STEM pro CNN Prima News: Pavel by ve 2. kole prezidentské volby porazil Babiše

STEM pro CNN Prima News: Pavel by ve 2. kole prezidentské volby porazil Babiše Zdroj: CNN Prima News

Souboj Petr Pavel. vs. Andrej Babiš v Blesku
Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš, (19.01.2023).
Petr Pavel tvrdí, že soupeř hraje nefér kampaň.
Andrej Babiš mu to nedokázal vyvrátit.
Zabijačka s Babišem a cesty po Česku: Co plánují kandidáti v týdnu před volbami? Program prozradili v debatě Blesku
10
Fotogalerie

STEM pro CNN Prima News: Petr Pavel by ve 2. kole prezidentské volby porazil Andreje Babiše

Petr Pavel by ve druhém kole prezidentské volby porazil Andreje Babiše se ziskem 57,6 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News, který televize zveřejnila dnes. Účast při volbách by podle modelu STEM činila 68 procent voličů.

Bývalý premiér Andrej Babiš by podle průzkumu STEM pro CNN Prima News se 42,4 procenta hlasů skončil druhý. Asi 30 procent obyvatel stále váhá komu dá svůj hlas.

Průzkum předpokládá vysokou volební účast – 68 procent. Tedy podobnou, jaká byla v prvním kole. „Většina voličů svoji volbu zopakuje, jen malá část přejde k protikandidátovi. Někteří zůstanou doma, jiní naopak k druhému kolu přijdou, i když u prvního kola nebyli,“ cituje televize průzkum společnosti STEM.

I nadále váhá 30 procent voličů. Model však přináší preference jednotlivých kandidátů. Bývalého náčelníka generálního štábu totiž výrazně či mírně upřednostňuje 44,9 procenta voličů, zatímco Babiše 34,1 procenta.

Pokud by se zanedbala účast nerozhodnutých voličů, tak by zisk hlasů vycházel na poměr 57 procent pro Pavla a 43 pro Babiše.

Také průzkum agentur Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi zveřejněný v sobotu favorizuje Pavla. Podle něj by Pavla určitě volilo 46 procent lidí a spíše ano sedm procent. Pro jeho protikandidáta Babiše by určitě hlasovalo 29 procent a spíše devět procent voličů.