Video placeholde
Meghan, Harry a Archie.
Princezna Charlotte nastoupila do školy.
Meghan a princ Harry se v JAR
Princ Harry na minovém poli v Angole
Princ William a Kate Middletonová v Pákistánu
14
Fotogalerie

Trable v královské rodině: Princ Harry přiznává spor s bratrem Williamem

Britský princ Harry, vévoda ze Sussexu se v nedávném rozhovoru poprvé rozpovídal o svém vztahu s bratrem Williamem, vévodou z Cambridge, a údajném sporu, který mezi nimi roste. Harry přiznává, že s bratrem se v poslední době vydali rozdílnými cestami, ale dodává, že tak to mezi bratry bývá a že z velké části je na vině tlak, kterému je královská rodina vystavena.

Zvěsti o rozporech mezi královskými bratry kolují v médiích již delší dobu. Princ William, který svou ženu Kate Middleton požádal o ruku až po osmi letech vztahu, údajně kritizoval Harryho uspěchané rozhodnutí oženit se s americkou herečkou Meghan Markle, s níž se seznámil v červenci roku 2016 a zasnoubení oznámil v listopadu 2017. Další indicií poté bylo Harryho rozhodnutí přestěhovat se z Kensingtonského paláce, kde s Meghan bydleli prakticky vedle Williama a Kate, do Frogmore Cottage na pozemcích hradu Windsor. Tato skutečnost ovšem nemusela znamenat nic jiného než logistickou změnu a bratři v té době spor nepotvrdili.

Vydali jsme se rozdílnými cestami, ale bratra velmi miluji

Nedávný rozhovor s princem Harrym byl natočen v rámci přípravy dokumentu televize ITV. Dokument se jmenuje Harry and Meghan: An African Journey (Africká cesta) a Harry se ke konci natáčení v rozhovoru poprvé vyjádřil ke svému vztahu s bratrem. Říká, že být součástí královské rodiny znamená být vystaven velkému tlaku, který se poté nevyhnutelně podepisuje na vztazích v rodině. Přiznává, že s bratrem se vydali rozdílnými cestami a že se již nevídají tak často, jak tomu bylo dříve. To připisuje zaneprázdněnosti, ovšem z jeho slov je poznat smutek.

„Jsme bratři a budeme bratři. Vydali jsme se teď rozdílnými cestami, ale vždy tu pro něj budu a vím, že on tu vždy bude pro mě. Bratra velmi miluji.“ Rozpačitě ujišťuje princ Harry.

Během rozhovoru se princ Harry rozpovídal nejen o vztahu s bratrem, ale i o tématu smrti své matky, princezny Diany, které přirovnává k „zanícené ráně“, jež se stále otevírá. Přiznává také, že se obává tlaku na svou ženu Meghan, který je podobný tlaku, jež ve své době pociťovala princezna Diana. Samotná Meghan na konci dokumentu se slzami v očích přiznává, že situace kolem mateřství v kombinaci se zájmem médií je pro ni velká zátěž.

Více o rozhovoru s Meghan zde >>>

Princ Harry se nedávno proslavil i tím, že se zpěvákem Edem Sheeranem nedávno spolupracovali na propagačním videu ke Světovému dni duševního zdraví.