Video placeholde
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (19.12.2022)
Andrej Babiš na Národní třídě 17. listopadu 2022
Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
15
Fotogalerie

Rébus jménem Babiš. Co může a nemusí zhatit budování jeho prezidentského pomníku

Video, na kterém Andrej Babiš před dětmi školou povinnými ukázal, že jeho znalosti i základních poznatků jsou děravé jako cedník, bylo hojně sdílené a komentované. Do toho další průzkum potvrdil jeho další slabinu – pro první kolo prezidentského klání je favoritem, ale ve druhém má problém. A aby to nestačilo, ještě mu znovu vyjádřil podporu Miloš Zeman. Co z toho všeho může vzejít?

Nejdříve to hlavní, proč do prezidentské volby vůbec jde. Z hlediska výběru kandidátů hnutí ANO je to zřejmé, což ostatně sám Andrej Babiš nedávno potvrdil i v podcastu Insider na webu Info.cz. Jeden ze zamýšlených kandidátů ANO Martin Stropnický to odmítl a jako nejlepší varianta se ve vnitrostranických analýzách ukázal právě bývalý premiér.

A pak je tu motiv osobní, podobný, s jakým Andrej Babiš vlastně vstupoval do politiky a dotáhl to až do Strakovy akademie. Samozřejmě to mohlo být výhodné pro krytí jeho byznysu, ale především to byla další meta. V podnikání už dosáhl stropu, osobní život až takovým lákadlem nejspíš není, tak zbývá budování politického pomníku. Nyní toho nejvyššího, tedy funkčně.

Jenže prezidentský post je přeci jen něco jiného než ten premiérský. Lidé to nevnímají jako exekutivní, ale spíše symbolickou funkci. Bráno od konce, v Babišův prospěch hraje to, co připomněl i končící prezident Miloš Zeman – má politické zkušenosti. „Politika, to je řemeslo nebo profese jako každé jiné. A jako nechcete, aby vás operoval chirurg, který nevystudoval medicínu a je to jeho první operace, tak asi nechcete, aby hlavou státu byl člověk, který politice nerozumí a nikdy ji nedělal,“ prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima News.

Ostatně politická protřelost hrála velkou roli přinejmenším i u první volby Miloše Zemana. Řada lidí dala přednost sice v „lidových“ debatách zatracovanému, ale přeci jen zkušenému matadorovi, což potvrdily i následné průzkumy.

Jenže dále jsou tu i negativa. Některá působí hlavně na jeho odpůrce, takže jsou vlastně jedno. To se z velké části týká i výše citovaného, hojně sdíleného videa z pořadu TV Prima „K tabuli!“. Předvedené neznalosti mohou vlastně i velké části jeho voličstva imponovat, neboť z něj dělají onoho člověka z lidu. Ovšem pár potenciálních výbušných momentů tam je.

Jednak je to jeho chování. Trochu povýšené, trochu arogantní až ignorantské. A před dětmi. To lidé nemají rádi.

A potom některé konkrétní neznalosti. Počet a názvy žaludků krávy asi zná opravdu jen málokdo, jakkoliv jde o (ne)majitele obřího agrárního komplexu. Ale to je jen detail. Vyjmenování planet sluneční soustavy, kam zařadil i Měsíc a samotné Slunce, bylo sice na nedostatečnou, nicméně i to může pro jistou část voličstva působit účastně a roztomile.

Jsou to ale české reálie.

Až po mučivém přemýšlení si Andrej Babiš vzpomněl na aspoň jednu knihu od Karla Čapka, u nejznámějšího díla od Jaroslava Haška (Švejk) a nápisu nad oponou v Národním divadle (Národ sobě) vyhořel úplně. A tady se nabízí připomenout, že Andrej Babiš není původem Čech. Tento fakt se mu drmolivou čechoslovenštinou dařilo zastírat, ale tohle si budou lidi pamatovat.

Navíc má setrvalý problém se sice velkou podporou, ale ještě silnějšími antipatiemi. Což ukázal i nejnovější volební model agentury STEM, který v neděli zveřejnila shodou okolností také televize CNN Prima News. Andrej Babiš by v prvním kole s více než 30 procenty vyhrál, v tom druhém by ho ale podle tohoto průzkumu porazili jak Petr Pavel, tak Danuše Nerudová.

Nakonec můžou samozřejmě voliči dát přednost jakkoliv problematickému, ale stále nejzkušenějšímu politikovi. Nicméně neznalost Švejka, to český národ neodpouští.