Video placeholde
Zakladatel a bývalý  prezident soutěže miss ČR  Miloš Zapletal zpovídá pro Reflex její  dvě ikonické vítězky
Taťána Gregor Brzobohatá si na Miss hrála už jako pětiletá. Hrála si tudíž i na Miloše Zapletala, který vítězkám rozdával šerpy.
Ivana Christová úplně vlevo, duben 1989: „Z boku nám našili klíny, aby to nebylo až moc sexy.“
Diky rozhovoru s Milošem Zapletalem mohly první  Miss ČSSR Ivana Christová a nejúspěšnější Miss ČR Taťána Gregor Brzobohatá promluvit o docela zásadních věcech
Diky rozhovoru s Milošem Zapletalem mohly první  Miss ČSSR Ivana Christová a nejúspěšnější Miss ČR Taťána Gregor Brzobohatá promluvit o docela zásadních věcech
6
Fotogalerie

Zákaz přehlídky v plavkách? Hloupost, o sexismus v Miss nikdy nešlo, shodují se Kuchařová a Christová

V USA proběhlo historicky loni v létě první finále Miss America bez promenády v plavkách. Tuto disciplínu už ostatně ruší i soutěže krásy v dalších zemích, dokonce i v sousedním Německu. Jedná se o jeden z dozvuků celosvětového hnutí #metoo. Co si o tomto spojení, zákazech a #metoo myslí první československá Miss Ivana Christová a Miss World 2006 Taťána Gregor Brzobohatá (Kuchařová)? To zjistíte ve videu!

Chci se vás ale zeptat na celosvětové hnutí #MeToo. Když kvůli němu loni soutěž Miss America zakázala promenádu v plavkách, zdálo se mi to absurdní. Protože krása žen přece není jen v jejich obličeji a duši, ale je taky v jejich postavě. Sportovkyně na olympiádě taky neskáčou přes překážky v montérkách. Co si o tom myslíte?

Ivana: Zákaz plavek je úplný nesmysl. Soutěž krásy je soutěží všeho: vlasů, očí, úst, zubů, nemůžeme z toho vynechat či vyřadit lidské tělo. Jistě, vylézt tehdy, v roce 1989, v plavkách byl pro mě záhul, ale i tak se mi promenáda líbila.

Ale #MeToo asi není jenom o obnaženosti.

Taťána: No právě. Jsem přesvědčená, že #MeToo nemá se soutěžemi krásy ani s plavkami vůbec nic společného. Miss je soutěž oslavující komplexní ženskou krásu a inteligenci. Pokud jdete do takové soutěže, je jasné, že vaše tělo je součástí osobnosti, jež má být vidět. Na tom není nic ponižujícího ani degradujícího. Problém je jinde: v tom, jak se na ty holky v plavkách koukají muži. Tyhle sexistické pohledy a komentáře, šovinistické kolikrát, degradují celou situaci a to v těch dívkách může oprávněně vyvolávat špatné pocity. Zakazovat plavky na soutěžích Miss svědčí o velkém nepochopení problému. #MeToo je hnutí proti často těžce pojmenovatelnému zneužívání mocenské pozice vůči slabšímu. Je o skrytém zneužívání nadřazené moci, případně o sexuálním obtěžování, které má za cíl ženu ponížit a zesměšnit; ne o tom, že by holka neměla vyjít na molo v plavkách. Svět je plný dezinformací a fake news, které se snaží odpoutat pozornost od skutečné podstaty problému, a tohle je ten případ. Je to stejné, jako když se tvrdí, že Istanbulská úmluva, nová Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí jsou profeministické a zaměřené proti mužům. Přitom to vůbec tak není. Je to záměrné odpoutání pozornosti špatným směrem. I za zákazem plavek na soutěžích krásy vidím snahu odvrátit pozornost jinam. Měly by se přece řešit zásadní věci, třeba: Proč mají ženy v ČR o 22 procent nižší platy než muži? Proč mají kvůli tomu nižší důchody? Proč je tady tak rozšířený ageismus neboli diskriminace jednotlivců i skupin, takže má mnoho žen po pětapadesátce problém sehnat práci? Proč se z nich pak – i kvůli platové nerovnosti – stávají klient ky naší nadace? Není to o plavkách, opravdu ne. Navíc já jsem byla po Venezuelance druhá v Miss Bikiny na Miss World!

Ivana: Teda bikiny bych asi nedala, v tom osmdesátým devátým.

Ale přesto se mi nelíbí, že #MeToo zneužívají ženy proti mužům.

Taťána: Ale u #MeToo nehraje pohlaví žádnou roli, to může být i zneužívání mužů, dětí, gayů, lesbiček.

Ale jak to, že si herečka, která je nula a všimne si jí režisér, po dvaceti letech vzpomene, že ji ten režisér kdysi plácal po zadku? To je nefér, to je špatně.

Taťána: Nemělo by se to zpětně řešit desítky let poté, ostatně je to už promlčené. Ale Američané jsou specifičtí, taky jsem tam pár let žila, některé věci řeší vyhroceně, někdy tam jsou i sklony k hysterii. To, že se tyhle věci v byznysu dějí, ale můžu potvrdit. Taky jsem to zažila, že to zkoušeli i na mě, to se dělo vždycky. A právě je důležité, aby se za sebe ty ženy uměly postavit, aby o tom nemlčely, snažily se ty věci pojmenovat.

Ivana: Je pravda, že tyhle skryté věci nemusejí dělat jen muži, i ženy můžou ponižovat a různě obtěžovat svoje zaměstnance, jde opravdu o zneužívání, udržování mocenských pozic.

Velký rozhovor Miloše Zapletala s Misskami Ivanou Christovou a Taťánou Gregor Brzobohatou (Kuchařovou) najdete v Reflexu č. 17, který je v prodeji od 25. dubna 2019.

Vydání si můžete zakoupit v našem iKiosku >>>

Reflex 17/2019Reflex 17/2019|Archív