Video placeholde

V Brně už to jéééé aneb Čižinského Praha Sobě natočila bizár roku, který už nic nepřekoná

Vypadá to jako parodie na předvolební klipy, ale není. Úvodem se píše: „Když nic neuděláš, nic se nestane! To si před rokem řekl Jan Čižinský. Postupně se k němu přidali další a další. Senioři. Studenti. Inženýři. Rodiče. Učitelé. Bankéři. Pražané a srdcaři.“ A ti všichni teď dali hlavy dohromady a natočili předvolební video, které aspiruje na… těžko vlastně říci na co.

Každá vteřina budovatelského videoklipu je totiž de facto sama o sobě bizarní scénou. Některé z nich však přesto i tak ční nad jiné. Sám klip začíná vážným tvrzením, že v Praze padají mosty. Scéna je natočena na nešťastném Libeňském mostě, který je ovšem v havarijním stavu hlavně proto, že starosta Prahy 7 Jan Čižinský a jeho aktivistická parta už před lety obstrukčně bránila jeho opravě. Za téměř dadaistický výjev lze také považovat sborový zpěv před krematoriem o tom, že „rodiče jsou chodící mrtvolky, protože jim děti nevzali do školky,“ a za další verš roku lze považovat zpívaný povzdech „nemůžu vyhodit křen do bioodpadu do hnoje a v Brně už to je“.

Vzhledem k tomu, že Brno se jako vzor v klipu Čižinského objevuje dvakrát, mají se Pražáci v případě jeho vítězství nač těšit. Matěj Hollan jeho vzor? Asi. Ale v každém případě už nebudou muset Pražáci, nebo aspoň kamarádi Jana Čižinského své domácí křenové přebytky vyhazovat do popelnice, ale přímo na hnůj, kterýžto se pravděpodobně stane předmětem velkého koaličního vyjednávání (kolik obecního hnoje do jednotlivých pražských čtvrtí?), pokud tedy Praha sobě uspěje.

Nemá smysl popisovat, co všechno se v bizarním klipu vlastně zpívá a odehrává; byl napsán, natočen, nazpíván, sestříhán a ozvučen zcela nesoudnými lidmi. Stejně jako je nesoudný šéf Prahy Sobě Čižinský, o čemž svědčí i jeho vůle zasednout po volbách schizofrenicky do křesla primátora a zároveň i starosty Prahy 7. Poslaneckého křesla za lidovce se prý možná vzdá.

Nicméně na „kauze video“ je vidět, že pravidelné kňučení Jana Čižinského na sociálních sítích, že jeho hnutí nemá peníze, protože za ním nestojí nikdo velký, má smysl. Kromě drobných střádalů se nad ním totiž slitovali i ti velcí – před čtrnácti dny mu milion korun poslala třeba developerská firma BPD uhlobarona Bobely.

Že tak pěkné peníze vyhazuje Jan Čižinský za ukřičené budovatelské písně, je vzhledem k jeho ambicím spravovat město jako dobrý hospodář přinejmenším varující. Ale jeho voličům to možná nevadí.

Možná proto, že v Brně už to jééééé!