Video placeholde

Veronika Bednářová: Starší lidé, kteří hlasovali pro brexit kvůli zdravotnictví, se ho vůbec nemusí dožít

Čtvrteční britské parlamentní volby jsou často označovány za nejdůležitější volby této generace. Rozhodnou jak nebo zda vůbec Velká Británie vystoupí z Evropské unie. Původní referendum k odchodu z EU proběhlo v Británii 23. června 2016. Od té doby byl brexit již třikrát odložen a během vlády Theresy Mayové se dokonce zdálo, že odchod leží v nedohlednu. Nyní je na stole několik řešení, nebo spíše několik cest, kterými se UK v otázce brexitu vydá. Která z cest to bude, ovšem rozhodnou voliči.

Redaktorka Reflexu Veronika Bednářová se k otázce brexitu již před časem vyjádřila v pořadu Prostor X. Vyslovila obavu, že voliči vyššího věku, kteří často doufali v brexit kvůli zlepšení zdravotnické situace v UK, se tohoto zlepšení v mnoha případech nemusí dožít. „Starší lidé, kteří mají pocit, že ta stará dobrá Anglie jejich mládí byla lepší, ti na ten odchod z Evropské unie čekají s velkým optimismem, ale já se bojím, že všichni umřou, než k tomu odchodu dojde,“ říká Veronika Bednářová s nadsázkou, ovšem s každým odložením brexitu je tento výrok blíže k pravdě.

Zlepšení financování zdravotnictví bylo jedním z hlavních bodů kampaně referenda pro brexit. „Tu kampaň jsem tam zažila z první ruky. Viděla jsem ten červený autobus, který měl na sobě nápis, že 350 milionů liber týdně půjde zpět do zdravotnického systému NHS. Viděla jsem ty lidi, kterým je 65 a více, kteří doufali, že budou mít lepší zdravotní péči. Myslím si, že tahle skupina lidí byla snadno ovlivnitelná.“

Výroky Borise Johnsona ohledně sumy 350 milionů liber týdně se nakonec stejně ukázaly jako přehnané nebo alespoň nepodložené a celá záležitost způsobila v Británii rozruch. Jaký bude mít brexit finanční dopad pro Británii doopravdy, se s jistotou dozvíme opravdu až po jeho realizaci, na jejíž podobu bude mít velký vliv výsledek parlamentních voleb.

Volby ve Velké Británii sledujeme online >>>

Celý rozhovor s Veronikou Bednářovou ke zhlédnutí zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Veronikou Bednářovou • Prostor X