Video placeholde

Karel Janeček: Není to fér soutěž, Nerudová si podpisy zkontrolovala. Volby by se měly posunout

Karel Janeček podle ministerstva vnitra nenasbíral dostatečný počet podpisů potřebných pro kandidaturu na prezidenta. Janeček rozhodnutí ministerstva považuje za nespravedlivé a proti verdiktu se odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu. Co si o nastalé situaci Karel Janeček myslí se dozvíte v rozhovoru Prezident X.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že Karlu Janečkovi mohlo započítat pouze 48091 ze 74208 odevzdaných podpisů. A to především proto, že Janečkovy petiční archy, podobně jako u dalšího vyřazeného kandidáta Karla Diviše vykazovaly vysokou míru chybovosti. Na dvou kontrolních vzorcích úředníci ministerstva vnitra zjistili chybovost 33,494 % a 32,6 %.

Sám Janeček situaci komentoval s tím, že takto vysoká chybovost podle něj není statisticky možná, stejně jako velice nízká chybovost u jiných kandidátů. Druhým dechem pak naznačuje, že v podávání kandidatur do prezidentské volby nepanují férové podmínky.

V rozhovoru pro Reflex například Janeček uvedl, že kandidátka Danuše Nerudová byla dle jeho mínění zvýhodněna, protože si chybovost svých podpisových archů údajně musela před odevzdáním ověřit.

Karel Janeček je přesvědčen, že se mu dostatek správných podpisů nasbírat podařilo a se svou stížností se neváhá v případě potřeby obrátit na Ústavní soud. Navíc tvrdí, že vzhledem k nastalé situaci by se celé prezidentské volby měly posunout.