Pirát Marcel Kolaja a Dita Charaznová z ANO se stali místopředsedy Evropského parlamentu

Pirát Marcel Kolaja a Dita Charaznová z ANO se stali místopředsedy Evropského parlamentu Zdroj: Archiv/ČTK

Dita Charanzová a Marcel Kolaja. Evropský parlament má poprvé dva místopředsedy z Česka

Česko má poprvé v historii dva zástupce mezi 14 místopředsedy Evropského parlamentu. Poté, co v prvním kole volby uspěla europoslankyně Dita Charanzová (ANO) z liberální frakce, získal stejnou funkci i její kolega Marcel Kolaja (Piráti) nominovaný zelenými.

"Důvěra kolegů mne samozřejmě velmi potěšila, vážím si toho, že mi tuto funkci svěřili. Vnímám to i jako ocenění mé dosavadní práce, s řadou z těch, kteří pro mne dnes zvedli ruku, jsem v minulosti spolupracovala," komentovala volbu Charanzová, která v prvním kole získala 395 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba nejméně 331.

Plénum EP napoprvé zvolilo 11 místopředsedů a Kolaja byl mezi kandidáty, kteří nezískali potřebnou většinu. Ve večerním druhém kole však dostal 426 hlasů a zařadil se po bok zvolených členů parlamentního vedení.

Čeští místopředsedové

"Zastávat druhou nejvyšší funkci v EP je pro mě velký závazek. Věřím, že budu mít z této pozice možnost prosazovat téma transparentnosti a digitalizace s maximální možnou efektivitou. To, že se mi podařilo přesvědčit kolegy europoslance o naléhavosti zlepšení těchto dvou oblastí, je dobrá zpráva pro všechny evropské občany," komentoval svůj úspěch europoslanec, který je na rozdíl od Charanzové v unijním sboru nováčkem.

Česko již mělo mezi místopředsedy čtyři zástupce, nikdy však dva najednou. Prvním byl občanský demokrat Miroslav Ouzký (červenec 2004 až leden 2007), druhým sociální demokrat Libor Rouček (července 2009 až leden 2012) a třetím Oldřich Vlasák (ODS; leden 2012 až červen 2014). Čtvrtým místopředsedou EP byl Pavel Telička, zvolený za ANO (později hnutí Hlas), který v jednom ze 14 místopředsednických křesel seděl v minulém dvouapůlletém funkčním období.

Polská expremiérka

Vůbec nejúspěšnější kandidátkou se při dnešní volbě stala dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Členku nejsilnější lidovecké frakce podpořilo 618 ze 702 hlasujících poslanců. Mezi dalšími zvolenými místopředsedy jsou portugalský socialista Pedro Silva Pereira, německý europarlamentní veterán Rainer Wieland či bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová.

Europoslanci dnes rovněž rozhodli o počtu členů a personálním obsazení dvou desítek stálých parlamentních výborů. Čeští europoslanci Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský (oba KDU-ČSL) se stali koordinátory klubu evropských lidovců (EPP) ve dvou výborech. Zdechovský bude spolurozhodovat o postojích své nejsilnější europarlamentní frakce ve výboru pro rozpočtovou kontrolu a Šojdrová v kulturním výboru.