Joe Biden při prvním povolebním projevu.

Joe Biden při prvním povolebním projevu. Zdroj: ČTK / AP / Paul Sancya

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden
Prezidentské volby v USA: Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden (3.11.2020).
Bývalý viceprezident a kandidát Demokratů na americkou hlavu státu Joe Biden mezi svými příznivci v Pensylvánii (3. 11. 2020)
Bývalý viceprezident a kandidát Demokratů na americkou hlavu státu Joe Biden mezi svými příznivci v Pensylvánii (3. 11. 2020)
Mladý Joe Biden
16
Fotogalerie

Hlasy jsou sečteny: Novým americkým prezidentem byl zvolen Joe Biden

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Agentura AP i velké televizní stanice skoro čtyři dny po uzavření volebních místností vyhodnotily, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů. Biden bude 46. hlavou státu v amerických dějinách a zároveň nejstarším nastupujícím prezidentem v historii USA.

Prezident Donald Trump na vývoj reagoval prohlášením, ve kterém neuznal volební porážku a výsledek znovu zpochybňoval. "Prostým faktem je, že tyto volby zdaleka nejsou u konce," uvedl šéf Bílého domu. Krátce předtím dokonce na twitteru tvrdil, že vítězem voleb je on, a to "o hodně".

Většina velkých amerických médií dnes ráno Bidenovi přisuzovala 253 hlasů takzvaných volitelů, kteří v americkém volebním systému rozhodují o novém prezidentovi. Na celkový triumf je zapotřebí minimálně 270 volitelských hlasů, přičemž za vítězství v Pensylvánii si jich Biden k dosavadním 253 připsal 20.

V okamžiku, kdy média ohlásila verdikt ohledně výsledku v klíčovém severovýchodním státě a tedy i v celém souboji o Bílý dům, bylo v Pensylvánii sečteno 98 procent odhadovaného počtu odevzdaných hlasů. Biden měl v neúplných výsledcích navrch o půl procentního bodu, což odpovídalo více než 30.000 hlasů. Jeho náskok se přitom s postupujícím časem zvyšoval.

Média včetně televize Fox News či deníku The New York Times záhy Bidenovi přisoudila i vítězství v Nevadě, kde měl demokrat po sečtení 94 procent očekávaného počtu hlasů náskok dvou procentních bodů. Podle některých zdrojů se tak jeho zisk zvýšil na 279 volitelských hlasů, podle agentury AP, která už měla jasno i o Arizoně, dokonce na 290.

Zbývaly už jen tři státy, u kterých žádné z předních médií nepřišlo s odhadem vítěze. Těmito státy jsou Georgia, Severní Karolína a Aljaška. V prvním z této trojice měl Biden velkou šanci na zisk dalších 16 volitelů, magickou hranici 270 by tak nakonec mohl překonat i o více než tři desítky a vyrovnat zisk Trumpa z poslední prezidentské volby.

Úspěch demokratů v letošních volbách přináší vícero historických milníků. Biden se ve věku 77 let stal nejstarším vítězem v dějinách volby hlavy státu v USA. Do Bílého domu s ním půjde jako viceprezidentka dosavadní senátorka Kamala Harrisová, která bude první ženou v dané funkci.

Trump je zase prvním americkým prezidentem od roku 1992, kterému se nepodařilo obhájit mandát, napsala agentura AP. Před 28 lety prohrál coby úřadující šéf Bílého domu George Bush starší.

Trump, který v posledních dnech opakovaně zpochybňoval důvěryhodnost volebního procesu, zprávy o své porážce odmítá. Biden se podle něj neprávem stavěl do pozice vítěze a "jeho mediální spojenci" mu pomáhali ve snaze zabránit, "aby byla odhalena pravda". Přitom to byl Trump, kdo se po úterních volbách opakovaně označoval za vítěze.

Prezident ve svém dnešním prohlášení avizoval přepočty hlasů v některých státech a naznačil, že bude výsledky nadále napadat u soudů. Analytici ale míní, že šance na zvrácení výsledku jemizivá, ať už skrze přepočty nebo prostřednictvím žalob.

Letošní volby v USA provázel i přes pokračující problémy s epidemií covidu-19 mimořádně vysoký zájem voličů. Sečteno už bylo na 148 milionů hlasů, což je o deset milionů více než konečné číslo z roku 2016. Sčítání přitom stále pokračuje a podle posledních odhadů by nakonec účast mohla dosáhnout přibližně 67 procent, což by byl nejvyšší podíl za více než 100 let.