Předvolební debata v USA: Americký prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický kandidát Joe Biden (29. 9. 2020)

Předvolební debata v USA: Americký prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický kandidát Joe Biden (29. 9. 2020) Zdroj: Reuters

Vladimír Pikora: Pokud nebudou Američané respektovat výsledek voleb, ohrozí svět, jak ho známe

Zažíváme zvláštní dobu. V globální společnosti to vře. Lidé jsou naštvaní. Už i v klidné Evropě se začínají voliči bouřit proti vládním opatřením bránícím šíření nákazy koronaviru. Dokonce i ospalá Praha zažila svou pouliční bitku. Stále to ale není nic proti tomu, co nás asi čeká. Amerika je natlakovaná jak papiňák a hrozí, že exploduje. 

Podle nedávného průzkumu totiž čtyři z deseti Američanů neakceptují prohru svého kandidáta. Svět se tím vzdaluje demokracii. Potvrzují to i průzkumy. Většina mladé generace v průzkumu Cambridgeské univerzity tvrdí, že není spokojena s demokracií. Může to skončit dobře? Nečeká nás nějaká globální revoluce?

Konkrétní čísla jsou varovná. Průzkum agentury Reuters/Ipsos provedený mezi 13. až 20. říjnem 2020 ukázal, že 43 % příznivců Joea Bidena by neakceptovalo vítězství Donalda Trumpa a 41 % příznivců Trumpa by neakceptovalo vítězství Bidena.

To paradoxně znamená, že demokraté nedostojí svému jménu a jsou méně demokratičtí než republikáni. Vždyť základem demokracie je, že menšina respektuje většinu. To je ovšem v souladu s již zmíněným názorem mladých lidí, kteří vyjadřují nespokojenost s demokracií. Prý nenaplnila jejich očekávání. Asi si potřebují vyzkoušet diktát jedné strany, aby se jim rozsvítilo.

Volby mohou přinést do ulic násilí, ve společnosti je velká nenávist

Alarmující je, že průzkum tvrdí, že 22 % příznivců Bidena a 16 % příznivců Trumpa by v případě vítězství jimi nepreferovaného kandidáta bylo ochotných vyjít do ulic a protestovat. Někteří z nich dokonce i násilně. Asi není radno to brát na lehkou váhu, protože některá města se na nepokoje již připravují. Údajně největší riziko nepokojů hrozí tam, kde progresivní velkoměsto přechází v konzervativní venkov. Velkou otázkou ovšem je, zda policie zasáhne brutální silou, nebo po nedávných nepokojích zůstane raději v úkrytu a ponechá všemu volný průběh. Musíme jen doufat, že lidé budou rozumní.

Možná, že vše „vyřeší“ zákaz vycházení. Amerika tím spláchne jednou ranou boj s koronavirem jako Evropa, a navíc dá horkým hlavám více času k uklidnění. V každém případě koronavirus bude hrát ještě velkou roli.

V minulých volbách hodili demokraté překvapivý výsledek na údajný zásah zahraničních mocností, Cambridge Analyticu atd. I teď bude poražený tvrdit, že za to někdo může. Asi se řekne, že právě koronavirus. Na ten se dnes totiž hází vše. Nebrání se. Nicméně ať bude výsledek jakýkoli, bude pravdou, že covid-19 volby ovlivňuje. Tyto volby nebudou normální!

Násilí se prý ale bát nemusíme

Poslední průzkum Reuters/Ipsos mluví o tom, že Biden získá 51 % a Trump jen 43 %. To je podle mnoha lidí přesvědčivé vítězství. Jenže otázkou je, co to je přesvědčivé vítězství.

Když bylo v Británii hlasování o brexitu, hlasovalo pro něj 51,9 % lidí a dodnes oponenti brexitu tvrdí, že to byl jen těsný výsledek, a nejraději by chtěli hlasování opakovat. To samé budou říkat v Americe, i kdyby měl Biden o procentní bod víc, než mu nyní přisuzují průzkumy.

Jasný výsledek se mi zdá nepravděpodobný. V poslední době jsou výsledky po celé planetě téměř vždy těsné. Sázka na klid na ulicích je proto podle mě spíš přáním než racionálním hodnocením situace.

Americké volby ovšem ovlivní dění i mimo USA. Například pravděpodobně rozhodne to, zda brexit skončí s dohodou nebo bez dohody. Předpokládám, že pokud vyhraje Trump, bude Boris Johnson vůči Evropě mnohem tvrdší, než pokud vyhraje Biden. Trump a Johnson si jsou totiž v mnohém blízcí a svým způsobem je americké hlasování i hlasování o tom, zda Amerika sdílí pohled na svět s Johnsonem a zda může Johnson počítat s americkou pomocí. Jinými slovy, pokud vyhraje Trump, brexit skončí nejspíš bez dohody a tím rozkolísá libru.

Výsledky voleb budou hybatelem finančních trhů

Před minulými volbami řada lidí tvrdila, že Trump je peklo, a pokud vyhraje Clintonová, akcie poletí nahoru. Ukázalo se, že se mýlili. S Trumpem vyskočily akcie na rekordy.

Hodně lidí nyní uvažuje stejně. Pod vlivem médií hlavního proudu vnímají Trumpa jako ztělesněné zlo a očekávají, že když vyhraje Trump, akcie padnou.

Americká banka JPMorgan však tvrdí, že se pletou. Pokud by vyhrál Trump, akcie budou podle banky katapultovány, protože Trump je podnikům daleko víc nakloněn než Biden tlačící nové regulace a omezení. Nejvíce by z toho měl přitom profitovat energetický a finanční sektor, protože tato odvětví Biden nejvíce přidusí. Nejlepším výsledkem pro akcie je tedy podle JPMorgan jasné vítězství Trumpa.

Jenomže výsledek asi jasný nebude. Pokud budou výsledky zpochybněny a přepočítávány, poznáme skutečného vítěze voleb až za pár týdnů či měsíců.

Vše navíc komplikuje koronavirus. Sázky na zázračnou vakcínu mohou být přehnané. To vše se trhům nebude líbit. A to může být nakonec pro trhy důležitější než jméno vítěze voleb.

„Braňme demokracii“ už není jen heslo

Když si vzpomenu, jak moc selhaly průzkumy v minulých volbách, neberu je dogmaticky. Byl bych překvapen, kdyby nepodceňovaly Trumpa. Otázkou je, jak moc. V každém případě hodně lidí může být rozčarovaných a výsledek voleb může skončit jinak, než dnes čekají. To ovšem může být rozbuškou jiných velmi nepříjemných věcí, a to nejen v Americe.

Společnost se díky sociálním médiím a novým technologiím radikalizuje. Nenávist roste. Bohužel, nevidím na této planetě politika, který by se snažil lidi zklidnit a vrátit normálu. Až příliš lidí spolu kvůli politice přestává mluvit. Něco se musí změnit.

Globální změna se přitom už dala do pohybu. Aktivistka Gréta byla jen začátkem. A teď je otázkou, jestli k demokracii, nebo od ní. Bojím se, že za pár let si i my v Evropě budeme klást otázku, zda výsledek voleb přijmeme, nebo se budeme bouřit a pro jistotu nakupovat zbraně, jako to dnes dělají americké domácnosti. Základní pilíř našeho světa je nahlodán. To je třeba zastavit. Neznáme nic lepšího než demokracii. Naštěstí dějinné kyvadlo je stále v pohybu. Pravděpodobně se poptávka po demokracii zase vrátí. Jen je těžké odhadnout kdy.