Obhájí Donald Trump svůj post?

Obhájí Donald Trump svůj post? Zdroj: profimedia.cz

Joe Biden vs. Donald Trump: Jak se vyvíjejí preference před americkými prezidentskými volbami?
Prezidentské volby ve Spojených státech
Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden s manželkou Jill
Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden
Prezidentské volby ve Spojených státech
10
Fotogalerie

Jak sledovat americkou volební noc jako profík? S onlinem Reflexu a s tímto jízdním řádem

Některá média už prohlašují Bidena za skoroprezidenta, ale volební výsledek je stále otevřený a Trump stále může vstoupit do dějin jako autor dvou volebních „zázraků,“ kdy vyhraje s méně hlasy než jeho soupeř.

Reflex to bude celou volební noc sledovat v online přenosu, který na našich stránkách běží už déle než rok a půl. 

Pokud chcete vědět, kdy si nařídit budík, pustit televizi nebo nejlépe otevřít náš online, zde jsou nejdůležitější časy, kdy se bude v zámořské volební bitvě něco podstatného dít… 

0:00 (půlnoc z úterý na středu) – Volební drama začíná v Kentucky a Indianě

Uzavřou se volební místnosti na většině území států Kentucky a Indiana. Nepůjde o celé státy, protože oba pokrývají dvě časová pásma. V obou státech žijí a dnes kandidují těžké republikánské váhy – viceprezident Mike Pence je z Indiany, lídr dosavadní republikánské většiny v senátu Mitch McConnell z Kentucky. Oba státy by měly být i proto jistě „červené“, tedy republikánské.

1:00 – První vrchol volební noci: Florida

Florida a Georgie. Uzavřou se volební místnosti ve většině super důležité Floridy a také v překvapivě vyrovnané Georgii. Oba státy jsou „must win“ pro Trumpa. Bez nich prakticky nemá šanci. Florida tradičně sčítá poměrně rychle, takže brzo bude znát, jak se letošní výsledky liší od těsné výhry obhajujícího prezidenta v roce 2016.

1:30 – Noc dostává spád: Trump potřebuje Severní Karolinu

Končí volby v dalších státech, které musí Trump obhájit, aby se udržel ve hře. Jde hlavně o Severní Karolinu a Ohio. V obou státech podle průzkumů vede, ale kdyby zde neuspěl, napínavé volby asi končí a Biden může předčasně slavit.

2:00 – Začíná čekání na Pensylvánii a sledování možné revoluce v Texasu

Skončí hlasování v části Texasu, tedy ve státě, kde Biden usiluje o historický obrat a zisk tradičně republikánské bašty. Jestli zde bývalý demokratický viceprezident využije nárůst hispánského voličstva a vyhraje, má Trump po volbách. Pokud naopak Trump udrží Texas, musí se hodně podrobně sledovat i první přicházející výsledky z Michiganu na Středozápadě, který při vyrovnaném průběhu volební noci bude patřit k rozhodujícím státům. Tenhle stát patřil dlouho do tzv. modré zdi, která byla oblastí jistých demokratických vítězství. Před čtyřmi lety zde ale vyhrál Trump.

V tuhle hodinu navíc začne sčítání volebních výsledků také ve zřejmě dnes papírově nejvyrovnanějším státu, bez něhož asi nikdo nevyhraje – v Pensylvánii. Pensylvánské vítězství bude asi trvat nejenom celou (americkou) noc, ale kvůli vysokému množství poštovních hlasů a rozhodnutí soudů se zde bude počítat zřejmě ještě několik dnů. Jestli někde začnou soudní bitvy o výsledek, bude to právě tady.

Zároveň se v tenhle čas zavře i poslední, nejzápadnější část Floridy.

03:00 – Je tady Arizona a Wisconsin 

Začnou přicházet výsledky z prvního bitevního státu na Západě, přičemž Arizona se zdá i při zohlednění chyby průzkumů z roku 2016 být hlavním favoritem na to, aby ji Biden tentokrát vzal Trumpovi. Prezident zde před čtyřmi lety s převahou 4 procent vyhrál, ale nyní zde zatím ztrácí.

Za pozornost stojí i průmyslový Wisconsin na Středozápadě, který byl před čtyřmi lety klíčem k Trumpovu zvolení, ale letos je státem, kde je nejvyšší počet nakažených coronavirem, a zatím se zdá, že tenhle fakt zde snižuje šance na Trumpovo opětovné vítězství.

Ztrátu z Wisconsinu by naopak Trump mohl dohnat tím, že získá nyní také už zavřenou Minnesotu, kterou minule vyhrála Hillary Clintonová.

04:00 – Malé, ale důležité státy Nevada a Iowa

Uzavřou se volební místnosti v „kasinové“ Nevadě a zemědělské Iowě. Oba státy mají jen šest volitelů, ale jsou důležitými ukazateli pro oba kandidáty. Pokud Biden nevyhraje Nevadu a Trump Iowu, budou jejich šance ve velkých problémech. Oba státy totiž nedávno změnily svou převažující volební orientaci a jejich ztráta by znamenala, že zde favorizovaná kampaň letos šlápla vedle.

05:00 – Čas vítězů a Kalifornie

Zhruba v tuhle dobu bývá vítězící kandidát při neúplně vyrovnaném výsledku prohlášen prezidentem. Například Obama byl médii „korunován“ v 5 hodin ráno českého času v roce 2008 a v 5:38 o čtyři roky později. Naopak Trump byl prohlášen prezidentem až v 8:29. Letos může být ale vše „covidově“ zpožděno, protože sčítání hlasů může zpomalovat velké množství korespondenčních hlasů.

V 5 ráno se navíc uzavřou místnosti v demokratických jistotách – v Kalifornii, Oregonu a státu Washington.

06:00 – Dovoleno v Pacifiku

V 6 ráno se začnou počítat výsledky i v pacifickém státu Havaj, který také vždy hlasuje pro demokratického kandidáta.

07:00 – Zavírá Aljaška

Jako poslední stát ukončí hlasování Aljaška, která je pro změnu republikánskou baštou. 

08:00 – Možný začátek přepočítávání a soudů 

Jestli ani v tuto dobu nebude jistý nový či staronový nájemník Bílého domu, pravděpodobně to bude znamenat, že výsledky jsou natolik těsné, že začne boj o přepočítávání v některých státech a možná i soudní tahanice o to, jak přesně volby dopadly a kdo vlastně vyhrál.

Každopádně je teď před námi dlouhá a velmi napínavá volební noc!