Video placeholde

Paralympijský vítěz Jiří Ježek: Nepodvolte se zranění a prožijte plnohodnotný život

Za nepozornost se platí. Dlouhé hodiny by o tom mohl vyprávět šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek, který jako jedenáctiletý kluk přišel o pravou nohu. Čtyřiačtyřicetiletý Ježek ukončil aktivní kariéru na podzim 2017. Od té doby se naplno věnuje motivačním přednáškám či různým dobročinným a obecně prospěšným projektům. Snaží se především apelovat na mladé cyklisty, aby jezdili bezpečně.

Jiří Ježek přišel o nohu v jedenácti letech. Šel si s kamarády zahrát fotbal na pražské letenské pláni, před přecházením silnice se nerozhlédl a skončil pod koly nákladní Tatry. „Můj životní příběh sice začíná nehodou, která se však stala začátkem úspěšné dlouholeté sportovní kariéry. Zpětně je těžké hodnotit různá co by kdyby, ale je velice důležité se v životě nevzdat, i když se stane takové neštěstí. Mě má píle dostala až na sportovní vrchol, pravou nohu mi ale nevrátí,“ říká Jiří Ježek.

Jiří Ježek ví více než kdokoliv jiný, jak důležité je chovat se pozorně na silnicích a dodržovat předpisy i při cyklistice. Bývalý český profesionální handicapovaný cyklista o nehodě i o svém životě mluví v reportážích pro kampaň Hlavně bezpečně, jíž je ambasadorem. Na jednu z nich – stručný životní příběh Jiřího Ježka – se můžete podívat ve videu pod titulkem tohoto článku.