Video placeholde

Roztančené video nejmladší americké kongresmanky se stalo hitem. Pokus o zesměšnění nevyšel

Devětadvacetiletá Alexandria Ocasio-Cortez se před několika dny stala nejmladší kongresmankou v amerických dějinách. Rostoucí popularitu levicové političky se pokusil minulý týden zpochybnit uživatel Twitteru s přezdívkou AnonymousQ. Na sociální síť umístil video, na kterém Ocasio-Cortez rozpustile tančí. Kdo by ale čekal nemravné tanečky u tyče, šeredně by se spletl. Alexandriino video natočené během studií na vysoké škole se stalo přes noc internetovou senzací.

V létě k překvapení demokratů zvítězila v New Yorku v primárkách nad Joe Crowleym, který si v té době dělal zálusk na předsednictví Sněmovny reprezentantů. V minulosti mladá Latinoameričanka podporovala Bernieho Sanderse a v souladu s postoji bývalého kandidáta na prezidenta letos voličům nabídla všeobecnou zdravotní péči, boj se změnami klimatu a zmírnění imigračních zákonů.

Primárky sněmovních voleb se jí podařilo vyhrát chozením od domu k domu v rodném Queensu. Dnes má na Twitteru skoro dva miliony sledujících, na Instagramu milion pět set tisíc. Se svými podporovateli je skrze sociální sítě v pravidelném kontaktu. Podobně jako Dominik Feri v Česku tak například sdílela prostřednictvím krátkých videí svůj první týden ve Washingtonu.

AnonymousQ k videu, na kterém Ocasio-Cortez se svými spolužáky tančí na střeše bostonské univerzity, napsal: „A tady máme naši oblíbenou americkou komunistku, co sežrala moudrost světa, když se chová jako naprostý pitomec“. Pokus o zesměšnění však nevyšel. Veřejnost reagovala na roztančenou mladou političku s nadšením.

Herec Russell Crowe kauzu komentoval slovy: „Čím víc politiků jako je Alexandria Ocasio-Cortez budeme mít, tím dřív budeme všichni tančit.“ Sama Alexandria na kritický tón původního komentáře reagovala zveřejněním nového videa, na kterém tančí přímo před svou kanceláří v Kongresu.