Řecký premiér Alexis Cipras po porážce  v eurovolbách oznámil předčasné volby

Řecký premiér Alexis Cipras po porážce v eurovolbách oznámil předčasné volby Zdroj: Profimedia

Politické zemětřesení v Řecku: Premiér Cipras výrazně prohrál a oznámil předčasné parlamentní volby

Řecká opoziční konzervativní Nová demokracie podle odhadů ve volbách do Evropského parlamentu porazila vládní levicovou formaci SYRIZA, jejíž lídr a premiér Alexis Cipras v reakci na porážku oznámil vypsání předčasných parlamentních voleb. 

Řecká Nová demokracie podle průzkumů bude mít 32 až 36 procent hlasů, což by znamenalo výrazné posílení oproti roku 2014, kdy konzervativci získali 22,7 procenta hlasů. Formaci SYRIZA sondáže přiřkly 25 až 29 procent hlasů, což je obdobný výsledek jako před pěti lety (26,58 procent).

SYRIZA je v Řecku u moci od roku 2015 a eurovolby byly vnímány jako její test před podzimními parlamentními volbami. Csipras však v reakci na dnešní výsledek prohlásil, že porážku nelze ignorovat a že příští týden vypíše předčasné parlamentní volby na nejbližší možný termín.

Neonacisté zůstanou v Europarlamentu

Šéf řecké opoziční Nové demokracie Kyriakos Mitsotakis Ciprase podle Reuters již předtím vyzval, aby odstoupil. "Je očividné, že řecký lid této vládě odňal důvěru. Premiér musí převzít odpovědnost. Musí odstoupit a země by měla co nejdříve uspořádat parlamentní volby," prohlásil Mitsotakis. Řádné volby jsou plánovány letos v říjnu.

Do Europarlamentu se podle průzkumů opět dostalo řecké neonacistické hnutí Zlatý úsvit, které se spolu s komunisty s šesti procenty hlasů dělí o čtvrté místo. Na třetím místě s osmi procenty hlasů skončila středolevá koalice KINAL, jejíž součástí je socialistická strana PASOK.