Prezidentská debata na ČT. Na snímku Petr Pavel a Andrej Babiš (22. 1. 2023)

Prezidentská debata na ČT. Na snímku Petr Pavel a Andrej Babiš (22. 1. 2023) Zdroj: ČTK

Prezidentská debata na ČT. Na snímku Petr Pavel a Andrej Babiš (22. 1. 2023)
Prezidentská debata na ČT. Na snímku Petr Pavel a Andrej Babiš (22. 1. 2023)
Petr Pavel a Andrej Babiš si podávají ruce před prezidentskou debatou na ČT (22. 1. 2023)
Monika Babišová hovoří s Evou Pavlovou před debatou na ČT (22. 1. 2023)
Andrej Babiš a Monika Babišová před debatou na ČT (22. 1. 2023)
10
Fotogalerie

Viliam Buchert: V debatě ČT Babiš lhal, ale zabodoval, Pavel byl neosobní a moderátor Řezníček zklamal

Původně se předpokládalo, že Petr Pavel bude v nedělní debatě v České televizi dvě hodiny bojovat s prázdným křeslem, na kterém měl sedět Andrej Babiš. Jenže Babiš přišel, všechny zaskočil a jeho výkon nebyl špatný, zejména při lapání nerozhodnutých voličů. Jistě, někdy lhal a vymýšlel si, ale pro jeho příznivce to nebude hrát žádnou roli. Pavel, který předtím oznámil, že je nemocný, působil v části debaty příliš neosobně a málo naléhavě. Moderátor Martin Řezníček pak předvedl velmi průměrný výkon a v určitých momentech spíše stranil generálovi, což se ani nesnažil maskovat.      

Nejdříve se zastavme u poslance Andreje Babiše. Ten týdny tvrdil, že do debat České televize nepřijde. Mnoho politologů i komentátorů (patřil jsem mezi ně i já) se původně domnívalo, že absence v televizních debatách bude pro expremiéra výhodou. Že ostatní soupeři se u nich vzájemně vystřílejí. To se ale nestalo a Petr Pavel těsně vyhrál první kolo voleb, když přebral část voličů Danuše Nerudové. Babišův tým proto změnil taktiku a do pražského Národního muzea šéf hnutí ANO neočekávaně dorazil. A dobře udělal, protože Pavel nebyl v nejlepší formě.

Andrej Babiš vytahoval jako vždy nejrůznější lži a smyšlenky, dokázal je ale u některých odpovědí vyvažovat konkrétnějšími a osobnějšími informacemi než Pavel. Například když hovořil o ženách a některých problémech ve společnosti. Nepůsobil až tak nervózně, jak je u něj obvyklé, když mu někdo oponuje. Přitom v posledních televizních debatách nejde o to přesvědčit přesvědčené, ale získat nerozhodnuté. A v tomto směru mohl být Babiš s nedělním večerem spokojený. Zda by to mohlo stačit na vítězství, to se jen uvidí.

Petr Pavel podle posledních průzkumů totiž jednoznačně vede nad svým soupeřem. Zda měl tento fakt vliv na jeho hodně vlažný výkon v České televizi, těžko říct, protože celé týdny pracuje s hodně úsporným stylem. Ne vždy je to ale výhoda. Zdálo se, že jeho některé nedělní věty jsou na obrazovkách ČT nedořečené, že málo prostřednictví televize komunikuje s voliči, působilo to až odtažitě. Pokud to byla taktika, tak nevyšla. Na Babiše to nestačilo, žádný válec Pavel se tentokráte nekonal.

Smolíka si pak vytáhla v podobě moderátora Martina Řeznička Česká televize. Ten nechal Babiše mluvit vždy déle. Důvodem bylo i to, že Pavel odpovědi, jak už bylo řečeno, často nabízel v hodně úsporné verzi. Zatímco ale Babiše tlačil Řezníček opakovaně vždy k daleko jasnější odpovědi, nekonkrétní věci od generála nechával být bez povšimnutí. Proto to místy vypadalo, že stojí na jeho straně.

Přestože průzkumy a sázkové kanceláře tvrdí, že o vítězi prezidentských voleb je už rozhodnuto, nedělní debata v České televizi ukázala, že souboj může být ještě vyrovnaný. Zejména pokud se Petr Pavel do dalších debat nějak nezmátoří.