Video placeholde

První motorka, která nepotřebuje jezdce. Samořídící stroj dokáže i sám zastavit a nepřevrhne se

Samořídicí automobily už dnes nikoho nepřekvapí. Jenže když to jde na čtyřech kolech, proč by to nemělo jít na dvou? To si patrně řekli v BMW a začali pracovat na samořídící motorce. Jedním z cílů autonomních motorek má být vyšší bezpečnost. Statistiky jsou totiž neúprosné: úmrtnost za řídítky motocyklu je 28× vyšší než za volanty aut.

Divize jednostopých vozidel BMW Motorrad prezentovala výše uvedené video, na kterém demonstruje, jak dokáže udělat jízdu na motorce bezpečnější. V tuto chvíli je vše ve fázi výzkumu a přípravy řídících systémů, kdy jsou pomocí prototypů měřena a shromažďována data. Jedním z prototypů je upravený motocykl R1200GS, který dokáže jezdit i bez řidiče. Cílem ale není eliminovat úlohu řidiče, nýbrž vyvinout systém dynamické kontroly, který bude v počáteční fázi zajišťovat bezpečnější jízdu kolem překážek.

Motorkáři tedy nepřijdou o to, co je nejvíc baví – odpovědnost za řízení bude nadále na jejich bedrech. Testovaný systém má zvýšit jejich bezpečnost například tím, že v kritické situaci poskytne větší stabilitu stroje. Z tohoto vyjádření plyne, že smyslem není přinést plně autonomní motorku, ale nabídnout asistenční systémy, podobné těm, které známe z aut, jako je automatické vedení v jízdním pruhu nebo nouzové brzdění před překážkou. Úkol je to nesporně složitější, neboť systémy musí počítat i s vlivem aktivního jezdce.

Celý text najdete na webu vtm.živě.cz >>>