Andrej Babiš v salónku děčínské restaurace s Tünde Bartha, ženou Monikou a stalinistou Josefem Skálou

Andrej Babiš v salónku děčínské restaurace s Tünde Bartha, ženou Monikou a stalinistou Josefem Skálou Zdroj: Zbyněk Pecák

Andrej Babiš v salónku děčínské restaurace s Tünde Bartha, ženou Monikou a stalinistou Josefem Skálou
Policie ČR a strážníci městské policie Děčín hlídají restauraci hotelu Pošta, kde se schází Andrej Babiš se stalinistou Skálou
Andrej Babiš v salónku děčínské restaurace s Tünde Bartha, ženou Monikou a stalinistou Josefem Skálou
Andrej Babiš v salónku děčínské restaurace s Tünde Bartha, ženou Monikou a stalinistou Josefem Skálou
Josef Skála v Děčíně na mítinku Andreje Babiše
25
Fotogalerie

Babiš jednal v Děčíně se stalinistou Skálou. Salonek hlídalo 18 policistů, fotografa Reflexu vyhodil

Kampaň Andreje Babiše se v druhém kole prezidentské volby nevyvíjí dobře. Zatímco na podporu Petra Pavla se sjíždějí plná náměstí i v místech, kde ANO ve volbách dominuje (Ústí nad Labem, Ostrava), za Andrejem Babišem dorazí jen hrstka příznivců a stejně tolik odpůrců. Na Babišových mítincích se také schází obskurní podporovatelé. V Děčíně to byla hned trojice bizarních figurek, z nichž vyčníval stalinista a neúspěšný prezidentský kandidát Josef Skála. S ním jednal Andrej Babiš za zavřenými dveřmi v děčínské restauraci, která patří členům místního ANO.

Trojice akcí v severních Čechách byla pro Andreje Babiše naprosté fiasko. Na první zastávku do Liberce dorazil už se zpožděním a hlouček jeho podporovatelů byl menší než shromáždění jeho odpůrců. Babiš se tak u focení s podporovateli musel vypořádat s hesly jako „Pavel na Hrad“, „Estébák“ nebo „Babiše do koše“. S hodinovým zpožděním pak dorazil do Jablonce nad Nisou, kde ho odpůrci dokonce vytlačili z náměstí, kde se akce měla konat. A pak přišel na řadu Děčín.

Děčínskou akci svolal místní člen ANO Jan Skalický. Ačkoli s tímto městem nemá vůbec nic společného, na podzim tu uspěl v komunálních volbách a stal se 1. náměstkem primátora (také za ANO). Kromě toho v minulých letech lobboval za Zemanův obskurní nápad vybudovat kanál Dunaj-Odra-Labe a hlavně se přátelí s Ladislavem Vrabelem. S tímto proruským dezinformátorem vystoupil i na zářijové demonstraci. Zatímco o 300 kilometrů dál, v Brně, skandovaly tisíce fanoušků jméno Petra Pavla, v mrznoucím Děčíně burcoval Skalický sotva stovku příznivců, aby neodcházeli domů, i když Babišovo zpoždění už bylo přes hodinu.

Putinův motorkář a stalinista

Kromě Skalického se po náměstí potloukaly ještě dvě podivné figurky. Předseda místního SPD, děčínský radní (místní radnici vládne koalice ANO a SPD), poslanec, velmi špatný boxer a kamarád Putinových motorkářů Jaroslav Foldyna. Ten hned po první kole voleb zamířil k Andreji Babišovi domů a není jasné, co tam dělal. V Děčíně mu chtěl asi pohostinnost oplatit. Zatímco SPD Babišovi podporu vyjádřit odmítlo, Foldyna se svými sympatiemi netají. Tím druhým mužem na náměstí pak byl stalinista Josef Skála. Ten nám na dotaz, co tu dělá, odpověděl, že si chce s panem Babišem pohovořit. Společnost mu dělali lidé z prapodivného Youtube kanálu Petr Bureš TV a prý chtěli s expremiérem natočit video. Oba muži při čekání na Babišův příjezd lezli na pódium, dlouho se na něm ale neohřáli.

Andrej Babiš dorazil do potemnělého a vymrznutého Děčína s 85minutovým zpožděním. Vlezl si na malé pódium a před necelou stovkou příznivců zhruba 25 minut řečnil. Spolu s ním tam chvíli stála i manželka Monika, několik členů ochranky, primátor Děčína Anděl a pořadatel Skalický. Skála a Foldyna se ochomýtali kolem, promluvit je ale expremiér nenechal.

Po konci akce zamířil tým Andrej Babiš včetně volební manažerky Tünde Bartha do sálonku restaurace v místním hotelu Pošta. Ten patří členům místního ANO, manželům Flachsovým. Do salónku ho doprovodil právě stalinista Josef Skála, zatímco vchod do restaurace hlídalo 18 policistů a městských strážníků spolu se členy Babišovy ochranky. Na jednání proklouzl i fotograf Reflexu Zbyněk Pecák, který je autorem fotografie v úvodu článku. Babiš si ho ale po pár minutách všiml a nechal ho okamžitě vyhodit. O čem spolu Babiš se Skálou jednali, tak ví jen oni dva.

Vystoupí Babiš na demonstraci s Vrabelem?

Nabízí se několik teorií. Mohli točit video pro kanál Petr Bureš TV, případně domlouvat Babišovo vystoupení v živém vysílání. V minulosti na tomto kanále často mluvili Josef Skála a Jaroslav Bašta. Bez šance není ani přemlouvání Andreje Babiše, aby se zúčastnil sobotní demonstrace Ladislava Vrabela (a dalších proruských dezinformátorů) na Václavském náměstí. O tyto hlasy Babiš velmi usiluje a snaží se k těmto voličům vlísat strašením válkou na Ukrajině a iracionálním tlacháním o mobilizaci v Česku. A jako poslední možnost se jeví nějaká významnější podpora v prezidentských volbách, protože KSČM se už vyslovila, že „Babiš je sice zlo, ale Pavel je peklo“, a proto budou komunisté volit Babiše.

Jen se sluší upozornit, že ve světle špíny, kterou Andrej Babiš v debatách hází na Petra Pavla, je setkání s Josefem Skálou absolutní chucpe. Josef Skála je člověk, který popírá Katyňský masakr, při kterém za 2. světové války povraždila Rudá armáda tisíce polských důstojníků. Nikoho nepřekvapí, že Skála byl spolupracovníkem STB a až do roku 1989 patřil k předním mladým členům strany. A k srpnové invazi roku 1968 řekl pro server Aktuálně toto: „Internacionální pomoc SSSR a ostatních socialistických zemí v srpnu 1968 jsem přivítal s nadšením a ulehčením. Sovětská vojska jsem uvítal 21. srpna za úsvitu na ruzyňském letišti. (…) Snažil jsem se pomáhat sovětským vojákům i ve zdánlivě bezvýznamných věcech jejich každodenního života u nás. Brzy po vstupu vojsk, ihned poté, co se rodičům podařilo navázat kontakt, jsem začal pracovat jako autor článků, zpráv a poznámek pro rozhlasovou stanici Vltava.“

Pozn.: Krátce po zveřejnění tohoto článku se na Youtube objevil dvacetiminutový záznam rozhovoru Josefa Skály s Andrejem Babišem. Natočený byl včera právě v tom salónku v Děčíně... Odkaz na něj sem s dovolením dávat nebudeme. A koukat na něj taky ne.