Video placeholde
Záběry z videa s falešným Milošem Zemanem v Maďarsku.
Záběry z videa s falešným Milošem Zemanem v Maďarsku.
Záběry z videa s falešným Milošem Zemanem v Maďarsku.
Asiat, který pravděpodobně natočil video s falešným Milošem Zemanem
4
Fotogalerie

Jak se vyráběl hoax proti Zemanovi: Unikátní záběry z natáčení fake videa, které mělo pošpinit prezidenta

Aby bylo jasno: Prezidenta Zemana nemůžu ani cítit. Je-li ovšem terčem sprostého vylhaného útoku, cítím potřebu se ho zastat. Proto se s vámi rád podělím o unikátní záběry z natáčení fake news o tom, jak Zeman při návštěvě Maďarska upadl. Svědek události i záznam potvrzují, že šlo o organizovanou a zřejmě i drahou akci, ne o klukovinu nějakého puberťáka.

Nejprve mi do schránky přišel e-mail v angličtině, který se tvářil, že je odeslán z e-mailu skutečně existujícího redaktora skutečně existujícího maďarského periodika. Psalo se v něm, že se při návštěvě našeho prezidenta v Maďarsku staly události zachycené na přiloženém videu, že maďarské periodikum to natočilo a v Česku se o tom nepíše. Po prozkoumání videa bylo poznat, že jde o fake – onen údajný Zeman byl člověk s maskou Zemana na obličeji. A složité nebylo poznat ani to, že je e-mail odeslán nikoliv redakčním maďarským kolegou, ale z freemailu – šlo o e-mail od jemu ukradené identity. O věci jsem napsal.

Na původní video se můžete podívat zde:

Video placeholde
Fake news: Kdosi vytvořil a rozeslal českým médiím video, ve kterém falešný Zeman upadl v Maďarsku. • Archiv

Jsou organizovaní a mohou být nebezpeční

Včera mi přišel další e-mail, a protože mi po pár dnech dovolené už zlotřilá líheň protikuministické a protibabišovské reakce jménem Reflex opravdu chybí, e-maily čtu. V tomhle se psalo (ve slovenštině), že čtenář četl můj článek o útoku na Zemana. A pak pokračuje: „Shodou okolností jsme tehdy byli s kolegy v Budapešti na veletrhu. Při návštěvě Šándorova paláce jsme byli svědky akce z videa. Celé se to odehrálo v době, kdy nebyla v blízkosti delegace ani žádná její auta, takže auta na fake videu jsou nastřižená. Před palác přišel muž, který měl zjevně na hlavě masku, se skupinou Asiatů a ochrankou, bavili se spolu lámanou angličtinou, měli vysílačky a vypadali jako velice sehraný tým. Muž v masce předstíral, že se chce před palácem vyfotit. Hned potom naschvál zakopl a svalil se před dohlížející policisty, kteří mu vyrazili na pomoc. Hned jak akce skončila, opustila celá skupina v rychlosti místo. Celé to trvalo asi jen minutu a nikdo z turistů moc nechápal, co se vlastně děje. Na záběru, který jsme z toho natočili, je vidět i jeden z mužů, který to fake video natáčel.“

E-mail byl podepsaný, z existující identity, ale já čtenářovo jméno nezveřejním. Jeho popis natáčení fake videa proti Zemanovi i video samé ukazují, že jde o organizovanou skupinu, která může být nebezpečná. Ale o pravdivosti těchto záběrů asi není proč pochybovat. A ukazují jednoznačně zásadní věc: Přestože našeho prezidenta je potřebné kritizovat z desítek a desítek zcela racionálních důvodů, musíme zároveň připustit, že je terčem zcela zavrženíhodných a vylhaných útoků, které vytváří nějaká více či méně organizovaná skupina a které stojí nějaké nezanedbatelné peníze. A my, řadoví občané, se můžeme jen dohadovat, která politická síla či tajná služba za tím svinstvem, kdy chtěli zesměšňovat invalidního člověka tím, že nahráli, jak upadl, stojí.