Volby online: Kdo vyhrál volby do Senátu a kdo uspěl krajích? Online komentované výsledky voleb 2020

Ve dnech 2. a 3. října 2020 probíhaly volby 2020. Souběžně se volilo do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu. První předběžné výsledky voleb byly známy již chvilku po uzavření volebních místností, ke kterému došlo v sobotu 3. října 2020 ve 14 hodin. Celkové výsledky krajských voleb můžete najít zde, celkové výsledky senátních voleb můžete naléz zde, online komentované výsledky voleb 2020 poté ve článku níže.

Online přenos

Online přenos

Jana Bendová
Jana Bendová
4. října 2020 · 11:40

ZEMAN PROTI ZEMANOVI

Druhého kola senátních voleb se nezúčastním, neboť můj kandidát do něj nepostoupil, uvedl prezident Zeman, který dlouhodobě prosazuje pro občany povinnou volební účast. 

Petr Sokol
Petr Sokol
4. října 2020 · 04:01

HAŠEK SE VRACÍ!

Haškův comeback je tady. Nejde ovšem o Ivana Haška k fotbalové reprezentaci, ale o Michala Haška do jihomoravského krajského zastupitelstva. Ano, je to tak. Bývalý jihomoravský hejtman skočil za ČSSD do zastupitelstva z 18. místo a s ním mimochodem také covidová televizní hvězda profesor a senátor Žaloudík (ten z 25. pozice).

Petr Sokol
Petr Sokol
4. října 2020 · 03:48

KDO VLASTNĚ VYHRÁL KRAJSKÉ VOLBY?

Média byla v sobotu plná analýz o tom, kdo vedle ANO vyhrál letošní krajské volby. Málokdo si dal ale práci s rozlíčováním různých koalic, aby bylo jasné, kdo si připsal celkem kolik krajských mandátů.

Vláda:

ANO 178

ČSSD 37

KSČM 13

.............

Opozice:

Piráti 101

ODS 99

STAN (SLK) 86

KDU-ČSL 56

TOP 09 20

.................

SPD 

Petr Sokol
Petr Sokol
4. října 2020 · 03:48

KDO VLASTNĚ VYHRÁL KRAJSKÉ VOLBY?

Média byla v sobotu plná analýz o tom, kdo vedle ANO vyhrál letošní krajské volby. Málokdo si dal ale práci s rozklíčováním různých koalic, aby bylo jasné, kdo si připsal celkem kolik krajských mandátů.

Z níže uvedených čísel je jasné, že opoziční strany dohromady porazily vládní strany, a to, i kdyby se k nim připočetlo SPD. Mezi opozičními strnami došlo k faktické plichtě, když piráti mají jen o dva mandáty více než ODS. STAN má zároveň více křesel v zastupitesltvech než lidovci. Zajímavé je také, že pohřbívaná ČSSD nakonec získala více mandátů než SPD.

Vláda (228):

ANO 178

ČSSD 37

KSČM 13

.............

Opozice (362):

Piráti 101

ODS 99

STAN (SLK) 86

KDU-ČSL 56

TOP 09 20

.................

SPD 35

menší uskupení 50

Jana Bendová
Jana Bendová
3. října 2020 · 22:23

V PRŮHONICÍCH

Jen tak na okraj a na dobrou noc, volby v Babišových Průhonicích dopadly takto:
1.  ODS (25,95), 2. STAN (22,73), 3. ANO (16,99).

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. října 2020 · 20:27

PRVNÍ KOALICE: JIŽNÍ MORAVA NOVĚ OPOZIČNÍ

Vznikají první krajské koalice: v Pardubickém kraji se dohodla koalice bez vítězného hnutí ANO v čele se současným hejtmanem Netolickým. Na Jižní Moravě už koalici dohodly opoziční strany - ODS, KDU-ČSL, STAN a Piráti. Minimálně tam tedy ANO přijde o dosavadní hejtmanský post.

 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. října 2020 · 19:46

DIENSTBIER PŮJDE DO PRÁCE

Byl poslancem, ministrem pro lidská práva, místopředsedou ČSSD, kandidoval v přímé volbě na prezidenta, byl i kandidátem na pražského primátora, posledních jedenáct let zahříval židli v senátu, kam nastoupil na místo uvolněné po svém zemřelém otci. Teď si Jiří Dienstbier bude muset hledat práci. V prvním kole senátních voleb skončil na Kladensku až šestý z třinácti kandidátů a s mandátem v horní sněmovně se loučí. Hlasovací lístek s jeho jménem byl jedním z prvních, který jsem jako volič v kladenském volebním obvodě hodil při prohlížení do koše. Jsem rád, že totéž udělalo víc lidí. S Jiřím Dienstbierem jsem se při své novinářské práci setkal opakovaně, dělal jsem s ním před prezidentskou volbou i velký kandidátský rozhovor a musím říct, že na mne působil jako jeden z nejarogantnějších politiků, s nimiž jsme přišel do styku. Neuspěl stejně jako většina senátních kandidátů, které Reflex před volbami zařadil mezi nejprovařenější uchazeče o mandát. Více se můžete dočíst v článku Politické ojetiny, neziskoví upíři i pohaslé hvězdy. 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
3. října 2020 · 19:45

Přestože žiju 28 let v Praze, jsem a vždy budu hrdý Ostravák. S jedinou výjimkou - téměř po každých volbách se za volební výsledky z rodného kraje stydím.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová
3. října 2020 · 19:30

VELKÝ PROPAD PRO ČSSD

Tisková konference ČSSD byla jen kráká, což odpovídá volebním výsledkům. Důvodům k oslavám nebylo mnoho a dle toho také vypadala nálada volebního štábu. Strana končí s necelými 5 % hlasů, což by ve volbách do parlamentu znamenalo konečnou. Pod pěti procenty končila strana i v mnoha krajích jako například v Ústeckém nebo Libereckém kraji a taktéž je velkým propadem Středočeský kraj. Nejúspěšnější byla ČSSD v Pardubickém kraji, kde však kandidovala v rámci koalice. Do druhého kola senátních voleb postoupilo pouze 5 kandidátů.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová
3. října 2020 · 18:45

ÚSPĚCH PRO KDU-ČSL?

KDU-ČSL se zvedlo na 6. místo v celkovém počtu hlasů a předběhlo i ČSSD. Kromě úspěšné spolupráce se STAN ve Středočeském kraji jsou také velmi vyrovnaná čísla ve Zlínském kraji, kde hnutí ANO prozatím vede jen o pár setin procent. Zdá se, že ale nakonec skončí na druhém místě. Ve štábu panuje nad výsledky pozitivní nálada. Kandidatura v koalicích se dle slov Mariána Jurečky osvědčila a přinesla lepší výsledky než v roce 2016. V budoucím formování krajských koalic strana neplánuje spolupracovat s komunisty či SPD, ale například zvažuje spolupráci se Starosty a ODS. K hnutí ANO strana nezaujímá jasný postoj a bude se řídit „dle individuálních podmínek“.

Do druhého kola senátních voleb by mělo za KDU-ČSL pokračovat 7 kandidátů včetně Václava Hampla, který získal 20,49 % oproti 48,56 % kandidátky za ODS Miroslavy Němcové. Ve svém programu však nehodlá nic měnit a dále mít „jasná témata jako je jasné a nekompromisní začlenění do EU, životní prostředí a klimatická krize, vzdělávání, nebo i problematičtější témata, jako je inkluze“.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. října 2020 · 18:17

PIRÁTI + STAN = KOALICE?

Piráti letos zdaleka nejvíc uspěli v Olomouckém kraji, kde kandidovali dohromady se Starosty. Jak blízko je společný postup do sněmovních voleb? Podle předsedy Bartoše si Piráti nechávají analyzovat programovou shodu a další aspekty spolupráce, analýza má být hotová zhruba za 14 dní, členská základna Pirátů pak hlasováním rozhodne, jestli Piráti do koalice se STANem vstoupí.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. října 2020 · 17:49

150 LIDÍ PRO ZÁZRAK

Ještě před uzavřením volebních místností jsme se zde zmínili o senátním kandidátovi z jednoho pražského obvodu, který ve třech zásadních bodech svého programu slíbil ekonomický zázrak -  základní nepodmíněný příjem čili pravidelnou peněžní dávku od státu pro všechny občany, slušný důchod každému už od 55 let a to za současného zrušení daní. Kolik získal voličů? Úctyhodných 150. Na senátní frčky to nestačilo, ale není třeba smutnit, samotná myšlenka jistě neuhyne.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová
3. října 2020 · 17:38

SÁZKA NA ŘEDITELE NEMOCNIC?


Zdá se, že letošní krajské volby dopadnou pro ČSSD i přes popularitu ministra Hamáčka nemalými ztrátami. Zatímco v minulém roce byla druhou nejsilnější stranou a figurovala v rekordním počtu 10 krajských koalic, letos jí voliči nepřejí a průběžně se nachází až na 7. místě. V některých krajích zatím nezískala ani jeden mandát. Nejlépe se jí vede v Jihočeském kraji a v koaličním uskupení v Pardubicích.

Ani senátní volby neukazují příznivější čísla. Do druhého kola se nejspíše probojuje 7 kandidátů, avšak čísla jsou velmi těsná. ODS zjevně vyšla v Brně sázka na kandidaturu Romana Krause do senátu. Tento úspěšný bývalý ředitel FN Brno s přehledem vede proti svým soupeřům. Naopak ČSSD s kandidaturou Miloslava Ludvíka, bývalého ministra zdravotnictví a dlouholetého ředitele FN Motol velmi pravděpodobně neuspěje a neprobojuje se ani do druhého kola. Za nominanty z oblasti zdravotnictví pro ČSSD drží pozice na úrovni krajských voleb alespoň nestraník v barvách ČSSD Jiří Běhounek, úspěšný hejtman kraje Vysočina, který svou pozici obhájil již ve 3 po sobě jdoucích volebních obdobích.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. října 2020 · 17:36

JAK BUDE VOLIT PREZIDENT?

Miloš Zeman řekl, že každé volby, pokud jsou demokratické, jsou důležité. Jistě tedy dorazí volit i příští týden v druhém senátním kole. Pan prezident se bude rozhodovat mezi bývalým Havlovým spolupracovníkem Michaelem Žantovským (TOP 09 s ODS, STAN a SNK ED) a současným senátorem Václavem Láskou (KDU-ČSL se Zelenými s Piráty, hnutím Senátor 21 a LES). Pro Miloše Zemana to ten nejvíc sexy výběr nejspíš není. 

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. října 2020 · 17:07

PIRÁTI: MÍRNÝ OPTIMISMUS

Ve štábu Pirátů panuje nad průběžnými výsledky částečný optimismus. Na cíl v podobě 100 mandátů nejspíš  nedosáhnou, zatím mají necelých 90. Možná nečekaně v prvním kole vede pirátská kandidátka do senátu na Kladně Adéla Šípová. Vcelku úspěšně se jeví test spolupráce s hnutím STAN v Olomouckém kraji, kde toto spojení dosáhlo přes 19 % a je na druhém místě za ANO.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. října 2020 · 16:07

BABIŠŮV NOHSLED V ČT JAKO ANALYTIK

Musel jsem několikrát zamrkat a promnout si oči, jestli se mi to náhodou nezdá. Exposlanec za ANO, jedna z plakátových tváří Andreje Babiše v době, kdy se sápal po moci, Babišův věrný obhájce a teď už nějaký čas zaměstnanec Deníku Martin Komárek na ČT24 jako nezávislý novinář analyzuje výsledky voleb v přímém přenosu od sídla ČSSD! Opravdu se Česká televize definitivně zbláznila, že pouští ve volebním vysílání před kameru jako věrohodné analytiky politické vysloužilce, kteří pomáhali spolupracovníkovi StB a dotačnímu šíbrovi v učebnicovém střetu zájmů zblbnout voliče a ovládnout stát? Tak to je mazec!

Doplněno: A aby toho nebylo málo, o hodinu později komentuje "nezávislý analytik" Komárek pro ČT24 výsledky hnutí ANO přímo v centrále Babišovy partaje na pražském Chodově. "Já už v tom hnutí opravdu nejsem," říká v přímém přenosu reportérovi. Tak to jsme rádi, že to víme, tím je to pro ČT vyřešené a z Babišova poslance a nadháněče je už zase nezávislý komentátor.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová
3. října 2020 · 16:05

ZTRÁTA SENÁTORA JIŽ V PRVNÍM KOLE?

KDU-ČSL letos v krajských volbách vsadila stejně jako v minulosti zejména na širší koalice s menšími subjekty, čísla pro ně zatím nevypadají příznivě krom Středočeského kraje, ve kterém díky spolupráci se Starosty a nezávislými těsně vyhrávají nad ANO.

Kde jsou čísla jasnější jsou senátní volby. Zatímco do druhého kola se s velkou pravděpodobností probojuje Jiří Carbol, který obhajuje svou pozici ve Frýdku-Místku, nebo například kandidáti v Přerově, Uherském Hradišti nebo Žďáru nad Sázavou. Naopak na prohru to pro KDU-ČSL vypadá na Praze 1, kde Miroslava Němcová za ODS získala již přes 48 % hlasů oproti necelým 20 % hlasů Václava Hampla.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. října 2020 · 15:32

BAREVNÝ SVĚT

Sledovat volební výsledky v několika médiích současně dá poněkud zabrat - barvy zobrazující jednotlivé strany, hnutí, koalice či senátní kandidáty jsou nezřídka odlišné. Zatímco například tady u nás v Reflexu máme ODS bleděmodrou, v ČT je bleděmodré ANO. Při sledování průběžných výsledků při průběžném přepínání to leckomu může neudělat dobře.  

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. října 2020 · 15:30

JAK DOPADNOU HEJTMANI ANO? 

Z dílčích výsledků voleb už se dá odhadovat, jak by mohli dopadnout někteří hejtmani z hnutí ANO. Zatímco v Moravskoslezském kraji zatím jasně vede úřadující Ivo Vondrák, ve Středních Čechách míří k výhře STAN a podle složení mandátů by mohl s ODS a Piráty složit pohodlnou koalici. Hejtmanka Jermanová tím pádem nejspíš ve funkci pokračovat nebude.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. října 2020 · 15:27

CIRKUS BUDE

Volební studio ČT24 běží sice už dvě hodiny, ale to, proč ho většina diváků sleduje, je zatím stále v nedohlednu - sečtená procenta hlasů jsou pořád tak nízká, že se výsledky mnohde nepřehledně přelévají sem a tam. Na hodinku přepnu na jiný program, pak se vrátím a uvidíme. Na kanálu CS Film právě dávají komedii Cirkus bude. Na to se asi dá spolehnout.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
3. října 2020 · 14:24

PRVNÍ PŘEKVAPENÍ: VOLEBNÍ ÚČAST

Jsem špatný prognostik. Na Facebooku jsem odhadoval, že ke krajským volbám přijde necelých dvacet procent voličů, k senátním kolem deseti. Realita je úplně jinde - do krajů ke čtyřiceti procentům, do senátu o něco méně. Odhadoval jsem, že strach z koronaviru a zbytečnost obou institucí voliče odradí. Nestalo se. Teď už jde jenom o to, jestli motivem relativně vysoké účasti byl protest občanů proti vládnímu chaosu v boji proti koronaviru. Doufám. Ale zase se můžu plést. Uvidíme za chvíli. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. října 2020 · 13:40

CÍL PIRÁTŮ: DVACETINÁSOBEK

Pirátská strana v letošních volbách dobývá poslední zátoku české politiky, v níž doteď neměla relevantní zastoupení. V krajích měli Piráti po minulých volbách jen 5 zastupitelů. Cíl pro letošní volby mají na první poslech ambiciózní - současný počet zdvacetinásobit na 100 křesel. Krajské volby budou taky test toho, do jaké míry Piráti závisí na silné základně v Praze (podle průzkumů mají v metropoli i přes 25 %), která by teď na volební mapě Česka nejspíš vypadala jako černý pirátský ostrov v bleděmodrém moři hnutí ANO.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. října 2020 · 13:29

TŘI OŘÍŠKY PRO VOLIČE

Přestože populismus roste na politickém poli jako ta řepka, má stále ještě rezervy. Jistý kandidát na senátora (nebudeme před uzavřením volebních místností prozrazovat jeho jméno, aby neměl nefér výhodu) našel skvělý recept, jak úplně nejvíc zlepšit život občanů. Ve zvukové vizitce Českého rozhlasu vyzdvihl tři zásadní body svého programu: 1. zavést základní nepodmíněný příjem pro všechny občany (to je dávka od státu pro každého bez jakýchkoli podmínek), 2. důchod už od 55 let se slušným příjmem, 3. zrušit daně, protože je nemorální platit je tak vysoké.

Po sečtení volebních výsledků prozradíme, kolik s tímto ekonomickým zázrakem získal voličů.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. října 2020 · 13:24

KDO OBHAJUJE KRAJE

Je známé, že dnes je ve hře 13 hejtmankých pozic. Aktuálně jich 5 drží ANO, 4 ČSSD a po 1 lidovci, Starostové pro Liberecký kraj a komunisté. Poslední hejtmanský post je neobsazený, protože byl v Plzeňském kraji odvolán hejtman Josef Bernard, který byl původně zvolen za ČSSD, ale přestoupil ke STAN.

Zajímavé je ovšem také zrekapitulovat si, v kolika krajských koalicích jsou tď zastoupené jednotlivé politické strany. Rekordmanem je v tomto ohledu ČSSD, která dosud zasedala v 10 ze 13 krajských rad. Druhá je ODS s 9 koalicemi, následuje ANO a STAN s 8, lidovci v 6 (většinou v širších koalicích s menšími subjekty) a TOP 09 se 3 a zemanovci se 2. Jen v jedné radě jsou zastupeni piráti, okamurovské SPD a dále lokální subjekty Žít Brno, Východočeši, Jihočeši 2012 i Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí.   

Marek Stoniš
Marek Stoniš
3. října 2020 · 12:57

STAROSTA PRAHY 7 ČIŽINSKÝ VÍ, JAK DOPADNOU VOLBY

Občanský aktivista, lidovecký poslanec, lídr hnutí Praha sobě, oblíbenec letenských hipsterů a pouličních cyklistů Jan Čižinský napsal před pár dny veřejné doporučení, koho mají jeho ovečky volit - dosavadního senátora Hampla. Vyslovil mrzení, že tady proti sobě stojí dvě osobnosti, které by měly obě zasednout v Senátu - kromě Václava Hampla ještě Mirka Němcová. Ale protože může být jen jedna, doporučil, jak doporučil. Mimo jiné proto, že s Hamplem bojoval proti kácení stromů v jedné lokalitě na Praze 7. Mirce Němcové doporučil, že má za dva roky kandidovat v jinému obvodu, že ji doporučí, kde nejlépe. To znamená, že ví, jak to ve volbách dopadne. Doufám, že Jan Čižinský bude moci za dva roky doporučovat, kde kandidovat, oběma - Hamplovi a Němcové. A oni zase Čižinskému. Kde po prohraných obecních i parlamentních volbách hledat zaměstnání mimo politiku. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. října 2020 · 12:42

ČAPÍ HNÍZDA A MOTÝLE U UREN

Na 99,9 % je to sice jen náhoda, ale zato krásná. No řekněte sami - nepotěšilo by vás, jak nenápadně dokázali v 7. Základní škole v Plzni vyzdobit chodbu vedoucí ke třem volebním místnostem připomínkami našeho všemi milovaného pana premiéra? Čapí hnízdo jedno vedle druhého - jedna nástěnka. Krásní barevní motýle - druhá nástěnka. Pokud snad někdo z obyvatel sídliště Vinice přicházel k volebním urnám nerozhodnut, mohl si ještě na posledních pár metrech připomenout, koho a proč nevolit.

Čapí hnízda před volební místností v Plzni
Čapí hnízda před volební místností v Plzni
Motýle před volební místností v Plzni
Motýle před volební místností v Plzni
Petr Sokol
Petr Sokol
3. října 2020 · 12:34

JAK VYPADÁ SENÁT PŘED DNEŠNÍMI VOLBAMI?

Dnešní končí mandát 27 senátorů, kteří se znovu volí. Pro sledování výsledků je zajímavé podívat se, jak tedy Senát stranicky vypadá před dnešním rozhodnutím, tedy bez senátorů, kteří dnes končí.

V Senátu jsou někteří senátoři zvolení za menší strany v klubu jiné strany, takže se podívejme, kolik členů zbylo k dnešním volbám v jednotlivých klubech:

ODS - 16 senátorů

STAN - 15 senátorů

KDU-ČSL - 9 senátorů

ANO - 5 senátorů

Senátor 21 (nezávislí, zelení a pirátští senátoři) - 4 senátoři

ČSSD - 3 senátoři

nezařazení - 2 senátoři

Petr Sokol
Petr Sokol
3. října 2020 · 12:07

PROPAD ÚČASTI? NA PROSTĚJOVSKU SE NEKONÁ

Dílčí údaje o aktuální volební účasti z řady volebních místností na Prostějovsku očekávaný propad volební účasti (kvůli nebezpečí nákazy covidem-19) nepotvrzují. V řadě místností se účast blíží k úrovni z krajských voleb před čtyřmi lety - už se totiž vyšplhala nad 30 procent. Teď závisí na tom, která třetina voličů ale ke krajským volbám přišla...

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
3. října 2020 · 09:27

NA KLADENSKU NEJVÍC UCHAZEČŮ O SENÁT

Odvoleno. Do senátu i do kraje jsem v Zákolanech na Kladensku volil kandidáty téže strany. Z jmen a tváří na obecní plakátovací ploše bych si ovšem nevybral. Naštěstí byla skutečná nabídka podstatně širší. V senátním klání se o hlasy voličů ucházelo v tomto obvodě dokonce třináct zájemců - nikde v republice neměli lidé na výběr z početnější palety možností (a jen ve dvou obvodech bylo kandidátů stejně). Takže by byla škoda nevolit. Jednak proto, že v senátních volbách může mít vzhledem k tradičně nižší účasti každý hlas skutečně velký (až rozhodující) význam. A pak také proto, že na volebních lístcích (i na zákolanské plakátovací ploše) se objevilo dost těch, které bych v politice viděl opravdu nerad. Tak snad to dopadne.

Nabídka senátních kandidátů na obecní plakátovací ploše v Zákolanech byla oproti skutečnosti dost omezená
Nabídka senátních kandidátů na obecní plakátovací ploše v Zákolanech byla oproti skutečnosti dost omezená

Výsledky voleb do Senátu >>>