Jiří Hynek. Eurorealista, ne euroskeptik. EU ano, ale jako společenství suverénních států. Členství v NATO se vyplatí. Nepodporuje přijetí eura, považuje to za ekonomické riziko. Odmítá nelegální migraci. ČR má mít vlastní politiku přijímání uprchlíků s prioritou bezpečí občanů. Pokračoval by v Zemanově ekonomické diplomacii.

Jiří Hynek. Eurorealista, ne euroskeptik. EU ano, ale jako společenství suverénních států. Členství v NATO se vyplatí. Nepodporuje přijetí eura, považuje to za ekonomické riziko. Odmítá nelegální migraci. ČR má mít vlastní politiku přijímání uprchlíků s prioritou bezpečí občanů. Pokračoval by v Zemanově ekonomické diplomacii. Zdroj: Ondřej Szollos

Lidé mají právo rozhodovat nejen ve volbách, ale i v referendech, říká Jiří Hynek

Postupně jsem se sešla se všemi osmi vyzyvateli prezidenta Miloše Zemana na kávě. Čtenáři tištěného Reflexu si o tom mohou přečíst v aktuálním vydání. Všichni zodpověděli čtyři stejné otázky. Dnes je na řadě manažer, zakladatel Realistů a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Jste jedním z vyzyvatelů Miloše Zemana. Jak hodnotíte jeho působení na Hradě?

Mě nepřísluší hodnotit mé protikandidáty, nejsem učitel. Ale určitě se mi líbí jeho exportně orientovaná politika, uměl bych v ní pokračovat. Dokonce si troufám říct, že bych pokračoval velmi dobře, protože mám zkušenosti, energii a zdraví. Počítám i s tím, že kdybych se stal prezidentem, vybral bych si nové poradce a řadu lidí na Hradě vyměnil. A pak - já mluvím tak, že se to nemusí vysílat až po 22 hodině.

Prezident Zeman řekl, že první dva pokusy sestavení vlády svěří Andreji Babišovi. Jak byste postupoval vy v roli hlavy státu?

Kdybych dnes byl prezidentem, tak bych si zavolal představitele vítězného hnutí ANO a požádal bych je o sestavení vlády. Musel bych respektovat výsledky voleb a ty vyhrálo hnutí ANO, nikoliv Andrej Babiš. To si spousta lidi plete. Pro mě je velmi problematické, aby nás ve světě vnímali negativně, pokud by premiér byl trestně stíhaný. Nehledě na to, že člověk, který je trestně stíhaný, se nemůže naplno věnovat své práci, protože jediné, co ho zajímá je, aby se nedostal do vězení. Takže bych se snažil přesvědčit hnutí ANO, aby nominovalo někoho jiného k sestavení vlády. Já vím, že si fandím, ale dal bych do toho veškerou energii, abych je přesvědčil. Ve druhém kole bych hnutí ANO nedával stejnou šanci, protože dostalo první šanci a musí si s ní poradit. V případě, že by se to nepodařilo, tak v druhém kole bych dal šanci sestavit vládu druhému na pásce. Ať se také předvede.

Co je podle vás nejvážnější problém současnosti?

Evropa, tedy i my, se máme velmi dobře. Jsme bohatá společnost a začínáme se chovat jako Říše Římská před zánikem. Ignorujeme bezpečnostní hrozby. Já za největší bezpečnostní hrozbu považuji nelegální příliv obrovského množství migrantů. Evropské elity to vůbec neřeší, místo toho se snaží ty lidi redistribuovat po Evropě, a to nám může být osudným.

Jste příznivcem přímé demokracie, referend, o nichž se dnes hodně mluví?

Já jsem příznivcem demokracie jako takové. Jsem přesvědčen, že když si občané umí zvolit své zástupce do parlamentu, svého prezidenta, jsou kvalifikovaní rozhodovat o zásadních otázkách i v referendech. Měli by mít na to právo. Samozřejmě každému referendu musí předcházet informační, nikoliv dezinformační kampaň. Aby třeba při tolik diskutovaném referendu o vystoupení z EU bylo jasně vysvětleno, co bude jeho výsledek pro republiku a pro občany znamenat. Ale mají právo o tom rozhodnout, protože jsme v demokracii.

Téma Moje rande s prezidentem najdete v tištěném Reflexu č. 49, který vyšel ve čtvrtek 7. prosince.

Reflex 46/2017Reflex 46/2017|Archív