Předvolební debata lídrů politických stran a hnutí (1.10.2020)

Předvolební debata lídrů politických stran a hnutí (1.10.2020) Zdroj: Reprofoto ČT

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyfasoval od Mariana Jurečky (KDU-ČSL) brambory z Hané během předvolební debaty. K daru přimělo Jurečko sucho - podle něj by se měla orná půda ochraňovat, což ale Babiš podle Jurečky nedělá
Premiér Andrej Babiš (ANO) vyfasoval od Mariana Jurečky (KDU-ČSL) brambory z Hané během předvolební debaty. K daru přimělo Jurečko sucho - podle něj by se měla orná půda ochraňovat, což ale Babiš podle Jurečky nedělá
Premiér Andrej Babiš (ANO) vyfasoval od Mariana Jurečky (KDU-ČSL) brambory z Hané během předvolební debaty. K daru přimělo Jurečko sucho - podle něj by se měla orná půda ochraňovat, což ale Babiš podle Jurečky nedělá
Debata na ČT: Šéf STAN Rakušan se pustil do premiéra Babiše (1.10.2020)
Předvolební debata lídrů politických stran a hnutí (1.10.2020)
15
Fotogalerie

Volební superdebata na ČT byl zcela promrhaný čas, nic nového, nuda a šeď

Česká televize označila poslední vystoupení lídrů politických stran před krajskými a senátními volbami jako „superdebatu“. Jenže čtvrteční večerní exhibice vrcholných českých politiků nebyla vůbec super. Právě naopak. Byla to nuda a šeď. O samotných krajích jsme se nedozvěděli prakticky nic, o Senátu vůbec nic, opět se řešil hlavně koronavirus a to bylo jen opakováním dávno známých věcí. Kdo se díval v tu samou dobu na TV Prima na bizarní seriál Slunečná, udělal asi lépe. Jak ale dopadli jednotliví protagonisté?

Andrej Babiš (ANO): Téměř vždy odpovídal na něco jiného, než byl tázán. Koronavirový chaos ve vládě potvrdil i zde, když v přímém přenosu dementoval několik hodin staré oznámení plukovníka Prymuly, že lidé se budou muset v restauracích registrovat. Slabý výkon, chyběly už jen grafy, které pořád Babiš v televizích vytahuje. Svým vystoupením rozhodně nevyburcoval příznivce svého hnutí k účasti na volbách. A to může být pro něj problém. Vypadal nějak unaveně.

Ivan Bartoš (Piráti): Argumentace obstojná, ale chtělo by to větší říz. Takto se zástupce v současnosti nejsilnější opoziční strany nemá chovat, musí do toho dupat. Nebylo to ale poprvé, kdy se Bartoš nepochopitelně stylizoval do jakési státnické role, která mu ovšem nesedí. Byl to takový „polopirát“, což je jeho straně k ničemu.

Petr Fiala (ODS): Nic nezkazil, ale ani nic třeskutě zajímavého neřekl. Prostě profesorský výkon od profesora. Odpovídalo to zcela jeho obvyklému osobnostnímu nastavení. Možná to voličům občanských demokratů stačilo, ale motivační, aby se v pátek a sobotu všichni chopili hlasovacích lístků a běželi k urnám, to nebylo.

Tomio Okamura (SPD): Ten působil daleko odhodlaněji než někteří jeho kolegové v debatě. Jenže jeho léta opakovaná metoda, že jakoukoli otázku stočí k tomu, co navrhuje jeho strana, je už strašně ojetá a omšelá. Na jeho voliče, kteří také neoplývají intelektuální svatozáří, to ale může nadále fungovat.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09): I když byla jedinou dámou mezi přítomnými politiky, už se také naučila být ostrá a jízlivá. Ovšem k tomu neměla v této debatě moc prostoru. Záblesky tam byly, ale bylo jich málo. Její strana jde ovšem do voleb v nejrůznějších koalicích, takže to může stačit.

Vojtěch Filip (KSČM): Kdyby předseda komunistů celou debatu prospal, tak si toho ani nevšimneme. Moc se ke slovu nedostal, ani se k němu netlačil, byl celkem smířlivý k vládě a jeho voliči možná získali další důvod, aby dali hlas někomu jinému. K tomu, co potřebují, jim totiž stačí Babiš.

Jan Hamáček (ČSSD): Nebylo to nejhorší, ale při pohledu na něj člověka u celé debaty pořád napadalo, kdo že jsou vlastně ti voliči sociální demokracie. Čím se vlastně ta strana liší od jiných protagonistů ve středu politického spektra? Pro mladé není, pro staré, kteří očekávají podporu státu, to bylo málo populistické. Musí se pouze modlit, aby to nebyl velký propadák.

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Předvedl dobrý vtípek, když dal přímo při debatě premiérovi Babišovi brambory. Ale to bylo z jeho strany tak všechno. Jako kdyby ho také pohltila šeď toho, co jsme ve čtvrtek večer na ČT dvě hodiny viděli. To ovšem nebyl jenom jeho problém.

Vít Rakušan (STAN): Zcela správně se občas velmi důrazně vyhranil proti Babišovi. Právě tato strana by ale měla doslova chrlit nápady, které se dají použít právě na krajské úrovni. Moc to ovšem nepředvedl, na jeho omluvu může sloužit pouze to, že koncepce celé debaty tomu nenahrála.

Moderátorka Daniela Písařovicová (ČT): Zvládla debatu dobře, působila jistě, slušelo jí to. I když ukočírovat lidi, kteří často hovoří o něčem úplně jiném, než na co se jich ptáte, je složité.

Dramaturgie debaty (ČT): Zdařilá nebyla, protože nikdo nemohl očekávat, že ke koronavirové pandemii nezazní už jen omleté a známé fráze. Přesto zabraly většinu diskuse. Chtělo to daleko více rozebírat vztah státu a vlády ke krajům, vybrat problémy, které kraje trápí a zjišťovat od politiků, jak je chtějí jejich strany řešit. To zaznělo jen okrajově. Bohužel. Na Senát se nedostalo vůbec, přitom je to dnes výrazně protivládní a protihradní těleso, které má svůj význam.

Celkové hodnocení: 30 procent (ze sta možných).