Hlasování ve 2. kole prezidentských voleb podle průzkumu Data Collect a Kantar CZ pro ČT

Hlasování ve 2. kole prezidentských voleb podle průzkumu Data Collect a Kantar CZ pro ČT Zdroj: ČT24

Petr Pavel a Andrej Babiš
Petr Pavel v Brně (20. 1. 2022)
Andrej Babiš a Monika Babišová v útulku Dášenka v Jablonci nad Nisou
Andrej Babiš vyrazil s prezidentskou kampaní do Děčína.
Andrej Babiš vyrazil s prezidentskou kampaní do Děčína.
19
Fotogalerie

Průzkum pro ČT: Petra Pavla by určitě volilo 46 % voličů, Andreje Babiše 29 procent. Devět procent neví

Pokud by se tento týden konalo rozhodující druhé kolo volby prezidenta, ovládl by ho Petr Pavel. Určitě by ho volilo 46 procent lidí a spíše sedm procent. Pro jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO) by určitě hlasovalo 29 procent a spíše devět procent voličů. Koho budou volit, zatím neví devět procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi.

Druhého kola prezidentských voleb by se chtělo podle průzkumu určitě zúčastnit 71 procent lidí a spíše 13 procent. K volebním urnám naopak určitě nechce přijít devět procent voličů a spíše šest procent. Jedno procento dotázaných není rozhodnuto. Účast v prvním kole voleb, které se konalo 13. a 14. ledna, byla 68,2 procenta. Byla dosud nejvyšší ve volbách prezidenta.

Průzkumu se zúčastnilo 1562 respondentů mezi 16. a 19. lednem.

Zítra další průzkumy

V neděli má zveřejnit výsledky volebního modelu pro druhé kolo prezidentských voleb od agentury STEM televize CNN Prima News. V pondělí, kdy je naposledy možné zveřejnit průzkumy veřejného mínění před druhým kolem prezidentských voleb, ho má publikovat agentura Ipsos.

Průzkum také podle ČT24 naznačil, že se preference lidí, kteří pro oba finalisty hlasovali už v prvním kole, moc nezměnily. Z voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera chce víc než 80 procent oslovených dát hlas Petru Pavlovi. Voliči Jaroslava Bašty (SPD) zase ze 70 procent chtějí upřednostnit Babiše.

Z těch, kdo nebyli hlasovat v prvním kole, plánuje v tom druhém vybrat Pavla 44 procent dotázaných, Babiše 41 procent. 

Ve srovnání s předloňskými sněmovními volbami Petra Pavla výrazně upřednostňují voliči koalice SPOLU a uskupení Pirátů se Starosty. Hlasovalo by pro něj ale také 13 procent oslovených voličů hnutí ANO a 20 procent voličů hnutí SPD.

Andreje Babiše plánuje vybrat 80 procent dotázaných voličů ANO, 69 procent voličů SPD a jednotky procent by podle průzkumu mohl získat i v táboře voličů vládních subjektů.