Výsledky amerických prezidentských voleb netrpělivě očekávají i akciové trhy po celém světě (4.11.2020)

Výsledky amerických prezidentských voleb netrpělivě očekávají i akciové trhy po celém světě (4.11.2020) Zdroj: Reuters

Nepřístojnosti republikánských pozorovatelů při sčítání v Detroitu, stát Michigan.
Nepřístojnosti republikánských pozorovatelů při sčítání v Detroitu, stát Michigan.
Nepřístojnosti republikánských pozorovatelů při sčítání v Detroitu, stát Michigan.
Nepřístojnosti republikánských pozorovatelů při sčítání v Detroitu, stát Michigan.
V Detroitu finišuje sčítání hlasů.
19
Fotogalerie

Vladimír Pikora: Média politicky agitují a trhy si toho nevšímají. V amerických volbách vede Čína

Měsíce se mluví o tom, jak americké prezidentské volby „změní svět“ – a je to tu. Bylo a stále to je napínavé. S koncem voleb nic nekončí. Směřujeme na útes, kde Západ uvízne. Média a sociální sítě napětí ještě vyšponují.

Hned po středečním probuzení jsem se díval na výsledky. BBC psala o tom, jak jasně vítězí Joe Biden. Agentura Reuters však ve stejnou dobu psala, že je trh překvapen z úspěchu Trumpa a že to je důvodem růstu futures na americké akcie. Bylo to jak probuzení do dvou paralelních světů. Co médium, to jiný pohled na stejné volby.

Tyto volby byly extrémně vyhrocené. A rozdělily společnost. Řada rodin se kvůli politice do krve rozhádala. Atmosféra je hustá a hodně lidí se ptá, kdo za to může. Podle mě za to mohou média a sociální sítě. To ony lidi rozpojují a zavírají do sociálních bublin. 119 amerických médií veřejně vyjádřilo podporu Joeu Bidenovi. Donaldu Trumpovi jen šest. To je ohromný tlak médií na to, jak mají lidé volit. Ale výsledek tomu neodpovídá. Průzkumy ukazovaly jasné vítězství Bidena. Ale den po volbách to spíš vypadalo na vítězství jen velmi těsné.

Kdo za to může?

Chápu, když někdo veřejně prohlásí, koho bude volit. Jeho věc, jeho upřímnost. Ale dost mi vadí, když mi někdo doporučuje, koho mám volit já, aniž bych se ho na to ptal. A takových doporučení od nejrůznějších celebrit byla Amerika před volbami plná. Jak si může kdokoliv myslet, že má právo mi říkat, koho mám já preferovat a volit? Cožpak zná mé zájmy, cíle, názory? Kde se v něm bere drzost představy jakési nadřazenosti, s níž mi může radit, aniž bych o to měl zájem? On má snad „lepší“ názor než já? Proč by mě měl jeho názor zajímat?

Média a sociální sítě více či méně přímo říkají, kdo je a kdo není hlupák. Zcela jednoznačně říkají, že Trumpa volí staří a hloupí lidé z venkova. To není nic jiného než urážka a snaha o dehonestaci. To, že je někdo z venkova nebo starý, automaticky neznamená, že je hloupý. A to je zdroj problémů. Nikoli Trump nebo Biden. Ti jsou jen výsledkem systému, v němž normální člověk nemá šanci uspět a často ani uspět nechce. Nebo chce někdo tvrdit, že Amerika nedokáže vyprodukovat jako kandidáty na prezidenta lepší lidi než takové dva, z nichž jeden je natolik senilní, že nepoznává členy své rodiny, a druhý hrubián? Jsou to snad optimální kandidáti? Politici neumí sjednotit společnost a média je v tom usilovně podporují. Nesnaží se hledat spojující mosty, naopak všechny mosty pálí.

Chtěl bych média, která dávají prostor všem politickým názorům. Neurážejí lidi, kteří mají jiné názory. Která si váží toho, že má někdo odvahu jít proti proudu a vytvářet konkurenci idejí, díky níž si pak volič může najít ten nejlepší. Bohužel, mnohá média začala zaměňovat komentáře za zprávy. Lidé pak mají pocit, že jim média lžou. Jak si mají vykládat to, že 119 médií proti 6 tlačí jednoho kandidáta a ten pak nedokáže ani jasně vyhrát? Tato frustrace velké části populace se časem někde vyrazí a bude se jí říkat extremismus. Tlak vyvolává protitlak.

Samotnou kapitolou je moderní školství. To je líheň nových socialistických kádrů. Nicméně budou to slabé posily levice. Každá nesnáze je zlomí. Jsou to sněhové vločky. Vše krásně dokumentuje příklad americké univerzity George Washingtona. Ta už před volbami doporučovala studentům, aby po svátku demokracie vyhledali terapii, protože asi budou dost rozrušení. Také jim radila, jaké si mají vzít prádlo, až půjdou proti výsledkům protestovat do ulic.

Jsou to vůbec dospělí lidé? Ti byli také volit? Moderní školy netechnického směru dělají z dětí uplakané bábovky. Proto já svým dětem americké školy určitě nezaplatím. To není průprava do života.

Po volbách bude ještě hůř než před nimi

Výsledek voleb sotva přinese Americe a celému světu klid. Spor pokrokářů s konzervativci bude pokračovat. Donald Trump mnoho měsíců zpochybňoval volební proces v Americe (který je mimochodem proti tomu evropskému vážně neobvyklý). On ovšem útočil zejména na posílání hlasů a jejich následné sčítání. Realita mu nahrává.

Po řadu hodin přibývali volitelé oběma kandidátům víceméně podobně. Pak se najednou volební stroj sekl, nikomu nepřibývalo nic. A ještě později už pouze Bidenovi. Trump ihned volal po zastavení sčítání a přepočítání. Jak to má působit na Trumpovy voliče? Jak si to mají vykládat, když jim Trump řekne, že jim byly ukradeny volby? Může se jim někdo divit, že vycházejí do ulic? To nemůže skončit jinak než velkou nespokojeností a možná i soudem.

To ovšem zcela zpochybňuje demokracii v USA. Všechny země, kam kdy Amerika vyvážela demokracii (a bylo jich hodně), se musí smát. Tohle není pro Západ dobře. Toto je Pyrrhovo vítězství, ať už vyhraje kdokoli. Ten, kdo takové rozdělení na Západě podporuje, ať už to jsou média či majitelé sociálních sítí prosazujících cenzuru, pod námi podřezává větev. Rozdělení společnosti byl už začátek mnoha revolucí a konec mnoha civilizací.

Čína si už mne ruce. Kurz čínského juanu na výsledek voleb výrazně reagoval. Asijské akcie letí nahoru. Biden je v jejich očích měkčí a lépe predikovatelný. Věří, že se s ním dohodnou snáz než s Trumpem a že obchodní válka, kterou odstartoval Trump politikou America first, skončí. Tím jen dávají Číně prostor k tomu, aby byla jednoho dne (a nebude to trvat mnoho let) větší ekonomikou než USA. Trump se jí snažil přistřihnout křídla, ačkoli je pravdou, že se mu to i přes velká slova vůbec nedařilo.

Vydělat se dá na vítězství Bidena i Trumpa

Zajímavé je, že americké banky před volbami říkaly, že preferují Trumpa, protože nebude tolik tlačit regulaci a sníží daně. To byl argument, proč po prvních výsledcích letěly akcie nahoru, když byl trh z Trumpa mile překvapen. Jenže teď to na Trumpa moc nevypadá – a akcie stejně letí nahoru. Vlastně se zdá, že ať vyhraje kdokoli, akcie si vždy najdou důvod k růstu.

Teď se hodně diskutuje o americké centrální bance. Řada lidí si klade otázku, zda nový pán Bílého domu nechá v úřadě stávajícího šéfa centrální banky, a dochází k názoru, že nechá. Jen předpokládají, že pokud bude prezidentem Biden, bude ještě víc tlačit na centrální banku, aby tiskla rekordní sumy peněz. Ekonomickou poradkyní Bidena je totiž zastánkyně tzv. Moderní teorie peněz, která zjednodušeně řečeno tvrdí, že se má v ekonomice podpora růstu a zaměstnanosti řešit tiskem peněz a enormními vládními výdaji. Tu dluhy nezajímají.

Tisk peněz zatím ale v posledních letech katapultoval ceny akcií a nemovitostí. A to je klíč k novým nadějím, že i s vyššími daněmi a regulacemi akcie porostou. Ukazuje se, že trhy vnímají politiky nikoli jako zachránce, za které se oni vydávají, ale pouze jako komplikaci, kterou je třeba umět obejít.

Příští volby teprve změní svět

Ať už dopadnou tyto volby jakkoli, myslím, že svět se k lepšímu nezmění. Společnost zůstane rozdělená. Ekonomika nakonec bude směřovat s oběma prezidenty podobným směrem, ačkoli se budou tvářit, že je mezi nimi propastný rozdíl. Nový prezident toho změní méně, než si voliči myslí. Republikáni si nejspíš udrží senát. Budou tedy držet nesmyslné regulace i vládní výdaje na uzdě.

Změna může přijít až po příštích volbách. To nejspíš demokraté nominují opravdu výrazného kandidáta, a ne „ospalého“ Joea. Nebude to totiž muž, ale dost možná Alexandria Ocasio-Cortezová. Ano, ta mladičká barmanka, co po zvolení do Kongresu neměla ani na nájem. To bude neřízená sexy střela mladých komunistů. Vedle ní je i Biden pravicový a konzervativní dědeček jak z pohádky.