Video placeholde

Letná praskala ve švech: Boj za svobodu a demokracii nikdy nekončí, říkají lidé z Milionu chvilek

Mluvčí iniciativy Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll promluvil v úvodu sobotní demonstrace na Letenské pláni. „Milí a vzácní přátelé, vítejte na plné Letné“ byla jeho první slova a měl pravdu. Letná byla plná, praskala ve švech. Ještě 30 minut před oficiálním začátkem demonstrace účast nevypadala tak ohromně. V následující minutách se však dav začínal rychle rozrůstat a spekulace o tom, jak se účast oproti minulé demonstraci strmě propadne se rozplynuly jako pára nad hrncem.

V úvodní řeči Benjamin Roll upozornil, že někteří politici demonstrace zlehčují, tím ovšem špiní naši svobodu a také odkaz 17. Listopadu 1989. „Někteří naši politici prý nechápou proč tu jsme a jiní si zase nechtějí kazit svátky. Tím dokazují, že nevědí o čem je zítřejší svátek. Zítřek je dnem boje za svobodu a demokracii. 17. Listopad 1939 a 17. Listopad 1989 nám ukazují, že boj za svobodu a demokracii nesmíme vzdát ani ve chvíli, kdy jsou zdánlivě, definitivně zničeny, ani ve chvíli, kdy jsou zdánlivě definitivně navráceny. Boj za svobodu a demokracii nekončí nikdy! I přes to dnes čelíme řadě velkých problémů, ať už jde o zanedbané regiony a pohraničí, exekuční pasti, podfinancované školství a zdravotnictví, či třeba o stav naší krajiny a životního prostředí.“

Benjamin v úvodu demonstrace také zopakoval důvody ke shromáždění a připomněl, že od minulé demonstrace se mnoho nezlepšilo. „Předseda vlády řeší místo skutečných problémů své osobní problémy a navíc porušuje demokratická pravidla. Hraje jen na sebe a pro své firmy. Drží ve svých rukou média a stále více moci. Tito politici zneužívají svou moc a rozdělují si naši zemi mezi sebou. Proto jsme dnes tady! Neprotestujeme proti výsledku voleb, protestujeme proti zneužívání moci těmi, kteří volby vyhráli. Copak si mohou dělat cokoliv? Copak si máme nechat všechno líbit? Nikdo si nemůže dělat cokoliv, ani oni, i proto jsme dnes tady.“ Program demonstrace byl oficiálně ukončen ve 4 hodiny odpoledne a na přesná čísla ohledně počtu účastníků se čeká.