním obvodu zastupuje zdejší bývalý nezávislý senátor a dřívější majitel jedné z největších českých cestovních kanceláří Václav Fischer, který po problémech v podnikání už teď kandiduje s programem boje „proti velkým koncernům“.

Výsledky voleb do Senátu >>>

Volby 2020 i v dalších pražských obvodech jsou vůbec ve znamení střetu dvou formujících se spojenectví parlamentní protibabišovské opozice. Za spíše středové strany obhajuje na Praze 5 Václav Láska, zakladatel jeho „osobního“ hnutí Senátor 21, ale více pravicové strany mu do cesty za pokračováním v Senátu postavily další těžkou váhu – bývalého velvyslance a aktuálního ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského.

Bratrovražedný boj na devítce

Také na Praze 9 to nebude mít lehké současný senátor – nominant STAN David Smoljak. Jednak proti němu kandiduje vlastní bratr Filip, kterého nominovalo mimoparlamentní hnutí Pro sport a zdraví, a navíc se střetne s kandidátem ODS a lidovců, které ve volbách zastupuje vojenský historik a ředitel památníku v Lidicích Eduard Stehlík. Bizardní je ve zdejším obvodu kandidatura paní, která se aktuálně jmenuje Lucie Groene Odkolek. Ta ještě před dvěma lety zkoušela proniknout do horní komory v barvách Babišova ANO na Rokycansku, ale po neúspěchu v druhém kole změnila obvod, politickou situaci i příjmení a soudí se jako údajná příbuzná pekařské rodiny Odkolků s premiérem ovládaným Agrofertem. Do voleb jde za Demokratickou stranu zelených.

Veterán vs. herecký měnič kabátů

Hned tři kandidáti, kteří prošli sociální demokracií, se pikantně utkají o senátní obvod Pelhřimov, do kterého patří i Jindřichohradecko. Jde navíc o jediný obvod, kde od zřízení horní komory v roce 1996 mají nepřetržitě stejného senátora. Doyen Senátu sociální demokrat Milan Štěch byl už i předsedou horní komory a je teď jedním z mála sociálních demokratů, kteří mohou dnes obhájit některý z deseti obvodů, kde před šesti lety oranžoví vyhráli. Bývalý šéf odborové centrály Milan Štěch, ale musí porazit dva přeběhlíky z vlastní strany – bývalého starostu Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku, který odešel do nového uskupení exhejtmana Jiřího Zimoly Změna 2020, přeborníka v politickém turismu, herce Vítězslava Jandáka. Tento bývalý ministr kultury a poslanec za sociální demokracii začínal v politice za mimoparlamentní Republikánskou unie, ale pak prošel lidovce, ODS a ČSSD, aby nyní kandidoval do Senátu za Babišovo ANO….

Obhajující miliardář

Zajímavé bude sledovat i to, zda se na Slovácku ve volebním obvodu Uherské Hradiště v horní komoře udrží majitel společnosti Synot Ivo Valenta, který opět kandiduje jako nestraník za jemu blízkou stranu soukromníků. Senátor, který dosud patřil v horní komoře ke klubu ODS, má ale soupeře z této strany – ředitele nemocnice Petra Sládka.

Nejmenší a největší zájem

Jen čtyři kandidáti pro volby 2020 mají zájem o senátní křeslo na Trutnovsku, což znamená rekord ze všech obvodů. Jde o obvod, který „proslavil“ opakovanou kandidaturou Jiří Hlavatý, když zde vyhrál před šesti lety, pak se „omylem“ nechal vykroužkovat do Sněmovny a přišel tím o senátní mandát, takže se zde musely konat doplňovací volby a v nich už „problémistu“ Hlavatého – kandidáta ANO – porazil starosta Vrchlabí Jan Sobotka za STAN. Právě ten teď v souboji pouhých čtyř kandidátů obhajuje mandát.

Nejvíce uchazečů se naopak „rve“ o Senát na Kladensku, kde o hlasy bojuje dokonce 13 kandidátů. Volby zde mají několik zajímavostí. Pikantní je zejména kandidatura staronového primátora Milana Volfa, který se už roky střídá v křesle primátora se svým velkým rivalem Danem Jiránkem z ODS. Před pár dny bývalý člen ODS Volf znovu Jiránka svrhl a stal se místo něj primátorem okresního města. Volf je členem vlastního hnutí Volba pro Kladno, ale nyní kandiduje za malou stranu Česká pravice. Mandát zde při tom obhajuje někdejší hvězda ČSSD Jiří Dienstbier mladší, ale nebude to mít v širokém poli kandidátů, kde nechybí exministr zemědělství za ODS a také bývalý primátor Kladna Petr Bendl, vůbec jednoduché.

Zaměřit pozornost je třeba i na volby na Zlínsku, kde hnutí ANO nepostavilo podobně jako v celé třetině obvodů vlastního kandidáta, ale zde „zezadu“ podporuje světově známého očního lékaře Pavla Stodůlku (oficiálně za hnutí Nezávislí), který se pokusí sesadit velkého Babišova kritika a nestranického senátora Tomáše Goláně, podporovaného pravicí i piráty, ale navrženého hnutím Senátor 21.

Konec už v prvním kole?

Zajímavé bude také sledovat, zda se někde podaří některému kandidátovi zvítězit už v prvním kole.  V senátních volbách se to děje výjimečně, ale nyní by se to mohlo stát například v obvodě Plzeň-město, kde obhajuje senátní mandát populární starosta městského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, za ním se sjednotila řada středopravicových stran.

Jak vše dopadlo, uvidíme už za nedlouho.