Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided Zdroj: Gaming Cityscape

Nejlepší počítačové hry, kterými oslavit vznik naší republiky

Reprezentace v médiích je důležitá. Pro spoustu malých černých holčiček znamenalo celý svět, že je malá mořská víla černá a existuje důvod, proč Černý panter vydělal skoro miliardu a půl dolarů, přestože je to velice… průměrná Marvelovka. A mizerný film. Ale! Podobně jako je důležitá rasová reprezentace, národnostní nesmí být opomenuta. A v době, kdy si připomínáme vznik samostatného Československa, pojďme se podívat na hry, kterými můžete vzít své češství za pačesy.

Age of Empires 2

Video placeholde
Age of Empires 2 • YouTube@Xbox

Naprosto legendární strategie, která je dnes už neuvěřitelných třiadvacet let stará. A stále funguje. Zvlášť proto, že každých pár let dostane nové DLC s novými národy a nový facelift, aby pořád vypadala hezky. A v jednom z těch posledních jsou konečně Češi jako národ, hlavně proto, že někdo ve Wicked Witch Software chtěl udělat celou kampaň o Janu Žižkovi. Takže ta je oficiálně ve hře, můžete mlátit palcátem křižáky do áleluja. Já z toho byl tak dojatý, že jedno oko nezůstalo suché. Ha ha.

Hlavně ale můžete svoje husity vypustit do šarvátek skirmishí a do online soubojů a sami můžete samozřejmě tvořit mapy a vlastní kampaně, takže… jen vám řeknu, že je strašně uspokojivé dívat se, jak husité dobývají Aztéckou říši.

Hearts of Iron 4

Video placeholde
Hearts of Iron 4 • YouTube@Paradox Interactive

A pokračujeme z ostra. Jak nejspíš víte, hry od studia Paradox Interactive patří k těm nejkomplexnějším a nejnáročnějším… a série Hearts of Iron zase patří k těm náročnějším z „paradoxích” her. Přestože čtvrtý díl je oproti těm předchozím značně zjednodušený, hra je stále velice brutálně nekompromisní k nováčkům, kteří najednou musí žonglovat s vnitrostátním politickým systémem, mezinárodními vztahy, špionážními operacemi, pozemní válkou na několika frontách, výrobou techniky, kompletováním výzbroje, výcvikem vojáků, logistikou, námořnictvem, letectvem a k tomu výzkumem. Ale jakmile se jednou chytnete, je Hearts of Iron 4 unikátním herním zážitkem. A poněvadž má každý národ celou řadu svých vlastních cest a questů, s Československem si užijete hodně srandy. Ostatně hra vás vede od roku 1936 do 1946 a my jsme byli tak trochu v centru dění, že. 

Chcete zvolit Gottwalda už ve třicátých letech a rozdupat se Sovětským svazem Německo na maděry včas? Chcete vytvořit prototyp Evropské unie a zůstat ostrovem demokracie v moři totalit? Nebo chcete být fašističtější než Němci s Italy dohromady a dojít do Moskvy sami? Je to na vás. 

Crusader Kings 3

Video placeholde
Crusader Kings 3 • YouTube@Paradox Interactive

OK, a když jsme u paradoxích her, ještě zmíníme Crusader Kings 2 a 3. Což je hra, kde vedete svou dynastii k velikosti od temného do vrcholného středověku. A můžete vzít existující dynastii (jako Přemyslovce) nebo si vytvořit svoji (jako Reflexovce). Crusader Kings jsou mnohem vlídnější k hráčům a trojka je skvělá vstupní hra do tohohle světa grand strategií. 

HROT

Video placeholde
HROT • YouTube@Famózní Pes

Poměrně neznámá střílečka od pravděpodobně jednočlenného vývojářského studia Spytihněv. Hra je pořád v early acces modu, ale teď ji pořídíte ve slevě za třináct euro a stojí za to. Zápletka je následující, jo. Nějaká příšerná katastrofa postihne osmdesátkové Československo a vy jako vzorný svazák musíte z krytu civilní obrany pod stanicí metra Kosmonautů vzít vzor osmapadesát, plynovou masku a jít bojovat s monstry. Což jsou zmutované příšery, koně v gasmaskách i obří gorila, která nejspíš utekla z Tróje. Boje vás zavedou na Vyšehrad, na Vítkovský památník a vůbec se podíváte po hnusné socialistické Praze. 

Je to retro, nejenom tématicky a esteticky, ale i technicky. Hodně vzpomenete zlatou éru Quaka, ale tohle má jednoznačně českou příchuť. Ani vám nebudu říkat, kdo je finální boss, ale stojí za to. Jen řeknu, že už jsme tu o něm v článku psali. 

Atentát 1942 a Svoboda 1945

Video placeholde
Atentát 1942 • YouTube@Charles Games

Dáváme tyhle dvě dohromady, protože jsou stylisticky a myšlenkově velice podobné a jsou od Charles Studia. Což jsou studentíci z Karlovy Univerzity. Atentát i Svoboda jsou vlastně edukační point and click adventury o útoku na Heydricha a odsunu Němců na konci války. Někdy dostanete záznamy pamětníků, někdy předtočené live action filmečky, někdy stylizované ilustrace… A hry se prodávají nejen digitálně, ale i v cool premium fyzickém balíčku. Já je mám. Je to hezká věc, kterou chcete mít v knihovně. Nebo dát někomu pod stromeček. 

Kingdom Come: Deliverance

Video placeholde
Kingdom Come: Deliverance • YouTube@Play4Games

Nemůžeme nezmínit Kingdom Come, možná nejdražší a nejúspěšnější kulturní projekt, který v Česku vznikl za poslední dekády. Slibovaný slogan „dungeons and no dragons” hra naplnila beze zbytku a teď si můžete v podstatě na všechny platformy koupit skvělou, zábavnou, po letech dokonce i vyladěnou a opatchovanou hru, která vám podle svých nejlepších možností a schopností představuje život v Čechách za vrcholného středověku. 

Občas je hra k hráči příliš přísná, je pro casual hráče složité najít si k ní cestu. Ale to neznamená, že to není velké dílo ohromného množství ohromně talentovaných lidí. A milník pro český zábavní průmysl.

1428: Shadow over Silesia

Video placeholde
1428: Shadow over Silesia • YouTube@KUBI Games

Tahle akční adventura vyšla začátkem tohoto měsíce, takže cenovka je pořád dost vysoká. Třicet euro za takovou hru může být pro některé hráče dost, ale taky Steam nabízí demo zdarma a to je fér. Stín nad Slezkem je v podstatě temná fantasy o proroctví, které věští konec světa na pozadí reálných historických událostí. Hlavním tahounem je příběh, atmoška a nádherná stylizace. 

Hele, zadarmo vyzkoušejte, uvidíte. 

Deus Ex: Mankind Divided

Video placeholde
Deus Ex: Mankind Divided • Square Enix

Tahle hra nemá moc českých autorů, ani nehrajete za českou postavu, ale drtivá většina hry se odehrává v Praze. Takže spousta postav jsou Češi a mluví Česky a… tvůrci si dali se cyberpunk Prahou vážně záležet. Někdo tady musel strávit řadu týdnů minimálně, protože krásně vystihli atmosféru města. A je to celé udělané velice citlivě k české kultuře a městským legendám a názvosloví. Takže se pochopitelně v řadě věcí opírá o Čapka a Golema a podobný srandy. 

Mankind Divided stojí za zahrání, ať už jste fanoušky Deus Ex série nebo ne. Kromě češství je to taky hra o segregaci, totalitě a osobní zodpovědnosti jedince a já ji miluju. 

Operace Flashpoint

Video placeholde
Operace Flashpoint • Bohemia Interactive

A nakonec legendu mezi českými hrami. Jasně, dneska si asi budete chtít zahrát třetí Armu, což je vymakaný vojenský simulátor od stejného studia, Bohemia Interactive, ale originální Operace Flashpoint z roku 2001 má jedno mimořádně povedené DLC, kterým je Operace Flashpoint: Resistance. A… hrajete za bývalého člena speciálních jednotek, který se dostane do čela odboje proti sovětské invazi. Ano, hra od českých autorů a aktuálnější než kdykoli dříve.